≫ 

Kinezi neće gledati "Crni Panter: Vakanda zauvek": Pogađate zašto...

Proteklih godina Holivud je uglavnom nastojao da popusti kineskim zahtevima, ali Volt Dizni kaže da se to više neće dešavati

  • 3
crni panter vakanda zauvek Foto: Annette Brown - © 2022 MARVEL.

Dva holivudska trenutno najveća filma o superherojima – "Crni Panter: Vakanda zauvek" i "Crni Adam" – najverovatnije neće biti prikazana u Kini, saznaje Hollywood Reporter.

Kina je drugo najveće bioskopsko tržište na svetu, ali zbog cenzure koja je na snaze ova dva filma ostati će bez nekoliko desetina miliona dolara zarade. Primera radi, prvi „Black Panther“ film u Kini je zaradio 105 miliona dolara, kao što su i filmovi Dvejna Džonsona bili veliki hit u njihovim bioskopima.

Ako se gleda finansijska strana, onda je odluka da se film "Crni Panter: Vakanda zauvek" ne prikaže na velikim platnima u Kini iznenađujuća s obzirom da su prethodni filmovi kompanije Marvel postizali izvrsne rezultate.

Još jedan primer - film „Osvetnici: Završna igra“ samo je u Kini zaradio 629 miliona dolara. No, u međuvremenu su za bioskope prikazivanje zabranjeni Marvelovi filmovi „Šeng-Či i legenda o deset prstenova“ (2021) i „Večiti“ (2021). Smatra se da su razlog tome bile izjave glumca Simu Liua i rediteljke Kloi Žao  koji su u intervjuima prethodnih godina kritikovali stanje u Kini.

Nije prikazan ni „Spajdermen: Put bez povratka“, sumnja se da je razlog prikazivanje Kipa slobode što je za kineske cenzore neprihvatljivo jer simbolizuje američke političke vrednosti.

Što se tiče filma "Crni Panter: Vakanda zauvek"“, smatra se da će film biti zabranjen u Kini zbog prikaza homoseksualne veze između dva lika a to su ratnica Vakande Aneka (Mikejla Kole i telohraniteljka Ajo (Florens Kasumba). Iz istih razloga ove godine u Kini nije prikazan film „Tor: Ljubav i Grom“.

Proteklih godina Holivud je uglavnom nastojao da popusti kineskim zahtevima, te su izbacivali homoseksualne scene iz filmova. Mnogo se pričalo o tome da je u filmu "Boemska rapsodija" nestalo svako spominjanje homoseksualnosti Fredija Merkjurija. Ili kako su iz "Fantastične zveri: Tajne Dambldora" izbečene dve rečenice koje aludiraju na isto.

No, Volt Dizni, koji je u vlasnitšvu Marvela, nedavno je odlučio da neće uklanjati homoseksualni sadržaj iz svojih filmova, bez obzira odakle dolaze takvi zahtevi.

Što se tiče filma "Crni Adam" pretpostavlja se da je razlog zabrane to što u filmu glumi Pirs Brosnan koji je pre otprilike dve godine objavio 19 godina staru fotografiju na kojoj su on i njegova porodica s Dalaj Lamom, a Brosnan mu je tom prilikom čestitao 85. rođendan. Za kineske vlasti, Dalaj Lama je opasni separatista i svi koji oni ga podržavaju, kao što su Lejdi Gaga, Ričard Gir i Kijanu Rivs, svojim likom i delom nisu dobrodošli u Kini.

Video: Kung fu deda od stotinu leta: Ovo je njegov recept za dugovečnost

(Telegraf.rs/Nacional.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cale

    12. novembar 2022 | 11:43

    Bravo za kineze

  • Mihailo

    12. novembar 2022 | 18:17

    Film "Tor: ljubav i grom" je takvo đubre, obična propaganda, bez ikakve radnje i smisla, haotično, nisam mogao da ga gledam do kraja, izašao sam na malo više od pola filma.

  • Srdjan

    12. novembar 2022 | 23:04

    Ljudi(Kinezi) imaju prava na svoje misljenje i stoje iza toga. Dubok naklon na principijelnosti!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA