Otvoren 8. Japansko-srpski festival filma

Miroslav Miša Terzić proglasio festival otvorenim

  • 0
Otvaranje JSFF 2021 Reditelj i član žirija Miroslav Miša Terzić/ Foto: Danijela Rusimović

Na svečanom otvaranju 8. izdanja Japansko – srpskog festivala filma, koji se održava od 12. do 16. novembra u Jugoslovenskoj Kinoteci (Uzun Mirkova) i Dvorani Kulturnog centra, reditelj i član žirija Miroslav Miša Terzić zvanično je otvorio festival i istakao svoju vezu sa japanskom kinematografijom koja ga još od malena inspirisala, a kasnije i uticala na njegov rad.

- Kad sam bio klinac, posmatrajući sve te kultne japanske filmove, želeo sam da budem samuraj, a ta želja me je odvela do treniranja Kenda, gde sam imao mogućnost da sa druge strane upoznam tu fantastičnu kulturu, zatim formu koja je u kendu dosta važna i kroz učenje o tome ko sam i šta, počeo sam nesvesno sve to da primenjujem u svojim filmovima.

Miroslavu se ove godine u najvažnijoj ulozi na festivalu, ulozi žirija, pridružuju i japanska filmska kritičarka Mitsuko Nagai, kao i reditelj Ivan Ikić koji imaju zadatak da u jednoj ozbiljnoj selekciji kratkometražnih japanskih i srpskih filmova donesu odluke za čak tri nagrade: Grand Prix Festivala, najbolji japanski film i najbolji srpski film.

Prisutnima se obratio i upravnik Jugoslovenske Kinoteke Marjan Vujović, koji je napomenuo da je ovo najduže i najobuhvatnije izdanje festivala, sa preko 40 filmskih ostvarenja i posle ovog izdanja ne očekuje ništa manje sledeće godine.

Suosnivač i direktorka JSFF-a za Srbiju, Jovana Stević, pozdravila je sve prisutne i podsetila na ovogodišnji slogan festivala “STATUS” i njegovo značenje:

- Kultura je iznad svega. Pomoću nje možemo da komuniciramo lepšim jezikom i sa više tolerancije o senzitivnim temama. Zato, JSFF održava ovakav format sa zadatom temom kojom srpski i japanski autori podižu dijalog na novi nivo. Tim povodom, želeli smo da preispitamo pozicije manjina, ugroženih grupa, žena, da razgovaramo o međuljudskim odnosima, izolacijim neizvesnostim o onome u šta smo verovali, a danas se menja.

Ceremoniju otvaranja je upriličila i izložba filmskih plakata japanskih filmova iz fundusa Jugoslovenske kinoteke, kao i ilustrovani posteri kultnih jugoslovenskih filmova čiji je autor naš renomirani umetnik, Stevan Aleksić. Nakon proglašenja festivala otvorenim publika mogla u bioskopskoj sali da uživa filmu “Oaza”, kao i kratkometražnom japanskom ostvarenju “Manga Girls” rediteljkog dua Yuki Kedoin i Takashi Okado.

Prijem su svojim produktima i uslugom uveličali Doncafé, vinarija Panajatović, kreacije Dejane Milosavljević i duo Fidelio koji spaja popularne melodije svih muzičkih pravaca u kombinaciji violine i DJ-a.

Podršku osmom JSFF-u dali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada Japana u Republici Srbiji, Fondacija "Novi Sad - Evropska prestonica kulture", EU-Japan Fest Japan Committee, Telekom Srbija, Tesla, Telegraf.rs, kao i književnica Božica Velousis.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA