U petak počinje filmski festival “Otvoreni predeli” na Rudniku: Poznat je i program

U takmičarskom programu biće prikazano 18 filmova autora iz 13 zemalja - Holandije, Španije, Velike Britanije, Finske, Italije, Srbije, Austrije, Nemačke, Francuske, SAD, Indonezije, Kanade i Kolumbije

  • 0
Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik Foto: Promo

Prvo izdanje međunarodnog filmskog festivala “Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik” (“Open Spaces - Rudnik Festival of Innovative Cinema”) biće održano predstojećeg vikenda, od 29. jula do 31. jula 2022. godine u Domu kulture "Vojislav Ilić" na Rudniku. Ova manifestacija posvećena je prikazivanju i promovisanju hrabrih i nekonvencionalnih kratkih i srednjemetražnih (do 50 minuta) dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmskih formi, kao i njihovih autorki i autora.

U takmičarskom programu biće prikazano 18 filmova autora iz 13 zemalja - Holandije, Španije, Velike Britanije, Finske, Italije, Srbije, Austrije, Nemačke, Francuske, SAD, Indonezije, Kanade i Kolumbije. Ulaz na sve projekcije je slobodan. Svih 15 filmova iz inostrane produkcije imaće svoje srpske premijere na festivalu. Ova ostvarenja prethodno su prikazivana na nekim od najznačajnijih svetskih festivala kao što su Berlinale, Roterdam, Visions du Réel, festival u Oberhauzenu, festival FID u Marseju, Doclisboa, Hot Docs, Viennale itd.

Filmovi će se nadmetati, u okviru jednog objedinjenog takmičarskog programa, za glavnu nagradu festivala „Zapis“ i Specijalne pohvale koje dodeljuje tročlani žiri koji čine istaknuti srpski i regionalni dokumentaristi - Kumjana Novakova, Tea Lukač i Goran Dević.

Prvog festivalskog dana, u petak 29. jula, biće prikazana ostvarenja “Trajno” (režija: Ugo Petronin), “Rezervat” (Gerard Ortín Castellví), “Ispod severnog mora” (Federico Barni & Alberto Allica), “Zemlja koja se podiže i spušta” (Moona Pennanen) i “Alpinestate / Ljudska priroda” (Michele Trentini).

U subotu 30. jula, na repertoaru su filmovi “Paralelni tokovi” (Luka Papić & Branka Majstorović), “Vetar” (Martin Putz), “Fantastično” (Maija Blåfield), “Neka vrsta bliskosti” (Toby Bull), “27 koraka” (Andrea Schramm) “Sazvežđe La Rugijer” (Dania Reymond-Boughenou) i “Dan kada su razneli planinu” (Alba Bresolí Aliberch).

Objavljen takmičarski program novog filmskog festivala “Otvoreni predeli” na Rudniku Foto: Promo

Poslednjeg festivalskog dana, u nedelju 31. jula, publika će moći da pogleda ostvarenja “Prokop” (Danilo Stanimirović), “Obmana” (Francesca Bertin), “Neodređen teren” (Edward Kihn), “Snimak pejzaža bez predistorije” (Kolektiv Doplgenger), “Telurska drama” (Riar Rizaldi) i “Dvestogodišnjica” (Pablo Álvarez Mesa).

Pored takmičarskog filmskog programa koji će biti prikazan u sali Doma kulture “Vojislav Ilić”, ovogodišnje izdanje festivala posetiocima nudi i specijalnu projekciju i prezentaciju odabranih filmova mladih autorki i autora iz Srbije i regiona, nastalih u okviru radionice čuvene francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan u Beogradu, kao i masterklas Marka Grbe Singha, umetničkog direktora festivala Beldocs i reditelja filma „Rampart“ na temu „Sećanja, snovi i prostori“.

U okviru pratećeg programa, organizatori su najavili i Prigodan muzički program prve dve večeri nakon projekcija. U Klubu penzionera Rudnik će 29. jula nastupiti bend Zauvar iz Gornjeg Milanovca, zajedno sa Skreč majstorom Ljubanom, a u subotu 30. jula će nastupiti projekat Lenhart Tapes iz Beograda, za kada je najavljena i “seška iznenađenja”.

Festival organizuje Udruženje Srpski Holywood. Glavni pokrovitelj je Opština Gornji Milanovac, a festival su takođe podržali Kulturni centar Gornji Milanovac, i Rudnik i flotacija D.O.O. Rudnik. Prijatelji festivala su Serbia World Music Festival Gornji Milanovac i Etno kuća Ostrvica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA