≫ 

Evo zašto su scene iz "Kuće zmaja" delovale mračno: Ne, nije vam pokvaren TV

Postoji jak razlog zašto je gledaoce ovo podsetilo na bitku za Zimovrel

  • 1
House of the Dragon Printskrin: YT/HBO Max

U poslednoj epizodi "Кuće zmaja" ("House of the Dragon") se smračilo kada su jedni likovi krali zmajeve, a drugi donosili incestuozne životne izbore. Sve je to urađeno pod okriljem mraka, što je mnoge gledaoce navelo da se zapitaju da li su im televizori pokvareni.

Ali naravno da nisu. U pitanju je bila kreativna odluka reditelja Migela Sapočnika, koji možda ima mačje oči, jer ovo je drugi put da režira epizodu u franšizi "Igre prestola", a da gledaoci čkilje u ekran.

Još 2019. godine Sapočnik je režirao „Dugu noć“, koja je zaista bila jako duga, a u kojoj je okupio mnoge likove iz "Igre prestola" da konačno okončaju invaziju Noćnog kralja na Vesteros. Zombiji su obezglavljeni. Voljeni likovi su dočekali svoj kraj. Imali smo blago incestuoznu romansu. I sve je izgledalo kao da je snimljeno objektivom na kome je i dalje poklopac.

U to vreme, Sapočnik je insistirao da je to tama koja vlada širom zemlje, a ne greška. I HBO Max insistira na istom i ovog puta.

- Hej ljudi, hvala vam na vašim komentarima za noćnu smenu u "Kući zmaja", da je sedma epizoda bila tamna na vašem ekranu. Zatamljeno svetlo je bilo svesna kreativna odluka. Hvala! - napisali su iz HBO Max Help na svom Tviteru.

I to je vrlo lako razumeti. Filmski stvaralac ne razmišlja o proizvodu koji se isporučuje na vaš telefon, TV ili tablet. Razmišlja o materijalu koji ima u prostoriji za montažu dok završava epizodu.

Sobe za montažu obično uključuju savršeno kalibrisan OLED referentni monitor. Taj referentni monitor je sposoban da se nosi sa neverovatnim rasponom sivih i crnih boja koje naše oči mogu da vide. Vaš TV kod kuće ne može da podnese isti opseg sivih tonova – kao ni telefon ili tablet.

Zbog toga soba za uređivanje ne uključuje samo referentni monitor od 30.000 dolara koji će učiniti da vam oči krvare od lepote prikazanog sadržaja. Uređivačke sobe takođe često uključuju OLED TV kakav možete pronaći u prodavnici - samo savršeno kalibrisan. Sadržaj se tada obično gleda u istoj prostoriji, koja je verovatno tamnija od sobe u kojoj ste gledali epizodu.

House of the Dragon kuća zmaja Foto: Profimedia/courtesy Ollie Upton/HBO/ Capital Pictures / Film Stills

A televizor običnog gledaoca bi mogao biti i bolji. Međutim, sve i da je on dobar, ako ste epizodu gledali u mračnoj prostoriji, i dalje ćete imati problem. Stoga je preporuka svima onima koji još nisu odgledali epizodu, da to učine preko dana.

Čini se da filmski stvaraoci sve više zaboravljaju da ono što gledaju u sobi za montažu nije ono što ćemo dobiti kod kuće. Neki filmovi i TV serije koji izgledaju prelepo u sali za projekcije, a nepristupačno u našim domovima.

Neki filmski stvaraoci imaju na umu ovo. Кristofer Nolan vas moli da gledate njegove filmove u bioskopu. Martin Skorseze je preklinjao gledaoce da njegovog "Irca" ne gledaju na telefonu. Tom Кruz voli da vam kaže da isključite Soap Opera efekat, kako biste mogli da gledate njegove filmove onako kako su predviđeni. Ali neki ljudi kao Sapočnik imaju razloga da zatamne scene. Možda on to radi da sakrije kul detalje i zadirkuje gledaoce povodom budućih epizoda. Ali ako želite da gledate njegova dale, moraćete da razmislite kako gledate TV.

(Telegraf.rs/The Verge)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA