Upoznajte Božicu Velousis - književnicu i humanistkinju koja je uručila glavnu nagradu 8. JSFF-a

Božica je u doba pandemije ostvarila saradnju i pomogla mnogim kulturnim manifestacijama

  • 0
jsff Foto: JSFF

U doba kada su zbog pandemije mnoge manifestacije odložene ili otkazane, može se reći da je hrabrost podržati umetnost i kulturu. Upravo je takav doprinos, pored književnog rada i humanitarnih aktivnosti koje redovno sprovodi, dala Božica Velousis Japansko-srpskom festival filma.

Kao tematski festival kulturne razmene između Srbije i Japana kome su podršku dale brojne institucije i kompanije – Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada Japana u Republici Srbiji, Fondacija "Novi Sad - Evropska prestonica kulture", EU-Japan Fest Japan Committee, Telekom Srbija, Tesla, Telegraf.rs, 8. JSFF imao je za prijatelja i jednu damu, književnicu i dobrotvorku Božicu Velousis.

- Koliko je važno ulagati u lokalno kulturno nasleđe, toliko je značajno prepoznati i podržati platforme koje neguju ideju kulturne razmene, jer od drugih kultura možemo mnogo da naučimo, naročito kroz festivalski i umetnički sadržaj - obrazložila je Božica koja je svečano uručila nagradu za pobednički film Echoes from a Bridge čiji je reditelj Bilal Kavazoe (Bilal Kawazoe).

jsff Osnivač festivala, glumica Jovana Stević i Božica Velousis/ Foto: JSFF

- Trenutno sam u pretprodukciji svog sledećeg filma i kao što je poznato, veoma je teško pronaći novac za kratkometražne filmove. Ovu novčanu nagradu ću upotrebiti upravo u te svrhe, tako da će se moje naredno ostvarenje dogoditi delom zahvljujući JSFF-u - izjavio je producent nagrađenog filma, Laurent Ibanez.

Takođe, Božica je u doba pandemije ostvarila saradnju i pomogla mnogim kulturnim manifestacijama, kao i institucijama i organizacijama među kojima su Svratište (Novi Beograd i Zvezdara), specijalna škola u Mirijevu za decu sa posebnim potrebama, Prihvatilište u Beogradu u ulici Živka Davidovića, Crveni krst Srbije i mnogi drugi.

Podsećanja radi, JSFF je održan u novembru protekle godine u Beogradu u Jugoslovenskoj kinoteci i Dvorani Kulturnog centra Beograda, a osim glavne nagrade, dodeljena je nagrada za najbolji srpski film na temu “Status” Ivanu Milosavljeviću za film “Plava granica” i nagrada za najbolji japanski film “Tsurezure Kankan” autora Okadoa Takašija (Okado Takashi) i Kedoina Jukija (Kedoin Yuki).

jsff Foto: JSFF

Deveto izdanje JSFF-a biće realizovano u novembru ove godine u Novom Sadu, kao deo zvaničnog programa Evropske prestonice kulture uz podršku Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" i EU-Japan Fest Japan Committee-a.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA