≫ 

Bane Bumbar je prvi otišao: Bio je deo najjače ekipe na našoj TV - Uške, Bane, Miki i Čombe

U pitanju je nezaboravno društvo iz serije "Grlom u jagode"

  • 0
Branko Cvejić Predrag Miki Manojlović Grlom u jagode Printskrin: Youtube/mejs86

Serija koja je definitivno obeležila jednu eru u jugoslovenskoj kinematografiji je "Grlom u jagode", koje su mnoge porodice širom tadašnje Jugoslavije rado gledale, a deo ovog ostvarenja bio je i Branko Cvejić, koji je nažalost preminuo u 75. godini.

Legendarni glumac je igrao lik Branislava Živkovića, poznatijeg kao Bane Bubmar, mladića čija je serija pratila vesele i tužne događaje u njegovom životu i životu njegove porodice i prijatelja, od njegovog polaska u srednju školu pa do završetka fakulteta.

Kao što je poznato, svaka epizoda serije "Grlom u jagode" je činila celinu za sebe. Opisivala je određenu godinu u periodu od 1960. do 1969. godine. Svega je tu bilo, od prvih ljubavi, tuče, igranki...

Bane Bumbar je bio vezan za svoje društvo, koje su činili Uške (Aleksandar Berček), Miki Rubiroza (Predrag Miki Manojlović) i Čombe (Bogdan Diklić). Cvejić lik pokušavao je da postane sportista, ali bez uspeha.

Sa svojim navedenim društvom je išao na igranke na Kalemegdan, na kojima je Mile Lojpur svirao rokenrol. Bane se zaljubio u novu školsku drugaricu Lepu, a simpatisao je izvesnu Gocu, kao i Divnu, s kojom je delio ljubav prema poeziji.

Bumbar je pokušavao da se domogne sveta, i to preko Italije, ali ga roditelji hvataju na Istri. Na kraju, Bane stasa u čoveka, kupuje polovnog fiću, a 1969. godine se ženi Buljanom i rešava stambeno pitanje.

Ono što je karakteristično za serije, jeste da su se na kraju  ređali hronološki događaji iz godine u koju je epizoda smeštena. Na primer, gde je bio Tito, zašto je Ivo Andrić išao u Stokholm, ko je otvorio neki most na Dunavu, a ko iz belog sveta letovao u Dubrovniku… Naravno, tu je bila i nezaboravna muzika koji je kreirao kompozitor Zoran Simjanović.

Ove je događaje iz off-a izgovarao sam Bane i završavao kasnije slavnim citatom: "A ja sam odlučio da…"

Branko Cvejić je ulogom Baneta Bumbara, ali i drugim, "uklesao" svoje ime kao legenda domaće kinematografije. Serija "Grlom u jagode" je postalo vanvremensko ostvarenje koje će se dugo gledati. Baš kao i njegov nezaboravni lik.

Video: In memoriam Branko Cvejić: Preminuo kultni Bane Bumbar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA