Džordž R.R. Martin je mrzeo jednu scenu iz "Igre prestola": Popravili su je u "Kući zmaja"

Autor "Igre prestola" je zadovoljan

  • 0
House of the Dragon Kuća zmaja Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Autor Džordž R. R. Martin bio je izuzetno zadovoljan prvom sezonom HBO-ove "Igre prestola". Proces kastinga — u kojem je aktivno učestvovao — otkrio je toliko idealnih nepoznanica, a serija je savršeno obradila neke od njegovih trenutaka ("Smrt Neda Starka nije mogla biti urađena bolje", rekao je svojevremeno Martin).

Postojale su, međutim, dve scene u prvoj sezoni serije koje su uznemirile Martina — a obe su bile zbog toga što je produkcija pokušavala da napravi najepskiju TV seriju svih vremena uz budžet koji se tada smatrao impoznatnim (6 dolara miliona po epizodi), ali zapravo bio daleko od dovoljnog da se ostvari autorova vizija, piše The Hollywood Reporter.

Džordž R.R. Martin, George R.R. Martin Foto: Profimedia/Liam McBurney/PA Images

Scenu koja ga je najviše iznervirala upravo je "popravio" prekvel "Igre prestola" - "Kuća zmaja". U prvoj sezoni "Game of thrones", kralj Robert je krenuo u nesrećni lov kroz šumu zajedno sa još nekoliko pratilaca kada ga je ubo vepar.

- Tamo gde smo zaista pali u smislu budžeta bila je moja najmanje omiljena scena u celoj serija, u svih osam sezona: Kralj Robert ide u lov - objasnio je Martin u knjizi "Vatra ne može ubiti zmaja".

- Četiri momka hodaju peške kroz šumu noseći koplja, a Robert za**bava Renlija. U knjizi Robert odlazi u lov, saznajemo da ga je ubo vepar, vraćaju ga nazad i on umire. Tako nisam napisao scenu lova. Ali znao sam kako izgleda kraljevska lovačka zabava. Bilo bi sto momaka. Bili bi paviljoni. Bilo bi lovaca. Bilo bi pasa. Tu bi se duvalo u rogove — tako ide kralj u lov! Ne bi samo šetao šumom sa trojicom svojih prijatelja koji drže koplja nadajući se da će sresti vepra.

Martinov opsežan opis je upravo ono što je "Kuća zmaja" prikazala u svojoj trećoj epizodi - lovačku družinu kralja Viserisa.

Zanimljivo je da je druga scena iz prve sezone "Igre prestola" koja je Martina frustrirala zbog budžetskih ograničenja takođe dobila "Zmajev" preokret: turnir. Dok su te scene u "Igri prestola" bile veoma efikasne kada je reč o ubedljivoj akciji i uvođenju ključnih intriga na dvoru u Kraljevoj luci, Martinova originalna priča je više ličila na Superboul Vesterosa.

- Bilo je nekoliko stvari koje smo morali da izbacimo - rekao je Martin o originalnoj sceni nadmetanja.

- Turnir je bio jedan od njih. Turnir u srednjem veku koji su sponzorisali kralj i prestonica bila je velika stvar. Koizvršni producent Brajan Kogman napisao je vernu verziju u scenariju. Bilo je na desetine vitezova, videli ste osam različitih nadmetanja, stekli ste osećaj raskoši i takmičara koji se dižu i padaju da konja, dok se obični ljudi klade. Ali jedina nadmetanja koja smo videli bila su ona ključna za zaplet. Ipak, mislim da je dobro odrađeno.

"Kuća zmaja" je organizovala sopstvenu verziju turnira u prvoj epizodi serije. Očigledno, "Kuća zmaja" koji je imala budžet od skoro 20 miliona dolara po epizodi, što je pomoglo produkciji da sve napravi grandioznije i veće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA