≫ 

Snimljen film o prvoj srpskoj lekarki: Draga Ljočić je bila borac i dobrotvorka

- Pokrenuli smo projekat koji uključuje dokumentarni film Draga Ljočić - odsjaji, o životu i delu čuvene lekarke, borkinje, dobrotvorke i feministkinje i interaktivnu izložbu sa umetničkim instalacijama koju priprema udruženje Kombinart - kaže novinarka i vođa projekta Aleksandra Delić

  • 0
Prva srpska lekarka, Draginja Draga Ljočić Foto: Privatna arhiva

Život Drage Ljočić, prve doktorke u Srbiji, inspirisao je naše kolege iz Udruženja novinara Šapca na jedinstven poduhvat zahvaljujući kojem će šira javnost saznati mnogo više o znamenitoj Šapčanki.

- Pokrenuli smo projekat koji uključuje dokumentarni film Draga Ljočić - odsjaji, o životu i delu čuvene lekarke, borkinje, dobrotvorke i feministkinje i interaktivnu izložbu sa umetničkim instalacijama koju priprema udruženje Kombinart - kaže novinarka i vođa projekta Aleksandra Delić, napominjući da je se poduhvat novinara i umetnika naslanja na istraživanje mr Sonje Bokun Đinić, nekadašnje direktorke Biblioteke šabačke.

U svom upornom istraživačkom radu ona je prikupila nikada ranije objavljena dokumenta i fotografije, a poseban doživaljaj bilo je upoznavanje sa potomcima čuvene doktorke.

- To je bila fascinantna interakcija jer je i njih interesovalo šta još mogu da saznaju o doktorki Dragi Ljočić. Kada počnete da tragate i kad počne da vam se odmotava jedan život vi se toliko vežete za tu ličnost i ona vam postane bliska. Zajedno živite taj njen život, probleme, radosti i uspehe, mnogo navijate za tu osobu i povežete se na najdublјem nivou – objašnjava mr Sonja Bokun Đinić kako je počela ovaj veliki posao.

Velika zaostavština prve srpske doktorke koja je za života bila i ratnik, humanista i borac za prava žena pretočena je u film i izložbu zahvaljujući timu u kojem su, osim snimatelja Đorđa Ljubisavljevića, angažovane gotovo samo žene. Uz mr Sonju Bokun Đinić i Aleksandru Delić tu su novinarke Marija Popović, Milanka Eraković i Slavica Gajić, montažerka Kristina Ljubisavljević, slikarka Dragana Đurđević i vajarka Milena Obradović.

- Iako naporan, rad na ovom projektu je bio veoma inspirativan. Išli smo tragom dokumenata iz arhiva, imali smo uvid u dnevnik doktorke Drage, dosta saznali o do sada nepoznatim detaljima iz njenog privatnog života, snimili veliki broj fotografija koje iako izbledele svedoče o izuzetno bogatom životu i borbi žene kojom se Šabac ponosi - kaže novinarka Slavica Gajić.

Njene koleginice Marija Popović i Milanka Eraković snimile su nekoliko scena iz života doktorke Drage Ljočić. Marija je "mlada Draga", koja se na školovanje otisnula iz siromašne šabačke porodice i koja se sa velikim ambicijama i ljubavi prema medicini do Ciriha gde je diplomirala 1879. godine. Milanka je dočarala znamenitu doktorka u zrelim godinama, koja se istrajno bori za ženska prava i ravnopravnost.

U filmu se pojavljuju i potomci doktorke Drage, praunuk Ognjen Humo i čukun- unuke dr Aleksandra Humo i dr Olga Lukić, a sagovornici su i eminentne ličnosti iz istorije, politike i kulture.

- Naša ideja je da film i izložba imaju premijeru idućeg meseca na svečanosti povodom Dana grada Šapca. Ovo je naš doprinos negovanju kulture sećanja, jer je doktorka Draga Ljočić naša znamenita sugrađanka o čijem se životu i delu se do sada nije dovoljno znalo - dodaje na kraju Aleksandra Delić.

U Šapcu Dom zdravlja i jedna ulica nose ime Drage Ljočić, oslikan je mural sa njenim likom, a ekipa novinara i umetnika koji su realizovali film i izložbu predlaže da se u javnom gradskom prostoru postavi i njena bista.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA