≫ 

60 godina Bondovih devojaka: Svaka je bila ideal lepote i snage svog vremena

Ursula Anders, prva Bond devojka, danas ima 86 godina

  • 3
Džejms Bond 007 Foto: EON PRODUCTIONS / Entertainment Pictures / Profimedia

Pre tačno 60 godina premijerno je prikazan prvi film o Džejmsu Bondu. "Doktor No", adaptacija knjige Iana Fleminga, imala je toliki uspeh kod publike da su filmovi o agentu 007 i danas popularni, iako je glumac koji igra glavnog lika nekoliko puta menjan. Bond devojke, kojih je bilo dosta, sastavni su deo ovih filmova.

Filmovi o agentu 007, zahvaljujući Bond devojkama, ponudili su gledaocima verovatno najerotičnije scene u istoriji holivudske kinematografije. U 60 godina Bond filmova pojavile su se 24 prelepe žene u ovim ulogama, koje su uvek odgovarale idealu lepote vremena u kome je film premijerno prikazan. Prva Bondova devojka sada ima 86 godina, a za njoj je došao čitav niz naslednica čiji su se karakteri vremenom menjali.

Кnjige Iana Fleminga, na kojima su zasnovani filmovi o Bondu, bile su izuzetne u svoje vreme. Oni nisu prikazivale žene u njihovom tadašnjem tradicionalnom položaju, odnosno u brizi o deci i domaćinstvu. Uživale su sa Džejmsom Bondom koliko i on sa njima. Bile su nezavisne, žestoke i odisale su zavidnom seksualnom energijom.

Već prva Bond devojka, Hani Rajder (igrala ju je Ursula Anders), bila je žena čija je snaga vredna divljenja. Odrasla je kao siroče, preživela je silovanje i na kraju ubila svog mučitelja. Ona je takođe spasila Bonda, kojeg je njegov najveći neprijatelj držao bez svesti.

Iako se većina Bond devojaka nikada ne bi mogla nazvati krhkim i bespomoćnim bićima, nakon uspona savremenog feminizma, postalo je rašireno mišljenje da agentu 007 u akcionim filmovima nisu potrebne seksi žene sa kojima će održavati kratkotrajne romanse.

- Moje mišljenje o ovoj temi je prilično jednostavno. Trebalo bi da ima više boljih uloga za žene i glumce duge boje kože. Pa zašto bi žena igrala Džejmsa Bonda, ulogu skrojenu za muškarce, kada za nju postoji jednako dobra uloga - rekao je Danijel Кrejg, poslednji predstavnik agenta, u intervjuu za časopis Radio Tajms.

Nije svaku devojku uspeo da spase od smrti Džejms Bond u filmovima, a četiri glumice preminule su već u stvarnom životu. Prva je umrla Кlodin Ože iz filma o Bondu iz 1965. godine. Imala je 78 godina i bila je prva francuska glumica koja je igrala tu ulogu.

Onor Blekman i Dajana Rig umrle su 2020. godine u razmaku od samo tri meseca. Glumica koja je tumačila Pusi Galore iz filma Goldfinger umrla je u 94. godini. Potonja, koja je u filmu „U službi njenog veličanstva“ tumačila je lik Trejsi, jedine žene koja se u serijalu udala za Bonda, preminula je u 82. godini.

Lane je umrla Tanja Roberts iliti Stejsi Saton iz "Pogled na ubistvo". Njne poslednje sate obeležio je skandal. Glumičin agent je objavio informaciju o njenoj smrti čak i pre nego što je zaista umrla. Zatim je objavio da je živa, da bi nekoliko sati kasnije ponovo prijavio njenu smrt.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA