≫ 

"Diskretni heroji ne bi trebalo da se zaborave": Rediteljka Sandra Mitrović o filmu "Komedija na tri sprata"

Sa rediteljko Sandrom Mitrović popričali smo o njenom prvom dugometražnom filmu "Komedija na tri sprata"

  • 1
Sandra Mitrović Foto: ATA Images

Prvi dugometražni film Sandre Mitrović "Komedija na tri sprata" stiže u bioskope. Beogradska premijera će biti 18. oktobra u MTS dvorani, zatim novosadska 19. oktobra, a 20. oktobra ide u redovnu bioskopsku distribuciju.

U ovom ostvarenju igra jaka glumačka ekipa - Jelisaveta Seka Sablić, Slobodan Boda Ninković, Vesna Trivalić, Dragan Gagi Jovanović, Nataša Tapušković, Ljubomir Bandović, Miodrag Radonjić, Vanja Nenadić, Pavle Mensur i mnogi drugi.

U pitanju je film koji će kod mnogih definitivno probuditi stare, dobre ljudske vrednosti, a u intervju za Telegraf.rs rediteljka Sandra Mitrović govorila je o svom dugometražnom prvencu. Kako je došlo do ideje da se napiše scenario, koji je privukao sve navedene glumce, koja je za nju poruka ovog ostvarenja, da li se diskretni heroji zaboravljaju.

Takođe nam je otkrila kako su njeni roditelji, Sonja Hani Mitrović i Željko Mitrović, reagovali na film, kao da li će "Komedija na tri sprata" ići na inostrano tržište.

  • Kako je tekao kreativni proces, kako je došlo da ideje da napišete scenario koji je fantastičan?

Pisali smo jako dugo. Preko 3 godine smo radili na njemu. Nismo bili sigurni šta će to biti kada smo počeli. Mi smo počeli da gradimo likovi. Originalni lik nam je bio Živka. Meni je preminula baka, za koju sam bila jako vezana u tom momentu kada smo počeli to da pišemo. Ja sam znala da jedan od vodećih likova bude zeznuta baba koji je miks moje dve babe, baba Nade i baba Milke, tako da smo počeli od likova. Jedino sam znala da će Boda (Slobodan Boda Ninković) igrati jednu od glavnih uloga, jer sam sa njim sarađivala, htela sam da napišem veliku ulogu za Bodu i da bude srodna ulozi koji je igrao u mom kratkom filmu. Tako da smo odatle počeli. I onda smo shvatili da će oni biti komšije, da ćemo da ih stavimo u jednu zgradu, da ceo film treba tu da se dešava i tako smo počeli da gradimo svet.

  • Koja je poruka filma?

Mislim da će gledaoci pronaći dosta različitih poruka u filmu, jer imamo dosta paralelnih priča i zavisnosti za koji lik se vežu, nešto će da izvuku, da nauče od njega. Za mene lično poruka ovog filma jeste da budemo brižni, da budemo topliji, da vratimo tu neku ljudskost i blizinu. Generalno, mislim da postajemo otuđeni... Ne mi. Mi u Srbiji smo još i dobri kako je u inostranstvu, koliko ne postoji bliskost. Htela sam da podsetim ljude na starije vrednosti, na stari Beograd, na staru Srbiju, i na teke vrednosti na kojima sam i ja odgajana, i moja majka, i njema majka, i neke starije generacije.

  • Mene je privuklo onaj poslednji kadar, kada je pogrešno napisano ime glavnog junaka, diskretnog heroja Milenka. Da li mislite da se ti diskretni heroji zaboravljaju?

Apsolutno, mislim da da. Mislim da ne bi trebalo da se zaborave. To je upravo neka poruka na kraju da i nakon svega, da ne spolujemo sada, svega što se desi. U filmu i posle toga oni (likovi iz filma) opet su se promenili,, zapravo se nisu ništa promenili. Ali makar to što se desilo sa njim (glavnim junakom Milenkom) je to što se desilo te noći u filmu ih je zbližilo još više i više nisu otuđeni jedni od drugih.

  • Pošto je kroz film prošlo dosta poznatih glumaca, da li je postojao neko ko je trebalo da učestvuje u "Komediji na tri sprata", a nije?

Jeste. Imali smo jednu glumicu koja se razbolela i nažalost je morala da otkaže ulogu zbog toga. Uloga je našla Pavla (Mensura). Pavle je trebalo da dođe na kasting, ali nije došao dva puta na kasting, pa smo krenuli sa jednim drugim mladim glumcem da radimo, koji je fenomenalan, ali on zbog obaveza u drugoj produkciji nije mogao i na kraju Pavle se pojavo na kastingu i stvarno mislim da je uloga za njega pisana. Delovalo je kao da nam nije suđeno, na kraju je scenario našao Pavla. Našli su se.

  • Da li će "Komedija na tri sprata" ići na inostrano tržište?

Za sada ne znam. Ne znam kakvi su dalji planovi. Mi imamo saradnju sa Telekomom, videćemo kakvi su njihovi planovi, ja bih volela. Nadam se, što da ne.

  • Šta kažu Vaši roditelji za film? Pretpostavljam da su ga odgledali...

Jesu. Oni su oboje oduševljeni. Jako im se dopada. Mama je gledala sve žive verzije koje smo napravili. Mislim, u montaži smo imali 30, 40 katova, ona ih je sve odgledala i uvek se smeje na iste stvari. Mislim da je to pozitivna stvar., ali mama je mama. Možda bi se smejala i da nisu. Mislim da su oboje jako srećni i ponosni što sam ja uopšte uspela da počnem i završim projekat koji je moj prvi dugometražni film, pogotovo kada su videli proizvod.

  • Koji su dalji planovi? Da li planirate neku svetsku zvezdu angažujete za neki sledeći projekat?

Pa ne znam, nisam o tome stvarno razmišljala i tom smislu. Tek počinjem da pišem sledeći film. Odlazim krajem meseca u Saudijsku Arabiju, da režiram neku seriju za njihovo tržište. Tek kada počnem film, malo da razrađujem, videću na kom jeziku će biti, šta će se dešavati. Za sada nemam nikakvog glumca predviđenog.

Pogledajte trejler za film "Komedija na tri sprata":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA