Dodeljene nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu: Film "Alkaras" osvojio Zlatnog medveda

- Ova nagrada je za ljude koji obrađuju zemlju - rekla je rediteljka Karla Simon

  • 0
Berlinale 2022 Foto: Tanjug/AP

Film "Alkaras" osvojio je Zlatnog medveda, najveću nagradu Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, poznatijeg kao Berlinale.

Drama prikazuje poslednju sezonu berbe porodice katalonskih uzgajivača breskvi, čija je egzistencija ugrožena kada vlasnik njihove zemlje odluči da zameni voćke solarnim panelima.

- Ova nagrada je za ljude koji obrađuju zemlju - rekla je rediteljka Karla Simon, čija se i sopstvena porodica bavi poljoprivredom, po prijemu nagrade na svečanoj ceremoniji održanoj u sredu.

Južnokorejski reditelj Hong Sangso nagrađen je Velikom nagradom žirija, drugom nagradom, za "The Novelist's Film", crno-beli film sa prepoznatljivim suptilnim humorom.

- Valjda ću nastaviti da radim ono što radim - rekao je vidno iznenađen reditelj dok je uzimao svog trećeg Srebrnog medveda u tri uzastopne godine.

Nakon dodele svojih prvih rodno neutralnih glumačkih nagrada 2021. godine, ovogodišnji Srebrni medved za glavnu predstavu pripao je Meltem Kaplan za ulogu u filmu "Rabiye Kurnaz vs. George Bush" nemačkog reditelja Andreasa Drezena, zasnovanom na istinitom slučaju borbe majke da oslobodi sina iz Gvantanama. Isti film je dobio i Srebrnog medveda za najbolji scenario.

Za ovogodišnjeg Zlatnog medveda takmičilo se 18 igranih filmova iz 15 zemalja. Projekcije za publiku biće nastavljene do 20. februara, a program će prikazati 256 filmova.

Američki reditelj indijskog porekla M. Najt Šjamalan ("Šesto čulo") bio je na čelu žirija koji su još činili Karima Ainuza, En Zohru Beračed, Saida Ben Saida, Koni Nilsen, Rjusukea Hamagučija i Cici Dangarembgu.

Pored Zlatnog i Srebrnog medveda, dodeljene su i razne druge nagrade u dodatnim kategorijama.

Nagrada za najbolji prvi igrani film pripala je austrijskom reditelju Kurdvinu Ajubu za film "Sonne".

Nagrada za dokumentarni film Berlinala pripala je kolektivu anonimnih filmskih stvaralaca iz Mjanmara za njihov rad "Mjanmarski dnevnici", koji dokumentuje ugnjetavanje u zemlji nakon državnog udara 2021. godine, piše DW.

Posebno priznanje je pripalo nigerijskom reditelju Ikeu Nnaebueu za "No U-Turn", produkciju napravljenu uz podršku DW Akademije.

Prošlogodišnji festival je održan onlajn, a Zlatnog medveda dobio je rumunski reditelj Radu Jude, za njegovu društvenu satiru "Bad Luck Banging or Loony Porn".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA