≫ 

Održana premijera filma “Leto kada sam naučila da letim”: Bile su prisutne mnoge ličnosti iz javnog života

“Leto” je danas jedan od retkih jugonostalgičnih filmova koji okuplja glumce Srbije i Hrvatske, oslikava kompleksne porodične odnose i sazrevanje, odrastanje malene devojčice

  • 0
Premijera domaćeg filma “Leto kada sam naučila da letim”

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Svečana premijera domaćeg igranog filma “Leto kada sam naučila da letim” prema romanu Jasminke Petrović, u režiji Radivoja Raše Andrića, održana je u Kombank dvorani, uz prisustvo gotovo kompletne glumačke i autorske ekipe.

Zanimljivo je da se ove večeri desila prava retkost i čudesna magija, a to je da je film premijerno prikazan istovremeno u tri sale Kombank dvorane, sve tri projekcije su bile apsolutno rasprodate, a ovacije u ritmu muzike iz filma su svuda trajale barem 10 minuta.

Publika je zaista bila oduševljena, sve vreme se orio smeh u sali tokom veoma duhovitog, zabavnog i beskrajno šarmantnog filma, a eto, desile su se i suze kod neočekivano tužnih segmenata.

Na gala premijeri su bile prisutne mnoge ličnosti iz javnog života, prevashodno dramski i muzički umetnici, koji su uživali u filmu i došli da podrže svoje kolege.

Nesumnjivo će novo ostvarenje biti zaista veliki hit u bioskopima sa ogromnim brojem posetilaca i već sada su mu prognoze da će biti jedan od najgledanijih domaćih naslova tokom 2022. godine.

Priča filma prikazuje svet tinejdžerke Sofije, koja umesto željenog kampovanja sa društvom iz škole, najboljom drugaricom i njenim bratom - velikom simpatijom, odlazi nevoljno da provodi dugo leto na Hvaru sa svojom napornom i autoritativnom bakom.

Na bajkovitom letovalištu njih dve su gošće bakine sestre, koju Sofija jedva da je upoznala ranije i sa te dve neobične babe, malena junakinja provodi svoje vreme daleko od Interneta i svog mikro-sveta.

Tokom septembra i oktobra 2020. godine na Hvaru, u koprodukciji Srbije, Hrvatske, Slovačke i Bugarske, snimljen je ovaj film na autentičnim prelepim lokacijama, tako da je atraktivnost tih morskih predela jedno od važnih aduta za sva čula.

Sofija je napravila spisak po kome ide redom šta sve želi da dostigne, gde se nalazi i - prvi poljubac, što joj je velika misija, tako da teži ka ostvarenju iste.

Film je prepun duhovitih momenata i publika je uživala sve vreme u dijalozima babe i unuke, i dobrim delom ovu ekranizaciju romana nosi glumica Olga Odanović, koja je još jednom dokazala svoje komičarske sposobnosti u dodiru sa veoma ozbiljnim valerima.

Mlada protagonistkinja će vremenom postepeno otkriti neke porodične tajne, u kojima njena baka ne razgovora 25 godina sa svojim bratom, a kasnije će saznati da je život sačinjen od radosnih i tužnih trenutaka.

Uz mešavinu humora, živopisnih likova i autentičnog prikaza međuljudskih odnosa, roman i film “Leto kada sam naučila da letim” je svakako za decu i velike, što Jasminka Petrović ume uvek veoma vešto da realizuje.

“Leto” je danas jedan od retkih jugonostalgičnih filmova koji okuplja glumce Srbije i Hrvatske, oslikava kompleksne porodične odnose i sazrevanje, odrastanje malene devojčice.

Sofiju tumači vrlo ubedljivo Klara Hrvanović, Olga Odanović je izvrsna kao baka, dok važne role tumače kao baba tetka - Snježana Sinovčić, i legenda - Žarko Laušević, standardno izvanredan.

U manjim ulogama se pojavljuju Frano Lasić (njegov lik je zaslužio da se i više pojavi, ali kao da su ga autori zaboravili), voditeljka i glumica Marijana Mićić i drugi.

Vrhunsku muziku je komponovao čuveni etno džez pijanista i klavijaturista Vasil Hadžimanov.

Produkciju ostvarenja potpisuju: “Sense Production” (Srbija), “Kinorama” (Hrvatska), “Art Fest” (Bugarska), “Silverart” (Slovačka).

Scenario je napisala Ljubica Luković kao adaptaciju popularne knjige Jasminke Petrović, uz superviziju čuvenog, na žalost pokojnog pisca Vladimira Andrića, oca reditelja Raše Andrića.

Reditelj kultnih filmova “Munje!”, “Kad porastem, biću kengur”, “Tri palme za dve bitange i ribicu” i TV serije “Mile protiv tranzicije”, Radivoje Andrić ovim ostvarenjem se vraća na filmsku scenu nakon duge pauze.

Knjiga “Leto kada sam naučila da letim” (2015) dobila je prestižne nagrade: “Neven”, “Srebrno Gašino pero”, “Dositejevo pero”, “Plavi čuperak”, “Mali princ”.

Roman je ušao u katalog Internacionalne biblioteke za mlade “White Raven” (Crni gavran) iz Minhena (Nemačka) kao jedna od 200 najboljih knjiga za decu 2015. godine.

Jasminka Petrović je napisala više od 30 knjiga za decu i mlade, koje su prevedene na više od 25 jezika, i osvojile su brojne nagrade.

Među najpoznatijim delima su: “Ovo je najstrašniji dan u mom životu”, “Bonton”, “Seks za početnike”, “100 lica stolica”, “Škola za početnike”, a neke od njih su i dramatizovane u pozorištima za decu i mlade u Beogradu (Malo pozorište Duško Radović), Sarajevu, Zagrebu i Stokholmu.

Po romanu “O dugmetu i sreći” napravljena je pozorišna predstava “Miljakovac, to jest Novi Zeland” (2011), a kasnije i poznati film “Zlogonje” (2018) Raška Miljkovića.

Realizaciju filma podržala je HEMOFARM Fondacija, UNIQA osiguranje, BS Tours, JANA Voda, TRANSFERA Transport & Logistics, Divna Voda, Moj Krojač, Mi Store, Bonatti, Jagger i BC Group.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA