≫ 

"Vera Pešić je bila kompleksna ličnost, zaslužila je da ima film": Najavljena premijera "Vere"

- Ja sam kroz rad na ovom filmu nju jako zavolela - rekla je Jovana Stojiljković, koja glumi lik Vere Pešić

  • 1
Film "Vera" Foto: Tanjug/Rade Prelić

Film "Vera" reditelj Nedeljka Kovačića, inspirisan istinitom pričom o Veri Pešić, četvorostrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata, ugledaće premijerno svetlost dana 9. novembra u Cineplex bioskopu u TC galerija, a vrlo brzo će i u redovnu bioskopsku distribuciju.

Tim povodom, održana je i konferencija za medije gde su novinarima obratili ekipa ovog ostvarenja na čelu sa Jovanom Stojljković (koja glumi Veru Pešić), Petrom Zekavicom, Viktorom Savićem, Tihomirom Stanićem, Aleksandrom Srećkovićem Kuburom, Mionom Marković. Tu su bili i reditelj Nedeljko Kovačić, dramaturškinja Kristina Đuković, stručni saradnik general Svetko Kovač, producentkinja Danka Milošević.

Vera Pešić, koja je 1944. godine streljana zajedno sa svojom majkom Anđom kada je imala 25 godina, bila je kompleksna i interesantna ličnost, što se publika može uveriti ako pogleda film.

- Verin život jeste bio kao film, voli filmove i sanja život koji vidi u bioskopu - rekao je reditelj Kovačić.

Navedeno je da se za potrebe filma koristili istorijski dokumenti o Veri Pešić i njenim savremenicima u filmu, ali da je dodato i malo umetničke slobode kako bi se priča romantizovala.

Vera je tragična figura i žrtva tadašnje svetske politike tokom Drugog svetskog rata i proživela je, kako se vidi u filmu, transformaciju od naivne devojke do opasnog igrača. U ulozi Pešićeve briljirala je Jovana Stojiljković.

- Ja sam pročitala scenario u dahu i moram da priznam da ranije nisam čula za Veru Pešić, tako da mi je scenario dao kompletnu sliku i bilo mi je emotivno kako ona na kraju završi. Nekako sve posmatram u tri aspekta zašto je ovo sve važno. Prvo, zato što je inspirisana istinitom pričom i da će biti zanimljivo za gledaoce, a o Veri se malo zna i može se saznati nešto iz naše istorije. Drugo, zato što su retki primeri da mi imamo filmove o ženama i da prosto imamo prilike da se neki film bavi ženom. Treći aspekt je sama Vera Pešić. Ja sam kroz rad na ovom filmu nju jako zavolela, osećala i mislim da je ona zaslužila (film), kakva god bila - rekla je Jovana Stojiljković.

Film Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na pitanje da li je Vera heroj ili anti-heroj, poznata glumica je rekla sledeće:

- Zavisi iz kog ugla posmatrate. Ja ne bih gledala samo crno ili belo. Meni je bilo zanimljivo kada smo radili, Danka i Svetko su dolazili i govorili kako su neki ljudi, čiji su rođaci bili spašeni streljanja zahvaljujući Veri Pešić. Za nekoga ona jeste bila heroj, a za nekoga nije. Dosta je ona bila kompleksna ličnost i meni je zanimljivo šta je ona sve uspela za jedan kratak život da proživi i podnese - rekla je Jovana Stojiljković.

Glumac Petar Zekavica igra nemačkog obaveštajca Karla Krausa, koji je bio zaljubljen u Veru Pešić.

- Ja ne volim da tumačim ovakve likove. Mogu da budu inspirativni, to su jake ličnosti, ali zaista je teško biti taj čovek. Za mene je bilo inspirativno je pokušaj da napravim dobru priču i kao takvu sam je doživeo. Ja želim da verujem da je on nju voleo kao takvu i da to nije bio instrument da se dođe do nekih informacija - rekao je Zekavica.

Film "Vera" je priča o ženi u muškom svetu, čime je relevantan za savremeni trenutak. Od mlade žene koja je volela holivudske filmove, svetlosti velegrada i želela glamurozne avanture, na kraju je Vera Pešić postala nevoljni saradnik okupatora optužena za izdaju.

Paralelno sa akcionom, špijunskom linijom radnje, fokus filma je na Verinoj intimnoj, psihološkoj drami u kontekstu tajne njenog porekla.

Pogledajte trejler:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    20. novembar 2022 | 12:56

    Film je izuzetan. Jovana je opravdala svoja očekivanja izuzetna je u ulozi Vere Pešić. Sve pohvale za Meravicu i Viktora Savića koji bi trebalo malo više da glumi jer ima šta da pokaže. U dahu sam odgledala fim. Treba nam više ratnih filmova. Svaka čast za scenario, glumu i glumačku postavu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA