≫ 

40 godina od "Priča iz majstorske radionice": Šotra o automehaničaru koji ga je inspirisao da napravi seriju

"Odlazio sam kod njega u majstorsku radionicu i tamo on sedne pa mi priča dogodovštine", rekao je reditelj

  • 1

Omaž antologijskoj mini seriji "Priče iz radionice" reditelja Zdravka Šotre održan je u Ustanovi kulture "Vuk Stefanović Karadžić" u Beogradu, povodom 40 godina od emitovanja na Televiziji Beograd.

Serija je snimana u manjim etapama tokom 1981, a prikazana 1982. godine i imala je svega 6 epizoda po motivima priča koje je napisao automehaničar Dragiša Krunić kao iskustvo iz sopstvenog života, odnosno sa svog posla.

Kao uvod u tribinu bila je prikazana špica TV serije u kojoj dominira pevač Oliver Dragojević, a onda ispred platna na sceni Teatra Vuk ili bivšeg Kult teatra, u ulozi junaka Živote pojavio se glumac Fuad Tabučić i upečatljivo odigrao neke monologe i poznate replike iz serije.

"Sećam se tada u televiziji su me uputili na automehaničara Dragišu Krunića da se upoznamo, jer on ima neke zanimljive priče, anegdote. Prvo sam ih odbio, jer sam planirao da snimim svoj drugi film. Ali, kako su bili neki nesporazumi sa Avala filmom, onda sam se odlučio da probam sa Krunićem", započinje priču Zdravko Šotra, kroz uspomene na početak rada na ovom mini serijalu.

Kako je ispričao, Krunić je bio veoma poseban i neobičan automehaničar, ne tek tako majstor kakve inače znamo, već se družio sa uglednim pesnicima, književnicima kao što je Duško Radović ili slikarima Mićom Popovićem, Milićem od Mačve.

"Odlazio sam kod njega u majstorsku radionicu i tamo on sedne pa mi priča dogodovštine, a ja samo sedim i beležim. I tako to potraje danima", ispričao je Šotra.

Uporedo sa serijom snimljen je i film "Šesta brzina" (1981) što će biti treći Šotrin film, budući da je izašlo ranije i ostvarenje "Više od igre" (1976) kada i njegova istoimena TV serija.

Šotra je podsetio na činjenicu da je prošlo i 45 godina od njegove serije "Više od igre", i 50 godina od čuvenog šou programa "Obraz uz obraz" (1972).

Poznata TV kritičarka Meri Bilić kao moderator istakla je da joj je uvek bilo neverovatno da je serija imala samo 6 epizoda i taj jedan film, jer ima utisak da je publika sa tim junacima živela godinama.

Serija se zapravo prikazivala na RTB od 6. januara do 10. februara 1982. godine i donela šest epizoda, a osim Zorana Radmilovića upečatljive uloge su ostvarili Mira Banjac, Tanja Bošković, Milena Dravić, Žarko Radić, Dragan Maksimović, Aljoša Vučković, Velimir Bata Živojinović, Stevo Žigon, Marko Nikolić, Nenad Nenadović.

Prisećao se Šotra i pauze u snimanju serije, jer se Bata Živojinović nezgodno povredio kad je skakao u vodu ne bi li pokazao jednoj dami skokove.

Tanja Bošković igrala je fatalnu glumicu u koju se zaljubljuje Živojinović, i navela je činjenicu da je Šotra imao kredit kod svih glumaca, mogao je da radi sa kim poželi, svi su ga voleli i uvažavali.

"Smatram da je moju ulogu mogla da odigra i neka druga glumica, lepša, zgodnija, atraktivnija, pametnija, bolja od mene, ali eto, on se ipak opredelio samo za mene", rekla je Boškovićeva, ali je Šotra odmah uzvratio da za tu ulogu nije bilo ni lepše ni bolje od nje, da je ona savršena.

"Izašla sam iz te serije sa pravim neizlečivim prijateljstvima, kakve sam imala sa Mirom Banjac i Milenom Dravić. Sa Banjac se i dan danas družim, a tada smo se povezale. Sećam se koliko je autor serije Dragiša bio poseban, divan, dobar čovek. Retko se nalaze tako autentični likovi Beograda kao što je on. Takvi ljudi su na izvoru gde piju život, oni su naši, prirodni, i da je više takvih osoba i priča, ne bismo morali više da igramo sve ove franšize u serijama", ispričala je glumica.

Ona je dodala da je nedavno upoznala Dragišinog sina, koji je sada uspešan slikar, a tada je bio dete koje nije primećivala, te da ima oči na tatu, tople i drage, iskrene.

Glumac Aljoša Vučković igrao je ne baš pozitivnog lika advokata, ali on kaže da je serija toliko bila u šaljivom tonu, da su i takvi likovi prolazili kod publike.

I njemu je neverovatno da je serija imala samo 6 epizoda, a mnogima je delovalo da ima barem 106 nastavaka, ali on smatra da je to usled velikog broja repriza, kada se serija nije "skidala sa ekrana".

"Govorile su mi kolege - položio si pola glumačkog života ako odeš da snimaš kod Šotre". I bili su u pravu. Zadovoljstvo mi je bilo da radim sa njim i svim kolegama. Položili smo taj vremenski test, jer serija je eto aktuelna i nakon 40 godina", kazao je Vučković.

Producent serije Filip Feti Dautović, profesor na FDU, rekao je da je Šotra neponovljiv autor, da je "pravo srce od čoveka", da radi svim emocijama i da uspe svakog da uvuče u svoju zaljubljenost u svaki projekat.

Prisećao se Dragiše Krunića da je bio divan i poseban čovek i da je bilo sjajno gledati kako on i Šotra zajedno sarađuju i stvaraju buduću popularnu seriju.

Podsetimo, junak serije bio je beogradski automehaničar Života (Zoran Radmilović) koji voli svoj posao, želi da čuje priče mušterija, a sve zanimljivosti beleži u svom dnevniku s naslovom "Kupusara".

Života je imao smešne i tužne avanture, koje su otkrivale lepotu života ili ljudsku bedu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sremcica

    1. april 2022 | 10:58

    Odlična serija i još BOLJI GLUMCI! To je takva serija koja želiš da se ne završi nikada da traje dok si živ isto kao I VRUĆ VETAR BOLJI ŽIVOT SREĆNI LJUDI! A ne ovo danas nema kraja epizodama a daleko su i ispod proseka!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA