≫ 

Devojke iz "Seks i grada" su nam dale ove važne lekcije: Da li su se u 50-im predomislile? Saznajemo na HBO GO

Serija "I tek tako..." dostupna je od 9. decembra

  • 7
Serija I tek tako, and just like that Foto: WARNERMEDIA

O retko kojoj seriji se pričalo toliko pre njene premijere kao o "I tek tako..." ("And just like that..."), priči koja nam je Keri Bredšo vratila na male ekrane. Prošlo je skoro 20 godina otkako se završila "Seks i grad", te su se mnogi pitali može li novo ostvarenje da uđe u stare Manolo Blanik cipele. A nakon prve dve epizode, koje su prošlog četvrtka imale premijeru na HBO GO, konačno je stigao odgovor.

"I tek tako..." nas jeste opet ujedinila sa omiljenim heroinama iz 1990-ih. Keri, Šarlot i Miranda i dalje nalaze vreme da se druže, ručaju u skupim restoranima, ističu se svojim modnim kombinacijama, pričaju o seksu... Ali one više nemaju 30, a ovo nije isti Njujork. To je svet posle pandemije, svet Instagrama i podkasta, prepun novih i živopisnih izazova i likova, u kome je sve ono što su pionirski iznele sada stara vest.

Serija I tek tako, and just like that "I tek tako..." / Foto: WARNERMEDIA

Zato "I tek tako..." nije nastavak ni "Seksa i grada", ni filmova, već nešto sasvim svoje. I upravo zbog toga, svi mi koji smo voleli "Seks i grad", ne smemo da je propustimo, jer će se baš na njoj ispitati sve ono što su skoro dve generacije žena naučile ove Njujorčanke čiji su se životi toliko razlikovali od naših balkanskih, a opet bili su tako slični.

A naučile su nas mnogo toga.

Seks

"Seks i grad" oslobodio je žene da govore o seksu, o svojim željama, ohrabrio ih da budu samostalne, da ne žrtvuju ljubav, ali ni sebe ljubavi koja nije dobra ili nije prava. Mnogi se sećaju koliko su revolucionarni bili njihovi izbori i stavovi, ali sada, kada gledateljke sve ovo već dobro znaju, vreme je za korak dalje.

"I tek tako..." ponovo oživljava ova pitanja, ali u 2021. godini. Možeš li otvoreno pričati o seksu u 50-im, kao što si u 30-im? I zašto da ne? Dok Keri mora da nauči kako da govori o intimi u jednom drugom formatu i društvenoj klimi, Miranda to isto mora da nauči kada je reč o rasi i politici.

One se sapliću i greše, ali upravo u tome i jeste šarm, jer put kao oslobođenju, boljem razumevanju i sebe i drugih, leži baš u tim greškama.

Moda

Moda u "Seks i grad" nije bila samo reklama za velike firme. Ona je bila način da ove junakinje izraze sebe, kada su u pitanju i njihove vrline, ali i mane, te je svaka imala svoj stil. Šarlotine elegantne haljine odgovarale su životu na Menhentu i viskoj nozi kojem je težila, Mirandina odela njenom statusu uspešne korporativne advokatice, dok je Keri njena ljubav prema cipelama umalo dovela do finansijskog kraha.

Danas nije sve tako. Da, Šarlot se i dalje nije promenila i svako ko pogleda prvu epizodu pomisliće koliko bi bilo lepo da ti je jedini problem u životu što tvoja buntovna ćerka neće da nosi Oskar de la Renta, ali Miranda je svoja odela spakovala zajedno sa bivšom karijerom. Njenom novom poslu više odgovara boho stil, pa i ta seda kosa koju ne želi da farba u crveno, niti da krije svoje godine.

Serija I tek tako, and just like that Keri i njeni čuveni ogromni cvetni broševi / Foto: WARNERMEDIA

A Keri konačno reciklira i nosi svoje stare stvari, ali na poptuno nov način. Verni fanovi prepoznaće njene "venčane" cipele i ogromni cvetni broš. U jednoj od ključnih scena druge epizode, Keri bira haljinu koja podseća i na njenu ikoničnu tutu suknjicu i na dužu verziju koju je nosila u Parizu, kada je u finalnoj epizodi Zverka došao po nju. A kada odgledate drugu epizodu "I tek tako...", shvatićete koliko je to važno.

Keri i dalje podseća žene širom sveta da je "oblačenje u skladu s godinama" loš mit, kao i da su pravi modni eksperti oni koji umeju da iskombinuju preskupe cipele sa haljinama od 10-ak dolara.

Prijateljstvo

Čak i kada su bile pretrpane poslom i ljubavnim problemima, ove žene su nalazile način da budu tu jedna za drugu i zajedno prevaziđu prepreke. Žensko drugarstvo je i dalje u fokusu i stalni izvor snage i sigurnosti za ove junakinje.

Serija I tek tako, and just like that Važno je naći sebi slične ljude / Foto: WARNERMEDIA

U "I tek tako..." njihov krug prijateljstava se širi, donoseći novu svežinu i perspektivu. Svaka od njih pronalazi prijateljice koje su bliske ciljevima koji žele da ostvare. I podseća nas da koliko god je važno imati oko sebe ljude koji će iskreno komentarisati tvoju sedu kosu ili za čiju ćeš ljubav dva sata slušati "dečjeg Mocarta", bitno je imati i one koji mogu da te razumeju i nasmeju kad je najteže.

Ljubav

"Seks i grad" je bila jedna od prvih serija koja nam je rekla da ne moraš da se udaš za prvog muškarca kog upoznaš pošto ugasiš 30. svećicu. Da čak i ako veza deluje savršeno, kakve su bile sa Smitom i Ejdanom, ako u srcu osećaš da to nije to - onda je ipak najbolje da kreneš dalje. Bila je podsetnik da ljubav i ispunjenje mogu da dođu u različitim oblicima, jer kao što je rekla Šarlot - "možda možemo da jedna drugoj budemo srodne duše".

Serija I tek tako, and just like that Prava ljubav i ništa manje / Foto: WARNERMEDIA

I sada, kada su naše junakinje u 50-im godinama, ponavlja se ovo pitanje – jer šta se desi kada ljubavi odjednom nema?

"I tek tako..." nije "Seks i grad", ali uspeva da u isto vreme bude nešto sasvim novo i sveže, a ujedno i nostalgično. Postoji nešto neverovatno privlačno u ideji da ovi stari likovi mogu da ponovo postanu novi, jer onda to možemo i mi. Uvek postoji prilika da postaneš bolja verzija sebe. Bez obzira na godine, naše i kalendarske, i promena, i izazov, i gubitak mogu da otvore vrata za nešto novo - za priliku.

Seriju "I tek tako..." možete pratiti na paltformi HBO GO gde će svakog četvrtka u ponudu dolaziti po jedna nova epizoda, a biće ih ukupno deset. Ukoliko vam je potreban mali podsetnik ili jednostavno ne možete da se zasitite ovih Njujorčanki, na HBO GO platformi su dostupne sve sezone serije "Seks i grad", kao i oba filma.

Video: Kad modna ikona postane veganka, bunde zameni salatama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lola

    16. decembar 2021 | 10:20

    Nova serija je naprosto losa. Ona nekad je donela dah svezeg vazduha a ovo je nekako stilski prrvazidjeno... Ideja iza nje je ok, to da se vremena menjaju, ali je ispalo totalno bezveze... presporo, puno objasnjavanja kao za idiote, slab humor... jednostavno je bleda bleda senka one nekadasnje serije

  • 🙄

    16. decembar 2021 | 11:04

    Serija koja je uništila žene u Srbiji, poenta je bila da im otvori oči

  • Dragan

    16. decembar 2021 | 12:08

    Otvorila zenama oci,da mogu da varaju muzeve i da zive kako danas zive.Samo sto sela u Srbiji nisu New York sa dvadeset miliona stanovnika,nego rupcage sa desetak ulica,gde svako zna tudji zivot,bolje nego svoj.Brzo i sigurno krecemo se ka putu bez povratka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA