≫ 

Počeli "Dani ruskog filma" u Beogradu: Festival otvorio "Bronzani konjanik Rusije"

Ovaj istorijski film vodi gledaoce u 18. vek i priča priču o nastanku spomenika Petru Prvom

  • 2
FESTIVAL FILM RUSIJA Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Svečano otvaranje festivala “Dani ruskog filma” sinoć je upriličeno u Dvorani kulturnog centra Beograda u prisustvu zvaničnika.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko je na otvaranju izjavio da će se obratiti publici na srpskom i ruskom jeziku, i tako je kombinovao kompletan svoj govor.

FESTIVAL FILM RUSIJA Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Večeras bih posebno govorio na srpskom, pre svega onim rečima koje bi želeli da čuju naši prisutni gosti iz Srbije. Želim dubokog srca da izrazim zahvalnost organizatorima festivala ruskog filma, našim prijateljima, što je uz njihovu istrajnost ovako važna manifestacija realizovana - rekao je Bocan-Harčenko.

Posebno je zahvalio poznatim ruskim filmskim glumcima, rediteljima, kompozitorima, koji su došli u Beograd navodeći da je njihov ulog u kulturnoj saradnji dve zemlje ogroman, a posebno naglasivši veoma bogatu istoriju i tradicija saradnje Rusije i Srbije u oblasti kulture, nekada Jugoslavije i ŠSR-a.

- Naravno, svako iz Rusije zna velikane srpske kinematografije, kao što i u Srbiji dobro znaju velike ruske filmske stvaraoce. Ipak, sadašnji događaji ovog trenutka stvarno imaju poseban značaj. Ima puno izazova, pretnji, pritisaka, u trenutnoj situaciji, što se širi po celoj Evropi - naglasio je ambasador.

Rekao je i da će manifestacija "Dani ruskog filma" tokom četiri dana ponuditi različite sadržaje i poželeo posetiocima prijatne utiske i osećanja "i da samo uživaju".

Urednik filmskog programa Ivan Aranđelović podsetio je na nedavne uspehe dva nova srpska filma na festivalima u Rusiji koji su osvojili nagrade: "Usekovanje" Dušana Cvetića i "Heroji radničke klase" Miloša Pušića.

Voditeljka filmskih projekcija je zaslužna umetnica Rusije Marina Jakovljeva, a producent projekta je takođe zasluženi radnik u oblasti kulture Rusije Jelena Lebedeva.

Na svečanom otvaranju je prikazan istorijski film “Bronzani konjanik Rusije” (2019) reditelja Vasilija Livanova, a festival će predstaviti četiri novija filma ruske kinematografije.

Film "Bronzani konjanik Rusije" čiji je reditelj Vasilij Livanov, predstavio je posle projekcije Jurij Nazarov, jedan od glumaca u folmu.

Ovaj istorijski film vodi gledaoce u 18. vek i priča priču o nastanku spomenika Petru Prvom, koji je, zahvaljujući poemi Aleksandra Sergejeviča Puškina, poznat pod nazivom "Bronzani konjanik".

Festival Dani ruskog filma u Srbiji biće zatvoren 1. oktobra filmom “Jedanaest ćutljivih muškaraca” (17.30h) u režiji Alekseja Pimanova, a film će predstaviti pozorišni i filmski glumac Pavel Krajnov.

Ideju o održavanju Dana ruskog filma u Srbiji podržali su specijalni predstavnik predsednika Rusije za međunarodnu kulturnu saradnju Mihail Švidkoj, Ministarstvo inostranih poslova Rusije, Ministarstvo odbrane Rusije, Ambasada Rusije u Srbiji, Ambasada Srbije u Rusiji, Grad Beograd, Ruska fondacija mira, Međunarodni Fond duhovnog jedinstva naroda, udruženje "Narodna diplomatija" (Srbija), kompanija "Alfaorgon" (Rusija).

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    29. septembar 2022 | 11:24

    E SAD CE NAM ZAPAD UVESTI EMBARGO JER SE NESMU GLEDATI RUSKI FILMOVI !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA