"Bilo jednom u Srbiji" - prava prijateljstva opstaju

Koja je cena prijateljstva, zašto neka nikad ne blede saznajte u filmu „Bilo jednom u Srbiji“, reditelja Petra Ristovskog i autora i producenta Zvonimira Šimuneca, koji svoj život u bioskupima širom Srbije započinje 6. marta u Leskovcu, a 9. marta u Beogradu

  • 0
Bilo jednom u Srbiji Foto: Nemanja Đorđević

Poratna je 1922. godina. Posle potucanja po belom svetu dva prijatelja Dine i Cone se vraćaju u rodni kraj, varošicu na jugu Srbije. Dolazeći u oronuli Leskovac u njemu zatiču - Dine svoj ruinirani bioskop, a Cone spostvenu sahranu! Posle rata Dine (Nemanja Oliverić) se nekim čudom zatekao u Parizu gde je naučio o lepotama života u velikoj metropoli, upoznao lepe Parižanke i otkrio novi medij – ton film. Cone (Viktor Savić) je posle ranjavanja i amnezije završio u Mančesteru, tadašnjoj prestonici industrijskog razvoja, gde je načio kako se samo kroz crni fabrički dim i težak rad stiže do uspeha. Opijeni pobedom u ratu i nepovratno inficirani „duhom slobode i napretka” koji su osetili u „velikom svetu”, dva mladića vraćaju se u svoj oronuli Leskovac. Odolevajuči svim iskušenjima dva prijatelja počinju da žive svoje snove, Dine kao sineasta, a Cone kao industrijalac, osnivajući prvu fabriku tekstila. Uz diskretnu i mudru pomoć bogatog gazda Mite (Miodrag Miki Manojlović) dva prijatelja korak po korak učmali gradić pretvaraju u modernu evropsku varošicu.

U bioskopima širom Srbije 10. marta počinje da se prikazuje melodrama sa elementima komedije Bilo jednom u Srbijiu produkciji Le Filma iz Leskovca i koprodukciji sa Media House, DME Video, Soul Food Films, u distribuciji Mega Com Filma i uz podršku Filmskog centra Srbije. Leskovačka drama u tri čina spaja bajku sa istorijom. Ovaj grad poznat je po o specifičnom duhu koji je i danas pogonsko gorivo za vanvremensku fabriku smeha, a sećanje na čuvene leskovačke porodice čije je preduzetništvo pre jednog veka bilo inovativno inspirisalo je i autore za film. Bilo jednom, neka bude opet!

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA