Filmski festival "Slobodna zona" od 3. do 8. novembra: Otkriveno koja ostvarenja nas očekuju

Festival će u četvrtak svečano otvoriti film "Trougao tuge" Rubena Estlunda simultano u Beogradu (mts Dvorana, 18.30), Nišu (Sinepleks, 19.00h) i Novom Sadu (Arena Sinepleks, 19.30h).

  • 0
Slobodna zona Foto: Tanjug/Rade Prelić

Filmski festival anagažovanih igranih i dokumentarnih ostvarenja "Slobodna zona" biće održan u 18. izdanju od 3. do 8. novembra u više gradova Srbije, najavila je danas direkcija u Domu omladine Beograda i predstavila detaljan program.

Festival će u četvrtak svečano otvoriti film "Trougao tuge" Rubena Estlunda simultano u Beogradu (mts Dvorana, 18.30), Nišu (Sinepleks, 19.00h) i Novom Sadu (Arena Sinepleks, 19.30h).

Novi naslov švedskog reditelja Rubena Estlunda, poznatog po projektima “Turista” i “Skver”, osvojio je Zlatnu palmu za najbolji film 75. Kanskog filmskog festivala.

Glavnu ulogu tumači američki glumac Vudi Harelson, koprodukciju potpisuju Švedska, Feancuska, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Grčka i Turska, a film traje puna dva i po sata (150 minuta).

U poznatom maniru samog filmskog autora sa prethodnim delima, nova priča je specifična kritika savremenog sveta.

U susretu sa medijima u Velikoj sali Doma omladine povodom 18. izdanja festivala “Slobodna zona”, selekciju sa preko 60 filmova prateće programe, žiri i nagrade predstavili su: Rajko Petrović - direktor i selektor festivala, Branka Pavlović - selektorka Međunarodnog programa, Ivan Bakrač - selektor regionalnog programa “Horizonti Balkana”, Ivan Milenković - urednik “Kompasa” Slobodne zone, Tamara Milošević i Lena Trifunović, urednice programa “Sonar”.

Ovogodišnje izdanje festivala biće realizovano u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Na konferenciji direkcija je najavila razne goste festivala, premijere domaćih ostvarenja i nove programske celine.

Beograd će biti domaćin novim filmovima u sledećih devet bioskopa: Mts Dvorana, Jugoslovenska kinoteka, Fontana, Art bioskop Kolarac, Cineplexx Ušće, Cine Grand Big Rakovica, Dvorana kulturnog centra, Cineplexx Galerija Belgrade i Dom omladine.

Kako je najavio selektor i direktor "Slobodne zone" Rajko Petrović, na 18. izdanju, koji slavi punoletstvo, uveden je i program "Imax Cineplexx", posvećen savremenim američkim filmovima u koprodukciji sa drugim zemljama sa atraktivnim temama i poznatim glumcima.

Tako je Petrović izdvojio dugometražni dokumentarac "Moonage Daydream" Breta Morgena, o slavnom britanskom muzičaru i glumcu Dejvidu Bouviju, koji je napustio ovaj svet krajem 2016. godine.

U nemačko-američkoj koprodukciji, film od 135 minuta kao odiseja istražuje kreativno i muzičko putovanje svestranog i plodnog umetnika, predstavnika neobičnog pravca "glam rock".

Taj film će se ekskluzivno prikazivati tokom svih dana trajanja festivala, nakon otvaranja, odnosno od 4. do 8. novembra u terminu 20.30h u Cineplexx Galeriji Belgrade, u kompleksu Beograd na vodi.

U novoj selekciji programa američkih i evropskih filmova, naslovi će biti prikazivani i u Cineplexx Ušću, i publika će gledati najnovija ostvarenja, kao dramu "Rekla je" Marije Šreder, o gorućoj temi seksualnog uznemiravanja i nasilja u Holivudu, raskrinkavanju producenta Harvija Vajnstajna i početak pokreta "Me Too".

Takođe, festival u ovoj selekciji će emitovati dvočasovni "Vreme armagedona" DDZejmsa Greja, sa Entoni Hopkinsom u glavnoj ulozi, koprodukcija sa Brazilom, iz perioda predsednika SAD - Ronalda Regana, melodramu/romantična komediju "Srećno, Leo Grande" (SAD/UK) Sofije Hajd, sa Emom Tompson, kao i istorijsku dramu "Korset" Marije Kreucer (Austrija, Luksemburg, Nemačka, Francuska).

Dodela nagrada i svečano zatvaranje festivala angažovanog filma Slobodna zona biće održano 8. novembra u 20 sati u Domu omladine premijerom finskog dokumentarnog filma “Raj za karaoke” Einarija Pakanena i razgovorom sa rediteljem nakon toga.

Filmski festival “Slobodna zona” dodeljuje sledeće nagrade za: Najbolji angažovani film u Međunarodnoj konkurenciji i u Regionalnoj konkurenciji “Horizonti Balkana”, Najbolji film u selekciji “Prva dva koraka”, Najbolji film u okviru selekcija “14 +” i “8 +”, “Human Rights” i Nagradu publike.

Međunarodni žiri čine - Aleksandra Odić, filmska rediteljka iz Berlina, rođena u Bosni i Hercegovini, Boško Prostran - docent na Fakultetu za medije i komunikacije na Departmanu za digitalne umetnosti, video i filmski umetnik zajedno sa Isidorom Ilić u umetničkoj grupi Doplgenger, kao i Nezaket Ekici, međunarodno priznata umetnica performansa koja živi i radi u Berlinu, Štutgartu i Istanbulu.

Regionalni žiri ima takođe troje članova - filmska i TV rediteljka Milica Tomović, diplomac sa FDU-a, poznata po omnibus filmu "Oktobar", kratkom delu "Tranzicija", serijama "Jutro će promeniti sve" i "Blok 27" i nagrađivanom igranom filmu "Kelti" (2021), novinarka Tamara Skroža, kao i Jelena Mišeljić - producentkinja i teoretičarka filma, selektorka raznih festivala.

Branka Pavlović kao selektorka Međunarodnog programa, "Ženske linije" i "14 +", izdvojila je zanimljive i vredne filmove - norveški dokumentarac "Pomračenje" srpske rediteljke Nataše Urban, o ratu i odrastanju u bivšoj Jugoslaviji, "Nevinost" Gaja Vidija (Izrael, Island, Danska, Finska), prikazan na festivalu u Veneciji 2022, angažovan i kontraverzan film o zemlji (Izrael) koja primorava ljude da postanu vojnici, i drugi.

Ivan Bakrač je predstavio Regionalni program "Horizonti Balkana" gde je odabrao sedam filmova, od toga pet igranih i dva dokumentarna, sa potpisima uveliko priznatih autora i uspešnih debitanata čiji su prvi filmovi već stigli do Kana, Venecije, Roterdama.

U ovoj selekciji, prema njegovim rečima, autori eksperimentišu sa žanrovima i stilovima, suočavaju se sa posledicama prošlosti čitavog Balkana i bivše SFRJ, po sistemu "ko je prvi počeo?".

Tu spadaju igrani projekti - "Garbura" Josipa Živana, koprodukcija Hrvatske i Srbije (regionalna premijera) o odrastanju i prijateljstvu dva dečaka čiji su roditelji u svađi usled politike, rumunsko-francuski "Metronom" Aleksandrua Belca, o mračnom periodu diktatute Čaušeskua, prikazan u Kanu, i dokumentarci - "Četiri sunca i klavir" u režiji srpskog muzičara Borisa Kovača, ili "Do daske" Aleksandra Reljića (Srbija).

Slobodna zona Foto: Tanjug/Rade Prelić

Naravno, na festivalu angažovanog filma neće izostati i najaktuelnija tema rata u Ukrajini, o čemu govori 100-minutni igrani film "Klondajk" Marine Er Gorbač, u koprodukciji Ukrajine i Turske.

Ivan Milenković, osim tog filma, kao urednik "Kompas" programa, predstavio je i filmove kontaverznog austrijskog reditelja Ulriha Zajdla - "Rimini" (2021) i najnoviji "Sparta" (2022), koji je već izazvao skandale epskih razmera u svetskim medijima i povučen je sa mnogih festivala.

"Sparta" je snimana u jednom rumunskom selu i prema iscrpnom istraživanju nemačkog lista "Špigl", ispada da režiser i ekipa filma uopšte nisu predočili naturščicima tog brutalno naturalizovanog filma o čemu se tu zapravo radi, a reč je o pedofiliji.

Pokrenut je i sudski postupak u Rumuniji, odnosno tužba protiv ekipe filma rađenog u koprodukciji Austrije, Nemačke i Francuske.

Slobodna zona će imati i posvetu nedavno preminuloj italijanskoj glumici Moniki Viti (1931-2022), kroz filmove u režiji njenog muža Mikelanđela Antonionija - "Avantura", "Noć", "Crvena pustinja" i "Pomračenje".

Promocija knjige „Stenli Kjubrik: Između slikarstva i filma“ Dijane Metlić biće održana 7. novembra u 15 sati u Domu omladine kao prateći program festivala, kao drugo, dopunjeno izdanje analitičke studije o jednom od najuticajnijih svetskih reditelja, Stenliju Kjubriku (1928-1999).

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA