≫ 

Muharem Bazdulj o fenomenu filma "Toma": Bogom dana tema dobila autora dostojnog nje

- Kad imate neku fascinantnu biografiju, ključ umetnosti obrade biografije je da napravite selekciju materijala - rekao je pisac

  • 4
Muharem Bazdulj insert  filma "Toma" Foto: ATA Images, Tanjug/Projekat "Toma"/Aleksandar Letić

Film "Toma" o legendarnom pevaču Tomi Zdravkoviću osvojio je publiku širom bivše Jugoslavije, a o njegovom fenomenu govorili su u emisiji "Oko" na Radio televiziji Srbije reditelj i producent Dragan Bjelogrlić, kao i pisac Muharem Bazdulj.

Životna priča Tome Zdravkovića, čoveka neškolovanog glasa koji se izdigao iz siromaštva i postao popularan širom nekadašnje države, je definitvno bila inspiracija.

- To je Bogom dana tema, ali takve teme su uvek dvosekli mač i mogu autora da zavaraju - rekao je Bazdulj i naveo da je tokom projekcije u bioskopu imao osećaj da je u pozorištu i priznaje da su ga iznenadili aplauzi tokom filma.

- Neki prijatelji su mi rekli da je na redovnim bioskopskim projekcijama bilo aplauza usred filma, i to je kad se prekorači četvrti zid kao u pozorištu, kad pozornica pređe u publiku. To je za film čudesnije. Na toj premijeri, Centar Sava je bio prepun, bio je zaista poseban osećaj i od prvog minuta filma mogao si da vidiš da je ta Bogom dana tema dobila autora dostojnog nje - rekao je Bazdulj.

Poznati pisac navodi da bi voleo da neko uradi ozbiljan analitički uporedni tekst o Tominoj biografiji sa filmom.

- Kad imate neku fascinantnu biografiju, ključ umetnosti obrade biografije je da napravite selekciju materijala - rekao je pisac i naglasio da ga veoma zanima "kako će serija da izgleda", prenosi RTS.

Ono što je primetno jeste da se u filmu "Toma" pojavljuju i drugi poznati likovi tog vremena, poput Kemala Montena, Predraga Cuneta Gojkovića, Lepe Lukić...

- Pretpostavljam da će u seriji za to biti više prostora, meni je to zanimljivo i jako mi se dopada - rekao je Bazdulj i konstataciju da se "tu vidi jedan vrlo istančan osećaj za duh vremena".

Pogledajte celu emisiju emisije "Oko" u kojoj su gostovali Muharem Bazdulj i Dragan Bjelogrlić:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bibi

    22. decembar 2021 | 16:43

    Gledao bih Bazdulja da se u njegovom društvu nije našao ovaj siledžija bez morala.

  • DARKO 100%

    22. decembar 2021 | 16:27

    Da je bar prokomentarisao i Daru pa da ga primimo u SANU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA