Beogradski intervju Pitera Bogdanoviča na srpskom: Predstavio se kao Petar, pričao i o Karlu Maldenu

- Ja sam naučiio da govorim srpski pre nego što sam naučio da govorim engleski - rekao je režiser sedamdesetih godina za državnu televiziju

  • 0
Piter Bogdanovič Printskrin: RTS

Reditelj Piter Bogdanovič, koji je preminuo u 82. godini, bio je rado viđen gost na prostoru bivše Jugoslavije. On je Beograd posetio davne 1974. godine, kao jedan od gostiju filmskog festivala FEST, gde je i prikazan jedan njegov film, a u razgovoru za državnu televiziju pričao je na srpskom jeziku.

Na početku intervjua predstavio se kao Petar, a potom je pričao o svojim počecima.

- Ja bih prvo hteo puno da govorim, ali ne znam da li tako dobro mogu da govorim srpski... Rodio sam se u Njujorku. Moja majka je bila trudna sa mnom na brodu koji je dolazio iz Jugoslavije 1939. godine. Ja sam naučiio da govorim srpski pre nego što sam naučio da govorim engleski. Moj otac i majka su govorili samo srpski... Oni nisu govorili engleski uopšte, nisu znali, i ja sam naučio engleski kad sam imao 4, 5 godina, kada sam išao da se igram sa decom i kada sam išao u školu. I zaboravio sam (srpski). Kada sam već tu (u Jugoslaviji) dva ili tri dana, govorim puno bolje - rekao je Piter Bogdanović na našem jeziku, potpomažući se malo i engleskim.

Piter Bogdanovič je otkrio da se njegov otac, poznati srpski i jugoslovenski slikar Borislav Bogdanović, ponašao tako da je njegova porodica imala novac, iako to nije bio slučaj

- Nismo imali puno novca, ali moj otac se ponašao kao da imamo novac. A nismo imali novac. I mislim da je bio u pravu. Imati novac je stanje uma nego realnost - rekao je Piter, odnosno Petar, i naveo da je išao u privatnu školu.

Piter Bogdanovič Piter Bogdanovič u Beogradu 1974. godine Printskrin: RTS

Piter je naveo da je voleo filmove uvek.

- Prvi film koji sam video je Diznijev film "Dambo". I to nisam voleo. Počeo sam da se derem, morali smo da odemo (iz bioskopa) - rekao je Piter Bogdanovič. koji se pre režiserskog posla bavio filmskom kritikom.

Režiser je u tom intervju rađen u Beogradu davne 1974. godine naveo da je važno da nađe dobru priču kako bi napravio film.

Na pitanje koje Jugoslovene poznaje u Holivudu, Piter Bogdanovič je rekao sledeće:

- Ja samo znam Karla Maldena (glumca) i Majka Frankoviča (producenta)... Mladen Sekulović se znao... Zašto se zvao Malden... Moj otac je rekao: "Zašto Karl baš? Zašto nemačko ime?" - rekao je kroz smeh tada Bogdanovič.

- Nisam Maldena video možda 10 godina. Pitao me je da napravim jedan film s njim. Majk Frankovič me je gnjavio, uvek hoće da pravi nešto sa mnom. Samo ja neću da radim sa producentima. On je veliki producent, meni on ne treba. I ja njemu nisam potrebam. Jako je ljubazan - rekao je Bodganovič.

Piter Bogdanovič Piter Bogdanovič u Beogradu 1974. godine Printskrin: RTS

U intervjuu je naveo da voli da gleda francuske filmove, pre svega Trifoa, Godara... I sve od Luisa Bunjuela. Što se tiče jugoslovenskog filma, Bogdanovič je tada rekao da je gledao neke naše crtane filmove.

- Jako dobro - rekao je kratko poznati režiser.

Piter Bogdanovič je imao reči hvale za svog oca Borislava Bogdanovića.

- Moje najveće razočarenje je da je moj otac, koji je najverovatnije najviše uticao na meje, umro dok se pravio film "The last picture show" (koji je režirao Piter Bogdanovič) i nije video film. Video je samo jedan moj film. Nije video kako dolazim u ovu zemlju (Jugoslaviju) i da imam topao doček. Bio bi srećan - rekao je Bogdanovič.

Kružila je priča da je Piter Bogdanovič arogantan, međutim on se tako u Jugoslaviji nije ponašao.

- Dođite u Ameriku. Arogantan sam samo u Americi - rekao je kroz smeh Bogdanovič.

(Telegraf.rs/izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA