"Malo li je takijeh junaka": "Strahinja Banović" stigao u domaće bioskope

Do sada je film učestvovao na 50 međunarodnih filmskih festivala i osvojio 24 nagrade

  • 0
Strahinja Banović Foto: Promo

Bioskopska distribucija nagrađivanog filma “Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića u Srbiji počela je 13. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u prisustvu reditelja i članova filmske ekipe, koji su nakon projekcije razgovarali s publikom.

Arsenijević, čiji je film osvojio Gran pri 55. Festivala u Karlovim Varima 2021. godine, izjavio je da je "jako uzbuđen i srećan" što će domaća publika konačno moći da vidi film "Strahinja Banović" u bioskopima.

- Do sada je film prikazivan na festivalima, a sada ga očekuje susret sa najširom publikom, kojoj je i namenjen. Meni je, naravno, posebno važna domaća publika jer ona ovaj film može da razume mnogo bolje i dublje nego publika u svetu. Inspirisani najlepšom ljubavnom pričom naše kulture, trudili smo se da napravimo nešto novo i drugačije, nešto savremeno i izazovno, a da istovremeno ostanemo verni izvornom duhu narodne pesme. Nadam se da će publici naše viđenje 'Banović Strahinje' biti uzbudljivo i emotivno - rekao je Arsenijević.

Strahinja Banović Strahinja Banović / Foto: Promo

Upravo takve utiske isticali su gledaoci u DKC-u tokom dugog razgovora o različitim aspektima tog filma, višeslojne ljubavne priče o dvoje migranata.

Pored Arsenijevića, na pitanja gledalaca odgovarali su i direktorka fotografije Jelena Stanković, montažerka Vanja Kovačević, glumica Ivana Šćepanović, koscenarista Bojan Vuletić, izvršni producent Stefan Mladenović i producent Miroslav Mogorović.

Pozitivne ocene dobro sumira izjava jednog gledaoca:

Stefan Arsenijević Stefan Arsenijević, reditelj filma "Strahinja Banović" / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Kada sam čuo za temu ovog filma delovalo mi je šašavo da se spajaju 'Banović Strahinja' i migrantski road movie. Ali sada sam vrlo zadovoljan. Film je aktuelan u svetskim okvirima i to na način koji nije uobičajen. Ako pritom može da utiče da bar sa malo više empatije gledamo na migrante, to je uspeh.

Arsenijević je istakao da je odavno želeo da snimi film o Banović Strahinji zato što je, „za razliku od većine naših junaka, on neko ko je junak ne zbog mača ili buzdovana, nego zbog toga što ima empatiju i razume ljubav i može da oprosti. Činilo mi se da su to kvaliteti koji su nam, posebno u ovom vremenu, svima jako potrebni“.

Film Strahinja Banović / Foto: Promo

Kada je tokom velikog migrantskog talasa pre nekoliko godina u izbegličkom kampu u Krnjači upoznao mladog fudbalera Ibrahima Išaka, koji je želeo azil u Srbiji, Arsenijević je pomislio da bi on mogao da bude jedan od takvih junaka.

- Meni nije bio cilj da pravim univerzalni film o migrantima. Najmanje sam želeo nešto što često vidim kao šablon u filmovima koji se bave migracijama – da su migranti ubogi, nesrećni ljudi, svedeni na poziciju žrtve. Još dok smo pisali scenario čuli smo primedbe da glavni problemi naših likova ne proističu iz toga što su migranti. Ali to i jeste ideja. Hteli smo da napravimo film o migrantima koji su kao mi, jer oni i jesu kao mi, kad ih upoznate, a ne da ih prikazujemo samo kao žrtve. Naravno da ima većih problema, ali mene je zanimalo da napravim ovakvu ljubavnu priču - rekao je Arsenijević.

Film Ekipa filma "Strahinja Banović" / Foto: Promo

Inače, "Strahinja Banović“ je trenutno i u bioskopskoj distribuciji u Mađarskoj, a u oktobru će biti prikazan na festivalima u Južnoj Koreji, Poljskoj i Bosni i Hercegovini, kao i na afričkom kontinentu - u Južnoj Africi, Lesotu i Esvatiniju.

Višestruko nagrađivana ljubavna priča, inspirisana srpskom epskom pesmom "Banović Strahinja“, smeštena je u kontekst savremene izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život. Ababuo nestaje bez objašnjenja. U potrazi za njom, Strahinja kreće balkanskom migrantskom rutom iz potpuno drugih razloga od svih ostalih - iz ljubavi.

Film Strahinja Banović / Foto: Maja Medić

”Strahinja Banović” je svetsku premijeru imao na jednom od najvažnijih evropskih festivala, 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu "Kristalni globus" za najbolji film. Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije.

Do sada je učestvovao na 50 međunarodnih filmskih festivala i osvojio 24 nagrade. Evropska filmska akademija uvrstila ga je u izbor 30 najboljih evropskih filmova i jedini je većinski film iz našeg regiona u konkurenciji za ovogodišnjeg “evropskog Oskara”.

U bioskopima u Srbiji je u distribuciji MegaCom Filma.

(Telegraf.rs/Seecult)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA