Dodelom nagrada završen 8. japansko-srpski festival filma

Selektori 8. JSFF bili su reditelj Marko Grba Singh i suosnivač Festivala Jakša Nikodijević, a o nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Miroslav Terzić (reditelj), Micuko Nagai (rediteljka i filmska kritičarka) i Ivan Ikić (reditelj).

  • 0
JSFF Foto: JSFF

Nagrada za najbolji kratki film u takmičarskom programu 8. Japansko-srpskog festivala filma na temu STATUS pripala je filmu "Echoes from a Bridge" Bilala Kavazoea (Bilal Kawazoe). Najbolji srpski film po oceni japanskog žirija je "Plava granica" Ivana Milosavljevića, dok je srpski žiri za najbolji japanski film proglasio "Tsurezure Kankan" autora Okadoa Takašija (Okado Takashi) i Kedoina Jukija (Kedoin Yuki).

Suosnivač i direktorka JSFF-a za Srbiju, Jovana Stević, izrazila je zahvalnost i zadovoljstvo postignutim:

-Prvi put za osam godina, JSFF je imao petodnevni filmski program koji je ujedno bio i najsveobuhvatniji do sada. Devet dugometražnih i 32 kratkometražna ostvarenja prikazana su u Jugoslovenskoj kinoteci i Dvorani Kulturnog centra Beograda. Temom STATUS želeli smo da nastavimo dijalog između Srbije i Japana kojim otkrivamo sličnosti i razlike ove dve kulture i veoma smo srećni što je ta komunikacija u okviru ovog izdanja bila aktivnija. Sve je veća interakciju između reditelja i publike, kao i odnos publike prema sadržaju. Zahvaljujemo se svima koji su celokupan program učinili bogatijim i lepšim- izjavila je Jovana Stević osvrnuvši se na prateći program koji svake godine upotpunjuje Festival - izložbu ilustrovanih plakata jugoslovenskih filmova autora Stevana Aleksića i postera japanskih kultnih filmova iz fundusa Jugoslovenske kinoteke.

Selektori 8. JSFF bili su reditelj Marko Grba Singh i suosnivač Festivala Jakša Nikodijević, a o nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Miroslav Terzić (reditelj), Micuko Nagai (rediteljka i filmska kritičarka) i Ivan Ikić (reditelj).

Miroslav Terzić saopštio je jednoglasnu odluku žirija, a zatim pročitao poruku Micuko Nagai koja je obrazložila da nije imala dilemu kada je odabrala film "Plava granica" za najbolji srpski "Status".

-Istina je da iz godine u godinu teme koje obrađujemo kroz filmove napreduju paralelno s napredkom društva i tehnologije. Ali, ovaj film pokazuje da i kinematografija, takođe, mora da napreduje i da je tek tada delo kompletno- saopštila je Micuko.

U ime reditelja pobedničkog filma Bilala Kavazoea, nagradu je primio njegov kolega, autor filma "Dreams on Fire" prikazanog u okviru dugometražnog revijalnog programa, Filip Meki (Philippe McKie), koji se zahvalio JSFF timu i publici na fantastičnom prijemu i pozitivnim reakcijama, naglasivši da se već prvog dana zaljubio u Beograd i ljude.

Nagrađeni reditelj Bilal Kavazoe poslao je video poruku u kojoj je istakao važnost platforme kulturne razmene kao što je Japansko-srpski festival filma, kao preko potreban doprinos svetu u ovo doba i zahvalio se čanovima žirija, JSFF timu i publici:

-Ovogodišnja tema STATUS je veoma uklopljiva i aktuelna za sve nas koji živimo u ovako specifičnom vremenu. Reč koja korespondira sa rečju "status" na japanskom je "đotai" što predstavlja promenu tokom vremena. Dakle, lični ili društveni status, to je ono što je promenljivo kroz vreme i može se promeniti na bolje.

Dobitnik nagrade za najbolji srpski film na temu Status, Ivan Milosavljević, zahvalio se selektorima, žiriju, Festivalu, publici i dodao:

-Stvarno je zadovoljstvo da u ovim vremenima imamo uživo projekcije i veoma mi je drago što ste prisutni večeras.

Podršku osmom JSFF-u dali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada Japana u Republici Srbiji, Fondacija "Novi Sad - Evropska prestonica kulture", EU-Japan Fest Japan Committee, Telekom Srbija, Tesla, Telegraf.rs, kao i književnica Božica Velousis.

Japansko-srpski festival filma je manifestacija koja se i tokom ove dve godine trajanja pandemije održavala u planiranim terminima i fizičkom prostoru i time nastavila osmogodišnju tradiciju komparativnog formata kulturne razmene na određenu temu između Srbije i Japana.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA