Na mapi Turneje Slobodne zone rekordan broj gradova u Srbiji

Na mapi Turneje su se našle ukupno 52 lokacije

  • 0
Slobodna zona Foto: Promo

Šesnaesta po redu Turneja Slobodne zone koja se ove godine održava od 15. marta do 15. juna u svom je punom zamahu. Najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni do sada je priliku da pogleda imala publika u 20 gradova i mesta u Srbiji, a projekcije će biti održane u još 32 mesta!

Na mapi Turneje su se našle ukupno 52 lokacije, i to je do sada najviše saradnji sa lokalnim partnerima koje su ostvarene u toku trajanja Turneje. A takođe, ove godine je i najviše fimova u ponudi - Publika je u prilici da pogleda čak devet ostvarenja, među kojima je i pobednički film prošlogodišnjeg izdanja Festivala Slobodne zone Profesor Bahman i njegovi časovi.

Donoseći najbolje angažovane filmove iz svetske produkcije u gradove i mesta širom Srbije, Turneja uspeva u svojom nameri – a to je decentralizacija kulture i želja da se vrhunski filmski sadržaj učini dostupnim publici i van gradova u kojima se održava Festival.

Unoseći filmski program u prostorije lokalnih biblioteka, kulturnih centara, bioskopa, galerija, Turneja Slobodne zone otvara vrata svima koji su zainteresovani za filmove najnovije produkcije koji se bave aktuelnim društvenim problemima i fenomenima.

Slobodna zona Foto: Narodna biblioteka Veljko Dugošević, Golubac

Takođe, ove godine je ostvarena saradnja sa mnogo novih lokalnih partnera, te će se u mnogim mestima u Srbiji filmovi sa Festivala Slobodne zone igrati po prvi put. Kako program Turneje sadrži i filmove koji su namenjeni tinejdžerima, lokalni partneri u saradnji sa školama organizuju projekcije za srednjoškolce. U Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu, kao i u Narodnoj biblioteci Bor projekcijama kojima su prisustvovali učenici su bile popunjene skoro do poslednjeg mesta!

U Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac je pre projekcije filma Fejt i Branko svojom muzikom veče ulepšao i Branko Ristić, muzičar koji je i akter dokumentarca o kom se u filmu i govori.

U narednim danima, Turneja je u Užicu, Peckoj, Ljigu i Prijepolju, a sve informacije o rasporedu i filmskom programu dostupne su na sajtu Slobodne zone i na društvenim mrežama Fejsbuku i Instagramu.

Slobodna zona Foto: Bioskop Eurocinema Subotica

Vidimo se u Slobodnoj zoni!

Turneju Slobodne zone podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA