≫ 

Ruska kinematografija na udaru posle povlačenja Holivuda: Da li je to prilika za Bolivud?

Kao i za ostale svetske kinematografije

  • 0
bollywood Foto: Pixabay/Tumisu

Ruskinja Mila Grekova, koja je dugo prevodila američke filmove, izgubila je posao tokom ruske interevencije u Ukrajine. Sve ovo nju nije okrenulo protiv predsednika Rusije Vladimira Putina.

- Danas mrzim Zapad, a ne Putina - rekla je Grekova i nastavlja:

- Bolivud će u Rusiji možda zameniti Holivud, ali za mene je prekasno da naučim hindi - rekla je ona, pri čemu je mislila na odbijanje Indije da se pridruži sankcioniranju Rusije.

bioskop ilustracija Foto: Pixabay/Amitkrsocial

Sama ruska filmska industrija se nalazi opet u teškoj situaciji, a tek se počela da se oporavlja od pandemije.

Budući da je Rusija pogođena zapadnim sanckijama, ova zemlja se umesto zapadnih ostvarenja okreće prema vlastitim i azijskim filmovima.

Rusi obožavaju da gledaju filmove i vole idu u bioskop i imaju najveći broj prodatih ulaznica u Evropi, prošle čak 145.7 miliona.

Pogled na Aziju

Preko nego što je Holivud povukao sa ruskog tržišta, ruska kompanija Mosfilm-Master shinhronizovala je 10 stranih filmova mesečno, uglavnom s engleskog jezika.

- Sada smo izgubili dve trećine posla. U pandemiji smo imali filmove, ali su bioskopi bili zatvoreni. Danas imamo bioskope, ali nemamo filmove - rekao je AFP-u Jevgenij Belin iz visokotehnološkog sinhronizacijskog studija u Moskvi.

Iz ruske Nacionalnog udruženja vlasnika bioskopa prošli su mesec su rekli da bioskopi rizikuju gubitak u iznosu od 80 posto svojih prihoda.

bioskop Foto: Pixabay/Vladvictoria

Da bi se prilagodila situaciji, kompanija Mosfilm-Master traži prevodioce s korejskog i mandarinskog, iako Belin tvrdi da sumnja da će "azijski filmovi biti privlačni Rusima“ zbog kulturoloških razlika.

- Zapadnjaci su nam bliži - izjavio je 70-godišnjak koji je proveo tri decenije u sinhronizaciji.

Olga Zinjakova, predsednica Karoa, jednog od vodećih ruskih lanaca bioskopa, uverena je da se industrija može oporaviti.

- Situacija je izuzetno teška, ali nije katastrofalna. Od dolaska Holivuda u postsovjetsku Rusiju pre 30 godina, prošli smo kroz brojne krize: političke, ekonomske i zdravstvene - izjavila je 37-godišnjakinja.

Ruski identitet

Od početka sukoba 24. februara, broj prodanih karata u lancu njihovih bioskopa pao je za 70 posto, tvrdi Zinjakova.

Ruska vlada obećala je veliku finansijsku potporu i porezne olakšice filmskim produkcijama i bioskopima, u nadi da će zameniti holivudske filmove onima iz domaće proizvodnje.

-Rusi će dublje istražiti vlastiti identitet - rekla je Zinjakova, ističući uspeh nekih ruskih filmova 90-ih godina, među kojima je i film "Brat“ koji se ponovno prikazuje u nekoliko moskovskih bioskopa.

Zinjakova u budućnosti priprema i prikazivanje više azijskih i latinoameričkih filmova.

- Kad se Holivudski jednom vrati, rusko tržište i gledaoci više neće biti isti - dodala je Zinjakova.

Pavel Doreuli, 44-godišnji inženjer zvuka koji radi na otprilike 15 ruskih filmova godišnje, kaže da ga ne čudi što se Holivud povukao iz Rusije.

- Svetska kinematografija već je godinama talac politike - rekao je i dodao da festivali poput onih u Berlinu i Kanu više nisu o umetnosti, već promoviraju "određene vrednosti“:

Doreuli isto smatra da je šteta što će Rusija biti odcepljena od sveta filma te pritom ukazuje na isključenje ruske delegacije s ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu.

- Ako ih se isključe s međunarodnih festivala, Rusi će odustati od umetničkog filma koji nudi drugu perspektivu sveta, koja je danas jako važna - dodao je.

Video: Biković otkrio da je u novom filmu morao da nosi periku: Da li će publika provaliti koja je scena?

(Telegraf.rs/Index.hr/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA