Ko su bile "devojke-šibice"? Istinita priča iza filma "Enola Holms 2"

Ovaj tekst sadrži spojlere

  • 0
matchgirl strike enola holms 2 Foto: Wikimedia/The Graphic, Alex Bailey/Netflix

Dugo očekivani nastavak Enole Holms, Enola Holmes 2, konačno se pojavio na Netfliksu i tokom protekle nedelje zauzeo prvo mesto u Top 10 u mnogim zemljama, među kojima je i Srbija.

Film u kome Mili Bobi Braun igra glavnu junakinju počinje tako što Enola osniva sopstvenu detektivsku agenciju i pokušava da reši slučaj nestale devojke Sare Čepman, koju igra Hana Dod. Sara je radila u fabrici šibica, a njen nestanak je prijavila mlađa sestra Besi.

Enola ubrzo shvata da je ovaj slučaj mnogo veći nego što je očekivala. Do kraja filma otkriva se da fabrika šibica u kojoj i Sara, i Besi rade truje svoje radnice belim fosforom, a Sara je bila spremna da ih razotkrije.

Enola Holms 2 završava se tome što gledaoci saznaju da je Sara Čepman bila stvarna osoba i jedan od pokretača štrajka Matchgirls ​​1888.

štrajk šibica Devojke iz štrajka šibica / Izvor: Wikipedia

Ko je zapravo bila Sara Čepman? Šta je uradila u štrajku šibica? Ovo je sve što treba da znate.U Enoli Holms 2, Sara Čepman (Hana Dod) je prikazana kao radnica u fabrici šibica i plesačica u lokalnom pozorištu. Njena mlađa sestra Besi (Serana Su-Ling Blis) je prijavila njen nestanak, a Enola se upušta u misiju da je pronađe. Šerlokova sestra ubrzo otkriva se da Sara uopšte nije nestala, već da radi na tome da razotkrije fabriku šibica porodice Lajon koja truje devojke belim fosfor.

U stvarnom životu Sara Čepman je rođena 1862. kao jedno od sedmoro dece i odrasla je u istočnom delu Londona. Za razliku od filma, Sara je još uvek živela sa porodicom dok je radila u fabrici i nije nastupala u pozorištu. Imala je 19 godina kada je sa svojom majkom i starijom sestrom radula u fabrici i bila je jedan od ključnih aktera Štrajka šibica 1888. godine.

Tog leta, u junu, članovi Fabijanskog društva (socijalistička grupa) sastali su se i odlučili na bojkot fabrike šibica Bryant & May zbog loših uslova rada i tretmana radnika.

Кao što se vidi u Enola Holmes 2, devojkama iz fabrike često bi se smanjivale plate zbog neredovnog rada. Radile bi 14 sati dnevno, a neke su patile od stanja poznatog kao otečena vilica, koje je uzrokovano belim fosforom.

otečena vilica Izvor: Wikipedia

Eni Bezant, socijalna reformatorka, sastala se sa radnicima fabrike i objavila članak pod nazivom Belo ropstvo u Londonu o uslovima u kojima su žene radile. Fabrika je pokušala da navede radnike da potpišu izjavu kojom odbijaju istraživanja, ali su oni to odbili.

Već u julu je skoro 1.400 žena i devojaka izašlo je iz fabrike zbog uslova rada.

Nakon toga, Čepmen i još dve žene susrele su se sa Eni Bezant i zamolile je da im pomogne u stvaranju štrajkačkog odbora. Tokom narednih godina, žene su organizovale javne sastanke, medijski izveštavale i vodile kampanju za bolje uslove rada za osoblje u fabrici.

štrajk šibice Štrajk radnica u fabrici šibica / Izvor: Wikipedia

Njihov rad je na kraju doveo do propasti fabrike Bryant & May, a 1908. godine je zabranjeno korišćenje belog fosfora u fabrikama.

Što se tiče Sare, koja svoju ljubav tragično gubi u filmu, ona se 1891. udala za Čarlsa Henrija Dirmana, lokalnog stolara. Imali su šestoro dece i preselili su se u londonski okrug Betnal Grin, gde je Sara živela do svoje smrti 1945.

Enola Holmes 2 je dostupna na Netfliksu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA