Preminula glumica iz serije koju je gledala cela Jugoslavija

Glumica Šimadu Joko pamtimo po ulozi Mariko u seriji "Šogun"

  • 0
Yoko Shimada Šimadu Joko Foto: Profimedia/Asahi National Broadcasting Comp/AFP

Šimada Joko, japanska glumica koja je osvojila Zlatni globus za ulogu Mariko u mini seriji "Shogun" ("Šogun") iz osamdesetih, koju je nekada gledala cela Jugoslavija, umrla je u 69. godini.

Japanski mediji objavili su da je preminula od zatajenja više organa zbog kolorektalnog karcinoma u bolnici u Tokiju u ponedeljak (25. jula 2022.).

Rođena 1953. u Kumamotu, gradu na južnom ostrvu Kjušu, Šimada je debitovala na televiziji u drami "Osanazuma" iz sedamdsetih. Postala je popularna sedamdesetih glumeći "čiste i vrle" likove na televiziji i u filmovima, uključujući hit iz 1974. "The Castle of Sand".

Uprkos ograničenim veštinama engleskog jezika, imala je jednu od retkih uloga na engleskom u "Šogunu" kada je dobila ulogu Mariko. Ipak, njen portret aristokratske žene koja umire spašavajući život svog stranog ljubavnika donela je Šimadi njen prvi i jedini Zlatni globus.

Serija, adaptacija romana Džejmsa Klavela, bila je veliki hit u Americi, piše Yahoo.

Nakon svetskog uspeha "Šoguna", Šimada je imala druge uloge u Holivudu, a takođe je radila i  u Japanu, uglavnom na televiziji. Jedan takav međunarodni projekat bio je "Mali šampion", biografski film iz 1981. godine.

Njena poslednja uloga na ekranu bila je u drami Saiga Tošira "Kanon" iz 2016. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA