≫ 

Činjenice ili izmišljotine: Šta je istina, a šta ne u filmu o Merilin Monro

"Plavuša" je trenutno na Netfliksu

  • 1
Ana de Armas Foto:

Pošto je u sredu na Netflixu debitovao film “Blonde” reditelja Endrjua Dominika postavlja se pitanje šta je činjenica a šta fikcija u tom filmu. Netflixov film, u kome glavnu ulogu ima Ana de Armas, nema formu holivudskog biografskog filma prepunog istraživanja. Umesto toga, zasniva se na istoimenom bestseleru Džojs Kerl Outs iz 2000. godine. Ta knjiga je fikcionalizovano delo koje naglašava načine na koje je slavna glumica Merilin Monro bila žrtva tokom svog života.

Film na kontroverzan način prikazuje neke od najtraumatičnijih trenutaka u životu holivudske glumice, od njenog detinjstva u Los Anđelesu 20-tih i 30-ih godina prošlog veka do njene smrti kada je imala 36 godina. Ali, kao i svaka fikcionalizacija života stvarne osobe, postavlja pitanja na koje se traže odgovori. Britanski list The Independent napravio je poređenje nekih delova filma sa stvarnim događajima.

Ana de Armas Marilyn Monroe blonde Foto: Profimedia/Ferrari/ Netflix

DA LI JE MERILIN MONRO BILA ZLOSTAVLJANA KAO DETE?

Film “Blonde” opisuje detinjstvo Merilin Monro kao duboko nestabilno. Njena bolesna majka Gledis odvezla je nju i sebe u požar u LA-u. U kasnijoj sceni, ona pokušava da utopi mladu Merilin u kadi. Gledis, koju glumi Džulijen Nikolson je prema opisu u filmu smeštena u instituciju zbog mentalne bolesti, a Merilin poslata u sirotište.

Šire konture ovog prikaza su istinite, ali pojedinosti nisu dokazane. Merilin je kao dete provodila vreme u hraniteljskim porodicama. Njenoj majci je dijagnostifikovana šizofrenija i prvi put je hospitalizovana 1934. kada je Merilin imala oko 10 godina. Gledis će s prekidima biti po bolnicama tokom dugih peroioda svog života.

DA LI JE MERILIN ZNALA KO JOJ JE OTAC?

U filmu se otac Merilin Monro uglavnom pojavljuje kao priviđenje i njegov identitet nikada nije razjašnjen. Majka joj kaže da radi u šoubiznisu, ali s obzirom na Gledisino mentalno stanje, nikad nije jasno da li laže svoje dete – a možda i sebe – ili govori istinu.

Marilyn Monroe Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

UMETNOST ILI NASILNA PORNOGRAFIJA? NOVI FILM O MERILIN MONRO IZAZVAO OŠTRU POLEMIKU

Godine 2022. DNK testiranjem potvrđeno je da je njen otac, prema dokumentarcu “Marilyn, Her Final Secret”, Čarls Stenli Giford – saradnik njene majke u filmskoj laboratoriji u LA-u. Prema opsežnoj biografiji Sare Čurčvel iz 2004., nije poznato da li je Merilin Monro znala da joj je Giford otac dok je bila živa ili je čak sumnjala u to.

DŽO DIMAĐO TUČE MERILIN U FILMU “BLONDE”. DA LI SE TO DOGODILO U STVARNOM ŽIVOTU?

Svet nikada neće saznati. Postoji nekoliko izveštaja svedoka koji su čuli vriske i čak videli kako Dimađo “šamara” Meriilin, ali nikada nisu potvrđeni. A ni ona ni on o tome nikada nisu javno govorili. U filmu se Dimađo nikada ne spominje po imenu, već po njegovim vrlo prepoznatljivim atributima: on je slavni igrač bejzbola italijanskog porekla. U filmu ga glumi Bobi Kanavale.

plavusa ana de armas blonde merilin monro Printskrin: YT/Netflix

U stvarnom životu, 2020. Christie’s je na aukciji prodao pismo koje je Monro napisala svom tadašnjem suprugu tokom njihovog braka, a koje je on držao u novčaniku. Emotivni ton je jedan od retkih uvida iz prvog lica u njihovu romansu. Piše:

Merlin Monro, Džo Dimađio, Marilyn Monroe i Joe DiMaggio Foto: Profimedia/The Hollywood Archive

- Dragi Džo, znam da sam pogrešila! Ponašala sam se kako jesam i rekla sam stvari koje sam rekla jer sam bila povređena – ne zato što sam to mislila – i bilo je glupo od mene da budem povređena jer zapravo nije bilo dovoljno razloga – zapravo nikakvog razloga. Molim te prihvati moje izvinjenje i nemoj, nemoj, nemoj, nemoj se ljutiti na svoju bebu – ona te voli. S ljubavlju, tvoja supruga (za ceo život) gospođa Dž.P.Dimađo.

U FILMU “BLONDE”, MERILIN MONRO JE SILOVANA PRILIKOM AUDICIJE. DA LI JE OVO ISTINITA PRIČA?

Čini se da ova scena, zajedno sa scenom silovanja u kojoj je učestvovao američki predsednik koji tera Merilin na oralni seks, nije zasnovana na izveštajima. Umesto toga, scene dramatizuju njenu relativnu nemoć prema muškarcima koji su je okruživali u stvarnom životu, uključujući direktore filmskih studija i njenog najpoznatijeg ljubavnika o kojem se priča, Dž.F.K. U stvarnom životu, Monro je, dok je još bila živa, govorila o navodnom seksualnom zlostavljanju u detinjstvu.

Merlin Monroi Džon F. Kenedi,  John F. Kennedy i  Marilyn Monroe Foto: Profimedia/akg-images

DA LI JE MERILIN IMALA SPONTANI POBAČAJ?

U stvarnom životu, njeni pobačaji tokom braka s piscem Arturom Milerom bili su u to vreme objavljeni, a njeni biografi su nastavili da spominju, uključujući knjigu “Marilyn” Glorije Steinem, objavljenu 1988.

DA LI JE MERILIN MONRO ABORTIRALA?

Dominikov prikaz Monroinog prisilnog abortusa, uključujući fetus koji priča i snimak i iz njene vagine, šokantan je - ali da li je ovo bio stvarni događaj u njenom životu (bez fetusa koji priča, naravno) ostaje nepoznato. Nema konkretnih dokaza da je Monro ikada imala abortus i to nije nešto što je ona ikada priznala ili o tome razgovarala.

Merilin Monro Printskrin: YT/Marilyn Monroe Movie Archive

Međutim, u to vreme je bila uobičajena praksa da holivudske glumice ili biraju abortuse zarad karijere ili da ih njihovi studiji podstiču na to. Ava Gardner je, na primer, imala klauzulu u svom ugovoru u kojoj je pisalo da ako rodi bebu neće dobiti platu. Drugi, poput Bet Dejvis, jednostavno su izabrali svoj posao umesto osnivanja porodice. A tu su, naravno, bile i zvezde koje su studijski moguli, pre svega Džudi Garland, pritiskali na abortus. Ali da li je Monro bila jedna od njih ostaje misterija.

KAKO JE UMRLA MERILIN MONRO?

U filmu, Merilin umire sama kod kuće od predoziranja barbituratima, što se uglavnom prihvata kao ono što se stvarno dogodilo. U stvarnom životu, u nedeljama posle njene smrti 1962., mrtvozornik iz LA-a proglasio je njenu smrt samoubistvom.

(Telegraf.rs/nacional.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina je da je postojala na ovom svetu.

    1. oktobar 2022 | 12:43

    Nije fikcionalni lik neke knjige. Tragicna licnost jednog bolesnog vremena. Trazila je svoje mesto pod suncem. I treba je pustiti da pociva u miru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA