Srpski film "Da li ste videli ovu ženu?" na festivalu u Veneciji: U njemu sve poznati glumci

U njemu se pojavljuju Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović...

  • 0
Film "Da li ste videli ovu ženu?" Foto: Promo

Debitantski igrani film "Da li ste videli ovu ženu?" rediteljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića imaće premijeru na 79. Filmskom festivalu u Veneciji, koji se ove godine održava od 30. avgusta do 10. septembra.

"Da li ste videli ovu ženu?" je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože. Glavnu ulogu filma tumači hrvatska glumica Ksenija Marinković. U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

Dušan Zorić i Matija Gluščević studirali su filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, i do sada su se publici predstavili svojim kratkim filmovima "Strano telo" (2018) i "Loop" (2017), koji su imali premijere u Veneciji i Lokarnu.

Film "Da li ste videli ovu ženu?" producirala je Čarna Vučinić ispred Non-Aligned Films iz Srbije, u saradnji sa Radio-televizijom Srbije, Fakultetom dramskih umetnosti i zagrebačkom producentskom kućom Dinaridi Film, uz podršku Filmskog centra Srbije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Film će u Veneciji biti prikazan u okviru takmičarskog programa Nedelje kritike, u kom je poslednji put srpski film učestvovao 2014. godine, kada je tamo prikazano debitantsko ostvarenje Vuka Ršumovića "Ničije dete".

Venecijanska „Mostra“ je najstariji filmski festival na svetu i zajedno sa Kanom i Berlinom jedan je od tri najuglednija festivala na svetu.

Sinopsis filma

U vrelini letnjeg dana, Draginja pronalazi telo mrtve žene koja podseća na nju. U vrelini letnjeg dana, Draginja unajmljuje lažnog muža kako bi se pokazala pred prijateljima. U hladnoći zimske noći, Draginja luta ulicama grada u potrazi za izgubljenim pamćenjem. Kroz tri različita života, jedna sredovečna žena pokušava da iskoči iz svoje kože.

Motivacija autora

Inspiraciju za film pronašli smo u našim majkama – osobama koje su nam vrlo bliske, a opet tako nepoznate. Često zamišljamo da je njihov život potpun, da ono što ih čini živima pripada prošlosti, a ne

sadašnjem trenutku. Bez obzira da li to jesu ili nisu, žene srednjih godina se u našem društvu arhetipski doživljavaju kao majke. Međutim – za čime one čeznu? O čemu one sanjaju? Kroz ovaj film želeli smo

da istražujemo skrivene živote sredovečnih žena i da tragamo za njihovim pravim identitetima. Da li ste videli ovu ženu? je „doplgenger“ bajka o ljudskoj potrebi za srećom i pripadanjem.

Biografija reditelja

Dušan Zorić i Matija Gluščević studirali su filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njhovi filmovi su prikazani na velikom broju međunarodnih festivala, osvojivši više nagrada. Dušanov dokumentarni film "Ljubav" (2016) imao je premijeru na festivalu Visions du Réel u Nionu, dok je kratki igrani film "Strano telo" (2018) uvršten u zvanični program Venecijanskog filmskog festivala. Matijin

dokumentarac "Utopija" (2016) prikazan je u Puli i na Martovskom festivalu, a njegov kratki igrani film "Loop" (2017) imao je svetsku premijeru na festivalu u Lokarnu. "Da li ste videli ovu ženu?" je njihov dugometražni debi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA