≫ 

Beti Bup, crtani seks-simbol, slavi 92. rođendan: Priča se da je nastala po liku jedne pevačice

Beti je jedan od najpoznatijih crtanih likova svih vremena

  • 1
Beti Bup Betty Boop Foto: Shutterstock

Beti Bup, jedna od najpopularnijih crtanih junakinja, debitovala je na malim ekranima na današnji dan, 9. avgusta 1930. godine, i to u ostvarenju "Dizzy Dishes". Stvorio ju je Maks Flajšer, kreator crtanih likova kao što su Popaj, Super i drugi...

Beti Bup je, pre svega, bila popularna tridesetih godina prošlog veka, a kako se priča, nastala je po liku pevačice Helen Kejn. Kejn je u maju 1932. godine podnela tužbu protiv Maksa Flajšera i korporacije Paramount Publish zbog, kako je navedeno, "namerne karikature" koja je proizvela "nelojalnu konkurenciju" i iskorišćava njenu ličnost i imidž.

Slučaj se preselio u Njujork 1934. godine, a 19. aprila Flajšer je svedočio da je Beti Bup čist proizvod mašte. Na kraju, sud je odbacio tužbu.

Inače, Beti Bup je prvo osmišljena da bude pudlica, ali je ipak dobila ljudski oblik.

Popularnost Beti Bup je tokom decenija rasla, pri čemu je postala čak i seks-simbol u periodu takozvane "Velike ekonomske krize", koja je vladala od 1928. godine do 1939. godine. Drugi ženski likovi iz crtanog filma istog perioda, kao što je na primer Mini Maus, redovno su prikazivali donji veš ili cvetove, u stilu detinjastih likova, ali nisu bili potpuno definisanoj ženskoj formi.

Beti Bup je nosila kratke haljine, visoke potpetice, podvezice, a grudi su joj bile naglašene u dekolteu. U crtaćima muški likovi često nisu mogli da skinu pogled sa nje.

Poslednji crtani filmovi o Beti Bup objavljeni su 1939. godine, a nekolicina je pokušala da uvede Beti u svingersko doba (stil džeza popularan tokom 1930-ih i 1930-ih) . U svom poslednjem pojavljivanju, u crtanom filmu "Rhythm on the Reservation" iz 1939. godine, Beti vozi otvoreni kabriolet, pod oznakom "Betty Boop's Swing Band", kroz rezervat Domorodaca, gde upoznaje ljude sa svingerskim muzikom i stvara "Swinging Sioux Band".

Crtana serija Beti Bup zvanično je završena filmom "Yip Yip Yippy" iz 1939. godine.

Beti Bup se decenijama kasnije se pojavila u dva televizijska specijala, i to "The Romance of Betty Boop" iz 1985, koju su producirali Li Mendelson i Bil Melendez, isti kreativni tim koji stoji iza ostvarenja "The Betty Boop Movie Mystery" iz 1989. Takođe, Beti je, kao i mnogi crtani junaci, završila u stripu koji se štampao od 1934. do 1988. godine.

"Deadline" je 11. februara 2016. objavio da je u produkciji nova televizijska serija od 26 epizoda fokusirana na Beti Bup. Kako je navedeno tada, serija je trebalo je da bude usmerena ka tinejdžerskoj publici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA