"Ala je lep ovaj svet": Prva domaća romantična komedija koju ćete gledati opet i opet

Film će premijeru u Beogradu imati 22. septembra. I definitivno ga vredi pogledati u bioskopu!

  • 0

"Ala je lep ovaj svet", prva domaća romantična komedija, osvojila je publiku u Vrnjačkoj banji prošlog meseca, a danas novinare prilikom pres projekcije. Film o pokušajima anđela Ljubiše (Nikola Pejaković), ostarelog Kupidona neposlušnih krila, da spoji šeprtljastog i neafirmisanog reditelja Batu (Andriju Kuzmanović) sa popularnom, prelepom, ali prilično površnom TV voditeljkom Unom Lazarević (Anđelka Pripić) dovodi neobični par u situacije koje im menjaju život, a na veoma duhovit način rasvetljava neke bitne falinke našeg društva.

Film je glumca Andreja Šepetkovskog (koji u njemu igra policijskog inspektora Trišića) otkrio publici kao talentovanog scenaristu kome najteži žanr - komedija - najlakše ide od ruke. Njegov talenat na današnoj konferenciji pohvalio je i reditelj Filip Čolović.

Film Ala je lep ovaj svet Filip Čolović / Foto: ATA Images

- Pročitao sam mnoštvo scenarija koji, nažalost, nisu bili dobri. Andrej ima neverovatan talenat za dijalog. Upoznao sam mnoge duhovite ljude koji ne umeju duhovito da pišu, ali on srećom zna da svoj humor artikuliše. Ipak, nismo insistirali na tome da po svaku cenu budemo smešni - kazao je on.

Kako je dodao, od početka su se trudili da stvore nešto drugačije.

- Veliki je spas za reditelja da može da stvori svoj svet. Mi smo u ovom filmu stvorili svoj svet u kome ćemo, svakako, prepoznati neke probleme našeg društva. Ali on je ipak malo izmešten. Mislim da će ovaj film rado da se gleda, a ono što je najdivnije je što se bavi pravim vrednostima i ima jednu lirsku poruku koja nas nakon gledanja čini zadovoljnim.

Andrej Šepetkovski nije mnogo govorio o ulozi inspektora Trišića, koji je sam po sebi izvor komedije, već više o iskustvu stvaranja scenarija.

Film Ala je lep ovaj svet Andrej Šepetkovski / Foto: ATA Images

- Priča je stara već 12, 13 godina, nekada je bila predstava, postaće serija koju ćete tek gledati, ali ovaj sada film je stvoren zahvaljujući Filipu Čoloviću, koji je smislio kako da to sve lepo uveže i napravi jedan poseban žanr. U samoj priči verovatno ima mog iskustva i iskustva drugih kreativnih osoba - rekao je Andrej, aludirajući na položaj umetnika u "Ala je lep ovaj svet".

On je otkrio da slogan "Kada te je zadnji put neko voleo", ispisan na svim posterima filma, uopšte nije on napisao. Pitanje je kao improvizaciju ubacio Andrija Kuzmanović...

- Ti glumci toliko nešto vole da menjaju, to je jezivo - kazao je on kroz smeh.

Ovo je inače glavna uloga Andrije Kuzmanovića na filmu, a što je njegove kolege zapanjilo.

Film Ala je lep ovaj svet Andrija Kuzmanović / Foto: ATA Images

- I ja sam prvi put pogledao film sada i prvi utisak mi je da sam iz sale izašao nasmejan. Film ima stil koji nije do sada viđen kod nas - u kome sve može i ništa ne mora. Da su se u jednom trenu pojavili vanzemaljci, mislim da bi i oni našli mesto u radnji. Ono što mi je jako drago je što sam radio na projektu u kome se propagira porodica, ljubav, drugarstvo - vrednosti koje se poslednjih pa i 20 godina ne promovišu na našem filmu, nažalost. Želeo bih svima nama tu neku metamorfozu ka nečem boljem - rekao je Andrija i dodao da su film snimili u sjajnom raspoloženju.

- Ovo mi je prva glavna uloga u filmu i uopšte mi nije žao što mi se desila tek sada.

Njegova direktna partnerka Anđelka Prpić, koja je inače i u medijskim vodama, u filmu igra TV voditeljku. Njena Una je harizmatična, prelepa, ali vrlo često iritantna i u svome poslu površna.

Film Ala je lep ovaj svet Anđelka Prpić / Foto: ATA Images

- Devojaka kao što je Una ima na našem medijskom podneblju, ali odlučila sam da nikoga ne imitiram. Specifičnost moga zadatka je da Unu ipak učinim simpatičnom i da mi želimo da se njoj ljubav desi. Zato je trebalo napraviti meru između žene kakvu ne želimo da se često pojavljuje na TV-u i one za koju želimo da navijamo. Poruka filma je da ljubav, vera, umetnost pobeđuju, čine nas boljim ljudima, čine ovaj svet boljim i lepšim mestom.

Još jedna novinarka u filmu je Dina, koju je dočarala Miljana Gavrilović.

Film Ala je lep ovaj svet Miljana Gavrilović / Foto: ATA Images

- Igram voditeljku koja je spona između Uninog privatnog i poslovnog života. Ja sam njen prijatelj, ali videćete koliko sam u svemu tome dobra u filmu, te dokle sam išla da uspem na toj televiziji.

Stefan Bundalo, kog je voditelj Milan Kalinić opisao kao "srpskog De Nira" epizodnih uloga, igra zatvorenika Olija, a za ulogu se, šaljivo je rekao, spremao u zatvoru.

- Meni je zapravo Filip Čolović ponudio ovu ulogu pre sedam godina, pa sam onda počinio niz kršenja javnog reda i mira, kako bih šest godina i 11 meseci proveo iza rešetaka i spremio se za ovu ulogu - sa osmehom je rekao on.

Film Ala je lep ovaj svet Stefan Bundalo / Foto: ATA Images

- U poslednje vreme imam priliku da biram šta ću da radim i ona biram projekte koji nedostaju, koji će proširiti žanr i moje mogućnosti. Romantičnu komediju nikada nisam gledao u našoj kinematografiji. Ovo je jedan od onih filmova koji ćete, kada se pojavi na televiziji, gledati ponovo i od pola, kao na primer "Sam u kući" - zaključio je glumac.

Producentkinja Aneta Ivanović rekla je da harmonija ovog filma protekla iz želje svih članova tima da što bolje odrade svoj posao, čak i kada se ne bi oko nečega saglasili.

Film Ala je lep ovaj svet Aneta Ivanović / Foto: ATA Images

- "Ala je lep ovaj svet" je nastao i iz našeg dubokog uverenja da ljubav i umetnost imaju moć da promene svet - kazala je ona i zahvalila se Telekomu Srbija, partnerima filma.

Film "Ala je lep ovaj svet" premijeru u Beogradu će imati 22. septembra i otada će se naći na bioskopskim repertoarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA