≫ 

Džordž R. R. Martin: "Imam veliki uticaj na "Kuću zmaja""

Najnovija serija prema romanima iz pera popularnog pisca trenutno se prikazuje na kanalima HBO i HBO Max

  • 0
Džordž R.R. Martin Džordž R.R. Martin / Foto: Profimedia

Proslavljeni književnik epske fantastike Džordž R. R. Martin u najnovijem intervjuu magazinu “The Wall Street Journal” iz Njujorka, izjavio je da ima više uticaja na seriju “Kuća zmaja” nego u kasnijim sezonama “Igre prestola”, obe nastale prema serijalu njegovih bestseler romana.

"Nisam imao doprinosa za seriju “Igre prestola”, osim izmišljanja sveta, priče i svih likova", kaže Martin za navedeni časopis uoči premijere “Kuće zmaja” - 21. avgusta.

Najnovija serija prema romanima iz pera popularnog pisca trenutno se prikazuje na kanalima HBO i HBO Max, u Velikoj Britaniji je krenula dan kasnije (22.08.) i planirano je emitovanje svih 10 epizoda.

U najnovijem znaku da se autorov strah od gubitka kontrole nad sopstvenom franšizom već desio, Džordž R. R. Martin je otkrio da se oseća važnijim za ovaj spin-off serije “Igre prestola”, odnosno “Kuća zmaja”, nego što je to činio u odnosu HBO-ove originalne adaptacije njegovih knjiga.

Martin se oseća više uključenim u "Kuču zmaja" nego u poslednjim ciklusima ''Igre prestola''.

Autor hit knjiga je razgovarao o svom odvajanju od originalne “Igre prestola” tokom intervjua za njujorški list “The Vall Street Journal” gde je istakao kako veruje da sada ima znatno više uticaja.

Kao primer ovog nedostatka uticaja, Martin se prisetio kako su uprkos insistiranju i njega i HBO-a, voditelji originalnih serijala, tkz. šouraneri (autori i supervizori svih epizoda od scenarija do režije) Dejvid Beniof i Dan Vajs odlučili da završe “Igru prestola” posle osam sezona.

Oni su verovali da je najbolje da povuku zavesu na vreme koje su odigrali i time je svet Vesterosa otišao pre nego što je emisija prošla svoj vrhunac.

"Rekao sam da bi trebalo da bude najmanje 10 sezona, a možda 12 ili 13, ali izgubio sam taj uticaj", rekao je Martin.

Suprotno tome, jedan od šouranera serije "Kuće zmaja" - Rajan Kondal, takođe bio prisutan tokom intervjua, objasnio je da je Martin bio toliko važan i u centru procesa razvoja spin-off serije da on sam ne bi poslao nijedan nacrt epizode produkciji HBO, bez saglasnosti i odobrenja autora romana.

"Osećao sam da ako je Džordž srećan, to je ogromna prva prepreka rešena, i da od tada sve treba dalje “suditi“, rekao je metaforično Kondal.

Martin je otkrio da je uzbuđen zbog mogućnosti produkcije dodatnih spin-off serijala "Igre prestola", gde će se ekranizovati i ostale knjige iz njegove kolekcije, što pripadaju tom svetu koji je publika zavolela u koricama romana i na malom ekranu.

House of the Dragon Printskrin: Youtube/HBO Max

Neki od tih projekata su trenutno u razvoju, a sve za kanal i produkciju HBO (Home Box Office).

"Koliko serija će na kraju stići do emitovanja, to još uvek ne znam, ali nadam se da c?e odgovora biti nekoliko i da ćemo imati nešto slično modelu superheroja što radi “Marvel” ili “Ratovi zvezda”, dok se sve ne reši”, smatra pisac.

Martinovo izbacivanje takoreći laktom iz originalne serije “Igre prestola”, bila je redovna tema diskusije za autora dok je bio na turneji za medije “Kuc?e zmaja”.

Tokom jednog intervjua za list "The New York Times", Martin je primetio da je njegov radni odnos sa Kondalom i ko-šouranerom "Kuće zmajeva" Migelom Sapočnikom bio suprotan onome koji je delio sa spomenutim Beniofom i Vajsom u kasnijim sezonama originalne serije "Igre prestola".

"Do 5. i 6. sezone, i svakako 7. i 8., bio sam prilično izvan kruga", otkriva književnik.

Na pitanje novinara “NIT medija” Džona Koblina, da li ima bilo kakvu ideju o tome zašto veruje da su Beniof i Vajs odlučili da ga naizgled “primoraju” da napusti svoju kreaciju u seriji, Martin je jednostavno odgovorio: "Ne znam - morate pitati Dena i Davida".

House of the Dragon Printskrin: Youtube/HBO Max

Prema Koblinu, kada je stigao, predstavnik dva šouranera odbio je da komentariše ove Martinove tvrdnje.

Ipak, možda najizrazitije od njegovih trenutnih osećanja prema svojoj ulozi u buduc?nosti njegovog stvaralaštva, posebno u svetlu njegove spomenute nade da “Igra prestola” postane franšiza istog kalibra kao "Marvel" serijal hit filmova, Martin je takođe nedavno istakao da želi da izbegne da njegova karijera završi kao Sten Li (autor Mrvelovih super heroja) na samom kraju.

"Sten Li nije imao moc", nikakav uticaj, nije pisao nikakve priče. Čak nije mogao da kaže: „Nemoj da igraš ovaj lik“, rekao je za Martin za “Hollywood Reporter”, aludirajući na sve hit filmove o junacima - Spajdermen, Tor, Ajron men, Crna udovica, serijal “Avengers”.

"On je bio samo prijateljska osoba koju su dovodili na razne velike događaje i susrete sa fanovima, i tek malo je odglumio neki lik u tim Marvel filmovima, to je sve. Biti po strani od sveta i likova koje si stvorio, to bi bilo veoma teško za mene”, zaključio je Džordž R. R. Martin.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA