≫ 

Branko Cvejić: "Ja ću uvek ostati Jugosloven, rođen u toj zemlji, do smrti građanin te zemlje"

- U jedno vreme nisi baš bio pozdravljen kada kažeš da si jugonostalgičar - rekao je svojevremeno glumac

  • 17
Branka Veselinović, Branko Cvejić Foto: Milena Đorđević

Glumac Branko Cvejić je bio i ostaće legenda jugoslovenske i srpske kinematografije. Sebe je smatrao građaninom Jugoslavije, o čemu je i pričao u intervjuu u emisiji "TV lica" na RTS-u.

- Niko od nas nije ni pretpostavljao, pogotovo Karanović (reditelj Srđan Karanović, prim.aut) i ja, da će to da se raspadne, ta zemlja. Bez obzira, postojala ili ne, kao greška ta zemlja, ja ću uvek ostati Jugosloven i građanin te zemlje. Ja se i sada osećam tako. U ona vremena mi se dva puta desilo da zaboravim pasoš. Krenem na aerodrom, u Ljubljanju, zaboravio pasoš. Nije mi bilo na kraj pameti da imam pasoš ako idem za Sloveniju. U jedno vreme nisi baš bio pozdravljen kada kažeš da si jugonostalgičar. Ne znam da li da se zovem jugonostalgičarem ili ne, ja sam rođen u toj zemlji i biću do svoje smrti građanin te zemlje - rekao je Branko Cvejić pre nekoliko godina za RTS-a.

Tokom intervjua osvrnuo se na seriju "Grlom u jagode" i objasnio kako je upoznao reditelja tog ostvarenja Srđana Karanovića.

- Ja Karanovića znam tako što smo išli zajedno na letovanje na more, tako što smo što smo išli sa "Domom pionira". Postojao je "Dom pionira" koji je imao svoje odmaralište blizu Dubrovnika, ostrvo Jakljan i tu smo išli. Tako smo se on i ja upoznali i počeli da družimo, a posle smo bili u istoj gimnaziji i kasnije se nastavilo to druženje. S druge strane, ta generacija glumaca koji su igrali u (seriji) "Grlom u jagode", prvo počevši od onih vrlo poštovanih, starijih, kao što su Rahela Ferari, Olivera (Marković), Bata (Stojković), stvarno fantastični glumci... Ta generacija posle koja je došla, koja je igrala, Miki (Manojlović), (Aleksandar) Berček... i tada sam upoznao Bogdana Diklića, ja ga nisam znao ranije. On je još valjda bio na Akademiji... Svi smo ostali prilično dobri prijatelji... - rekao je Cvejić i nastavio:

- I kada god su hteli da se snima nastavak serije, on (Srđan Karanović, reditelj) nikad nije hteo. Snimio je film "Jagode u grlu" da bi stavio neki odgovor na to. Mnogi su bili ljuti na taj film u to vreme, jer je serija bila... A onda se pojavila zacrnjena verzija tih likova, malo crnupurasta... Mnogo teži život... Zamislite kada bi sada snimali treći deo...Taj film je "otkrive" posle nekoliko godina. Pojavom raznih televizija, nekoliko je televizija je (film) emitovala noću. Vidim kako neki ljudi gledaju taj film i kažu: "Što je zanimljiv taj film"... - rekao je Cvejić.

Pogledajte snimak:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    27. jul 2022 | 12:32

    Има разних чудака .ЈУГОСЛАВИЈА је нестала у априлу 1941.ТИТОВА ЈУГОСЛАВИЈА је била намењена за поунијаћење Срба и терорисање Срба .Земља је подељена по националним границама ,што је дало перфектну могућност различитим третирањима појединих нација а српски комунисти су у томе свесрдно учествовали и понижавали и малтретирали свој народ , што њихови наследници и данас свестрано раде .

  • Iggis

    27. jul 2022 | 12:16

    Branko legenda!

  • Goran

    27. jul 2022 | 18:28

    Samo Srbi pate za Jugoslavijom, koja je od Srba stvorila jos dve nacije Crnogorce i Makedonce. Koja je Srbima otela Kosovo i Metohiju. Zar mislite da je ustav iz 1974 donesen tek tako. Svi su dobili drzave, koji drzave nikada nisu imali, Hrvati, Makedonci, itd. Jedino su Srbi sve izgubili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA