≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je Šon Koneri dobio ulogu Džejmsa Bonda: Nije imao nikakve šanse, ali je jedan ručak presudio

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nije imao dovoljno iskustva, čak ga ni Ijan Fleming, koji je napisao romane o agentu 007, nije želeo

  • 1
Sean Connery, Šon Koneri Foto: Profimedia/The Hollywood Archive/Hollywood Archive

Legenda svetske kinematografije Šon Koneri rođen je na današnji datum, 25. avgusta davne 1930. godine. Imao je karijeru za pamćenje, a njegova najupečatljivija uloga je ona kada je glumio Džejmsa Bonda.

Kako je mladić iz Edinburga, čiji je prvi posao bio lokalni mlekadžija, došao da otelotvori legendarnog superšpijuna, svedoči i sledeća priča.

Konerijeva prva strast nije bila gluma, već bodibilding. Bilo je to interesovanje koje je razvio tokom svojih tinejdžerskih godina; hobi koji se održavao tokom njegovog boravka u mornarici.

I upravo je bodibilding uveo Konerija u glumačku profesiju. Godine 1953. mladi Škot se našao u Londonu na takmičenju u bodibildingu.

Jedan njegov mišićavi kolega mu je spomenuo da Kraljevsko pozorište održava otvorene audicije za film "Južni Pacifik". Šon se zainteresovao i napredovao do toga da preuzme glavnu ulogu. Bio je prirodan talenat.

Tokom naredne decenije, Koneri je "pokupio" bitne uloge u mnogim različitim filmovima - od trilera "Time Lock" i do komedije "On the Fiddle" iz 1961. Ali, dok je Škot bio zauzet stvaranjem imena, producenti Hari Salcman i Albert R. "Kjubi" Brokoli bili su zauzeti svađanjem oko jednog čoveka.Taj čovek se zvao Džejms Bond.

Salcman i Brokoli, već iskusni producenti, dobili su prava na popularne romane 007 Ijana Fleminga — i upravo su dobili ovlašćenje od United Artists-a da "dovedu" Dr. Noa na veliko platno. Već se krenulo u potragu ko će glumiti Džejmsa Bonda.

Nakon dugog razmatranja, Keri Grant je izabran - i dodeljena mu je uloga. Ugovor je bio skoro potpisan, ali je Keri otkrio da će snimiti samo jedan film. Grant je već imao 58 godina i odbio je da se posveti filmskom serijalu o Bondu. Salcman i Brokoli su, međutim, i dalje zamišljali Dr. No kao prvi film u franšizi — i bili su primorani da odustanu od svog izbora za Bonda.

Režiser koji je bio angažovan da vodi kreiranje filma "Dr No", Terens Jang, tražio je da tu ulogu preuzme šekspirovski glumac Ričard Džonson. Čak se i Rodžer Mur, budući 007, je bio u opticaju — iako ga je Brokoli smatrao "premladim, a možda ni za nijansu previše lepim".

A onda je i sam Fleming umešao. Glumac po imenu Ričard Tod bio je autorov izbor — izvođač koji je otelotvorio komandanta krila Gaja Gibsona u ostvarenju "Razbijači brana". Bio je visok, zgodan, komandovao je ekranom, bio je savršeni Bond. Ali Salcman i Brokoli se nisu složili. Dogovor nije mogao biti postignut - i potraga je ponovo pokrenuta.

I onda je na red došao Koneri. Šon je jedno 10 godina mlađi od većine ozbiljnih kandidata i bio je autsajder za ulogu Bonda. Nije imao glumačko iskustvo Kerija Granta ili Dejvida Nivena. Fleming nije imao lepo mišljenje o njmu, nazivajući Konerija "Škotom iz radničke klase“, producentima je navodno poručio sledeće: "Tražim komandanta Bonda, a ne preraslog kaskadera". Ipak, Brokoli i Salcman su se dogovorili da se sastanu sa glumcem na ručku.

Nije ostavio najbolji prvi utisak. Koneri se pojavio u restoranu izgledajući raščupano, a Brokoli se posebno prisetio da je Šon izgledao neuredno. Ali Dana Brokoli, žena Brokolija, ubedila je svog muža da pruži Koneriju šansu.

Do kraja obroka, 32-godišnji Škot je osvojio ulogu. Nikada nije imao zvaničan test za tu ulogu. Zašto? Jer, uprkos svom "zgužvanom" izgledu, Koneri se za ručkom ponašao asertivno, nepromišljeno i muževno — dokazujući producentima svoju hrabrost, samopouzdanje i glumačku sposobnost. Ali to je bilo ono što je zaista zapečatilo dogovor.

Reditelj Terens Jang,  koji je takođe video u Koneriju potencijal za ulogu Bonda, odlučio je da uzme glumca "pod svoje" kako bi ga pripremio za ulogu. Jang je odveo Šona do njegovog ličnog frizera, kao i do njegovog krojača Entonija Sinklera.

Jang je naučio Konerija je kako da bude Džejms Bond.

Fleming, autor kniga o Džejmsu Bondu, bio je još uvek besan, ali njegova devojka, Blanš Blekvel, pokušala je da ga ubedi da Šon ima potrebnu sirovu muškost i seksualnu harizmu za tu ulogu.

Nakon premijere filma "Dr. No", Fleming je ipak promenio mišljenje i prihvatio Konerija kao agenta 007.

(Telegraf.rs/izvor: thegentlemansjournal.com/Jonathan Wells)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    25. avgust 2023 | 21:10

    Као и УВЕК, жене су ИСПРАВНО одлучиле. Какви продуценти, какви бакрачи...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA