≫ 

Ova deca će znati za kosovski zavet i junake: Osnovci snimaju film o Milošu Obiliću

Nastavnici i učenici Osnovne škole "Laza K. Lazarević" iz Šapca snimaju film o Milošu Obiliću u manastiru u požeškom selu Godovik

  • 0

Porta manastira Svetog Đorđa u Godoviku, improvizovana klapa, žagor mladih glumaca, uputstva nastavnika u ulozi reditelja povezali su Šabac i ovo požeško selo. Naime, ideja nastavnika i učenika Osnovne škole "Laza K. Lazarević" iz Šapca, odnosno izdvojenog odeljenja iz Varne, da se snima film o Milošu Obiliću i manastir u požeškom selu Godovik povezala je dva prilično različita kraja u jednu nesvakidašnju priču, navodi TV Požega.

- Ideja je da se baš u ovo današnje vreme, sada, sačuva priča, mit o Milošu Obiliću, o kosovskim junacima, o kosovskom zavetu. Koristili smo trilogiju Aleksandra Tešića o Milošu Obiliću. Moja ideja je bila da, pošto deca vrlo malo čitaju, nažalost, da im na ovaj način dočaram čitavu tu priču i da stavimo akcenat na značaj svega toga. Suština je da je ovo trebalo da bude pozorišna predstava - kaže nastavnik Svetislav Predić.

Prema njegovim rečima, crkva u Godviku treba da "glumi" prvu scenu iz knjige Aleksandra Tešića, koja je na njega, kaže, ostavila fenomenalan utisak.

- Iznad sadašnjeg manastira Mileševa postojalo je po nekoj legendi mesto koje se zvalo Crna stena, gde se nalazila kapela Svetog Georgija. Stefan Nemanja je podigao tu kapelu u znak zahvalnosti za izbavljenje iz tamnice. Po toj legendi, kaže se da se unutra nalazilo koplje svetog Georgija i plaštanica Isusa Hrista. Zemlja je u to vreme prosperirala jer se kod nas nalazilo ti koplje pobedonosca - navodi nastavnik.

Video: Miloš Obilić nije na prevaru ubio Murata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA