Filmu "Magnetna rezonanca" dodeljen Zlatni toranj 29. Festivala evropskog filma Palić

Poslednjeg dana festivala proglašeni su pobednici, dok će nagrade biti uručene večeras

  • 0
R.M.N. FILM Printskrin: YT/ Unifrance

Nagradu Zlatni toranj za najbolji film na 29.Festivalu evropskog filma Palić dobilo je ostvarenje Kristijana Munđua "Magnetna rezonanca" (R.M.N.).

Žiri u čijem su sastavu bili Džošua Džadi, Katriel Šori, Lorna Ti, Majkl Džjms Mekmahon i Katarina Radivojević je nakon gledanja 10 filmova Glavnog takmičarskog programa doneo ovu odluku, saopštenu danas, poslednjeg dana festivala.

- Film "Magnetna rezonanca" je veoma složen i potresan prikaz pukotina u društvu izazvanih kapitalizmom i migracijama, prikaz prošlosti koja se uvek vraća da nas progranja i razdvaja umesto da nas spaja i veže. ubedljivi likovi žive u svetu u kome su zarobljeni u situacijama koje nisu u stanju da promene. Film odlikuje sigurna režija, angažovanje na višestrukim pravcima političkog i ličnog, a sve zajedno na način na koji samo  majstor filma može elegantno da izvede. Žiri je jednoglasno odlučio da nagradu za najbolji film dodeli "Magnetnoj rezonanci" Kristijana Munđua - navodi se u saopštenju žirija.

Palićki toranj za najbolju režiju otišao je u ruke ukrajinskog reditelja Dmitra Suholtkog-Sobčuka i to za ostvarenje "Pamfir", koje će večeras zatvoriti Festival na Paliću.

- Ovaj film je maestralno koreografisana priča o ocu i sinu, uključujući magične životinjske maske koje teraju zle duhove zime na epskim lokacijama, transformišući na sirov način uticaje savremenih migracija radne snage na porodicu. Nagrada za najbolju režiju dodeljena je debitanstkom filmu sa izvrsnom fotografijom i obećavajućim novim glasom, filmu "Pamfir" u režiji Dmitra Suholtkog-Sobčuka - objasnio je žiri.

Specijalno priznanje dodeljeno je mađarskom naslovu "Nežno" koji potpisuje rediteljski par Ana Nemeš i Laslo Čuja.

- Zbog režije sa iskazanim velikim talnetom i osećajnošću, kao i za kreiranje nežnih i dirljivih trenutaka, u svetu koji zahteva savršenstvo uz nemoguće žrtve, žiri je odlučio da dodeli Specijalno priznanje rediteljskom dvojcu filma "Nežno".

Nagrade za "Viziju leptira", "Budale", "Rimini"

Međunarodni žiri kritike je u izboru od 11 filmova u selekciji Paralele i sudari doneo jednoglasnu odluku da Nagradu žirija kritike dodeli ostvarenju "Vizija leptira" Maskima Nakonečkog.

- Delo odlikuje iskazana sposobnost da se filmskim sredstvima aktuelna dešavanja u Ukrajini prenesu na moderan i savremen način. Najviši nivo kinematografskog stvaralaštva mladog reditelja koji obećava, daje nam nadu da evropska kinematografija ima veoma svetlu budućnost.

Vizija leptira Foto: Promo/Festival evropskog filma Palić

Jednoglasno je doneta i odluka da se Specijalno priznaje žiri kritike dodeli filmu "Budale" Tomaša Vasilevskog, opisanom kao "realistični portret naslikan najfinijom filmskom estetikom".

Žiri kritike činili su Volfgang Martin Hamdorf (Nemačka), Natalija Serebrijakova (Ukrajina) i Martin Milinković (Hrvatska).

Film "Rimini" Ulriha Sajdla odneo je FISPRECI nagradu za najbolji film Glavnog takmičarskog programa 29. Festivala evropskog filma Palić.

- Zbog jedinstvene vizije majstora evropske kinematografije koji kreira sopstvenu stvarnost i nove ikone, kao i zbog glavnog junaka Ričija Brava, koji je roker u srcu iako peva šlagere, FISPRECI nagrada dodeljuje se filmu "Rimini" Ulriha Sajdla.

Film "Pamfir" dobio je još jednu nagradu - specijalno priznanje FISPRECI žirija, koji je Dmitra Siholitkog-Sobčuka opisao kao "mladog reditelja koji stvara svoj prvi dugometražni film sa snažnom i ličnom vizijom i pripovedanjem nepatvorene fotografije, humanu i univerzalnu priču o zagonetnom čoveku koji pokušava da zaštiti dobrovit svoje porodice u najgorim okolnostima.

Festival evropskog filma Palić biće zatvoren večeras, projekcijom filmova "Rez" i "Pamfir".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA