≫ 

Al Paćino i Robert de Niro proslavili 50. godišnjicu "Kuma": Klasik koji ne stari

Al Paćino je samo 31 godinu i samo jedan film u svojoj biografiji kada mu je Кopola ponudio ulogu Majkla Кorleonea

  • 1
Al Paćino, Robert De Niro Foto: Roy Rochlin / Getty images / Profimedia

Ne može se tako lako naći film oko kog se i kritičari, i masovna publika, i njegovi stvaraoci saglase da je u pitanju remek-delo. A jedan takav upravo obeležava pola veka postojanja.

Ikone Кuma Al Paćino i Robert De Niro obeležile su 50. godišnjicu kultnog filma Кum specijalnom projekcijom na Tribeca festivalu u Njujorku u četvrtak.

Glavni glumac Al (82) koji je igrao eventualnog poglavara porodice Кorleonen Majkla Кorleonea, i Robert (78) koji je tumačio mlađu verziju njegovog oca Vita u nastavku, bili su među nekoliko zvezda koje su prisustvovale specijalnom događaju.

Tribeca Festival, godišnji filmski festival koji organizuje Tribeca Productions i čiji je suosnivač De Niro, prikazao je sinoć restauriranu verziju filma.

Podsetimo, na 45. dodeli Oskara 1973. godine, legendarna mafijaška dama osvojila je prestižnu nagradu za najbolji film, zajedno sa najboljim glumcem (Marlon Brando) i najboljim adaptiranim scenariom (Mario Puzo i Frensis Ford Кopola).

Al Paćino je samo 31 godinu i samo jedan film u svojoj biografiji kada mu je Кopola ponudio ulogu Majkla Кorleonea. A to je bio lik za poželeti: Majkl se razvio od stidljivog sina i nevoljnog porodičnog autsajdera koji je časno služio svojoj zemlji u Drugom svetskom ratu, do ubice i na kraju nemilosrdnog mafijaškog bosa porodice Кorleone.

Kum 3 Al Paćino kao Majkl Korleone / Printskrin: YouTube/Movieclips

Kum je bio film sa najvećom zaradom 1972. godine, a jedno vreme je bio i film sa najvećom zaradom ikada snimljen, sa zaradom između 246 i 287 miliona dolara na blagajnama.

Iako Кum ​​II (1974) nije komercijalno nadmašio originalni film, ipak je postao film sa najvećom zaradom Paramount Pictures-a iz 1974. godine, na kraju zaradivši 93 miliona dolara na svetskim blagajnama uz budžet od 13 miliona dolara.

Služio je i kao nastavak i kao prednastavak Кuma (1972), preplićući se između posledica originalnog filma i pozadinske priče o tome kako i zašto je Vito Кorleone emigrirao sa Sicilije u SAD, te kako je uspeo u Njujorku.

Film je nominovan za jedanaest Oskara, osvojivši njih šest, uključujući najbolji film, koji je bio prvi za nastavak, kao i za najbolju režiju za Кopolu i najboljeg sporednog glumca za De Nira, koji je uglavnom govorio italijanski, sa titlovima.

Al Paćino, Foto: Roy Rochlin / Getty images / Profimedia

Iako se ni približno ne smatra kao svoja dva prethodnika, The Godfather Part III (1990) dobio je sedam nominacija za Oskara i uspeo zaradi 136,8 miliona dolara na blagajnama iza budžeta od 54 miliona dolara.

Gledajući unazad, povodom 50. godišnjice filma, Paćino je rekao da je 'duboko počastvovan' za sve pohvale i priznanja dodeljena Кumu, i da je bio 'tako srećan' što je dobio ulogu Majkla Кorleonea.

Video: Kum opleo: Al Paćino đuska tokom džoginga

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    17. jun 2022 | 15:10

    Да ли је само мени ово СМЕШНО? Италијани као баје, хехе... Нека се држе свог шарма и заводништва, то је довољно...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA