≫ 

Od Džojsa i "Uliksa", ljubavi Roma i Britanke, sve do urnebesne crne komedije: Filmska vikend preporuka

Šta ćete gledati ovog vikenda?

  • 0
Redemption of a rogue Printskrin: YT/WildCard Distribution

Filmski program Beogradskog irskog festivala doneo je tokom ove nedelje brojna ostvarenja, od klasične komedije iz 1938. godine do dokumentaraca o muzičarima Demijanu Dempsiju i Filu Linostu. Pojedini naslovi moći će da se ponovo odgledaju ovog vikenda, te ako je vikend vreme tokom kog obavezno posećujete bioskopske sale, možda se na ovoj listi nalazi pravi film za vas.

Sve projekcije održavaju se u zgradi Kinoteke, u Kosovskoj 11.

Subota:

"Fejt i Branko" ("Faith and Branko") - 18.00 h

Ovaj intimni dokumentarac tokom sedam godina prati vezu između dvoje muzičara koji pripadaju različitim kulturama, Fejt i Branka.

Fejt 2011. godine dolazi iz Engleske u Srbiju da nauči da svira romsku harmoniku. Upoznaje romskog violinistu Branka i uprkos jezičkoj barijeri, kroz muziku se zaljubljuju i spontano odlučuju za brak. Fejt se prilagođava životu u Brankovom selu, uči srpski, muziku i kako da “postane domaćica”. Nakon nekog vremena, odlučuju da otputuju u Veliku Britaniju u potrazi za boljim prilikama. Kako vreme prolazi, međusobne razlike izlaze na videlo i oboma počinju da nedostaju različiti aspekti njihovih kultura. Da li su ljubav i muzika dovoljni da ostanu zajedno? Fejt i Branko su nežan pogled na dvoje umetnika koji se vole.

"Sin" ("Son") - 20:00h

Kada dečak oboli od misteriozne bolesti, njegova majka mora da odluči koliko daleko će da ide u pokušaju da ga zaštiti od užasnih sila iz njene prošlosti. Od proslavljenog irskog pisca i režisera Ivana Kavane, Sin je intenzivan i uznemirujući horor zasnovan na snažnim karakterima, u redu sa filmovima poput Hereditary, Rosemary’s Baby i The Babadook. Film istražuje pitanje koliko daleko je majka spremna da ide u nastojanju da zaštiti dete i da li ta ljubav ima granice, čak i onda kada je to moralno, a možda čak i fizički, odvlači u pakao.

Nedelja:

"Susret" ("An encounter") - 18:00, kratki film

Dva neobična prijatelja beže sa školski časova i slobodno lutaju Dablinom sve dok susret sa strancem potpuno ne promeni jednog od njih. Novi kratki film po scenariju Marka O’Halorana zasnovan je na istoimenoj priči Džejmsa Džojsa iz zbirke Dablinci.

"ULIKS | FILM" ("ULYSSES | FILM") - 18:00

"ULIKS | FILM" je savremeni filmski odgovor na legendarni roman Džejmsa Džojsa, Uliks. Otvarajući vrata ka jednom od najpoznatijih modernističkih dela, film predstavlja kreativni eho Džojsovog rada i života, provokativno i maštovito “čitanje” romana. Uz eksperimentani pristup i polu-apstraktan stil, ovaj film/instalacija je kinematografska, vizuelno bogata i stimulativna lična interpretacija knjige.

"Iskupljenje" ("Redemption of a rogue") - 20:00h

Film koji je otvorio ovogodišnji festival zatvoriće ga u nedelju u 20:00 sati. Ova zanimljiva irska komedija snimljena je u oblasti Kavan i jedan je od najboljih filmova koji dolaze iz Irske.

Džimi nosi sa sobom crnu kožnu doktorsku torbu u kojoj je konopac o koji planira da se obesi. . Vraća se u izmišljeni rodni grad Balilou u Irskoj, u hladnu i oskudnu lepotu oblasti Kavan u potrazi za razrešenjem grehova počinjenih u prošlosti, pre nego što se oprosti sa svetom. U čistilištu poput dana mrmota, Džimi je zaglavljen u rodnom gradu sve dok kiša ne prestane da pada. Ova urnebesna, mračna komedija prati Džimija koji započinje žrtveno i neobično putovanje ka otpuštanju krivice i srama iz prošlosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA