≫ 

Sve je bila velika prevara: Glumica koja je umesto Marlona Branda održala govor nije bila Indijanka

"Najbolji način na koji bih mogla da sumiram svoju sestru je da je stvorila fantaziju. Živela je u fantaziji i umrla je u fantaziji"

  • 1
Littlefeather Sacheen Foto: Globe Photos / Zuma Press / Profimedia

Sačin Litlfeder, aktivistkinja koja je zastupala Marlona Branda kada je odbio Oskara za najboljeg glumca 1973. godine, lažirala je svoje poreklo - ona nije bila potomkinja američkih starosedeoca, rekla je njena porodica.

U članku u San Francisco Chronicle, Litlfederove sestre Rozalind Кruz i Trudi Orlandi rekle su da je tvrdnja njihove sestre da ima poreklo od Apača i Jakija preko svog oca bila „laž“ i „fantazija“.

- To je laž. Moj otac je bio ono što je bio. Njegova porodica je došla iz Meksika. A moj tata je rođen u Oknardu (Кalifornija) - rekla je Orlandi.

Littlefeather Sacheen Sačin Litlfeder / Foto: Matt Baron/BEI / Shutterstock Editorial / Profimedia

- To je prevara. To je odvratno ponašanje prema nasleđu starosedelaca. I to je jednostavno... uvredljivo za moje roditelje - dodala je Kruz.

Litlfeder je umrla u oktobru, ubrzo nakon što je primila zvanično izvinjenje od Akademije filmske umetnosti i nauke, tela koje organizuje dodelu Oskara, zbog načina na koji su se prema njoj ponašali na ceremoniji 1973. godine. Litlfeder je tada odgovorila izjavom:

- Što se tiče izvinjenja Akademije meni, mi Indijci smo veoma strpljivi ljudi – prošlo je samo 50 godina! Moramo da zadržimo smisao za humor u vezi ovoga u svakom trenutku. To je naš način preživljavanja.

Littlefeather Sacheen Sačin Litlfeder / Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Međutim, autorka članka Žaklin Кiler izveštava da je Litlfederino pravo ime glasilo Mari Luiz Кruz i da nije našla nikakve dokaze o bilo kakvoj vezi ili tvrdnji da je njen otac, Manuel Ibara Кruz, imao poreklo od Indijanaca.

Кruz i Orlandi su takođe opovrgli tvrdnje svoje pokojne sestre o siromašnom detinjstvu i navodnom zlostavljanju roditelja. Кruz je rekla:

Littlefeather Sacheen Sačin Litlfeder / Foto: Dane Andrew TEN / SplashNews.com / Splash / Profimedia

- Moj otac je bio gluv i izgubio je sluh sa devet godina zbog meningitisa. Rođen je u siromaštvu. Njegov otac Džordž Кruz je bio alkoholičar koji je bio nasilan i tukao ga je. I prosleđen je u hraniteljske domove i porodicu. Ali moja sestra Sačin je preuzela ono što se njemu dogodilo.

- Najbolji način na koji bih mogla da sumiram svoju sestru je da je stvorila fantaziju. Živela je u fantaziji i umrla je u fantaziji.

Orlandi je dodala:

- Otac mog oca, Džordž, bio je alkoholičar. Moj tata nikad nije pio. Moj tata nikada nije pušio. I znate, ona ga je takođe razbesnela i rekla da je moj otac mentalno bolestan. Moj otac nije bio psihički bolestan.

Video: Šamar Vila Smita o kom bruji planeta: Zveknuo Krisa Roka na dodeli Oskara, jer mu je uvredio ženu

(Telegraf.rs/Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    20. novembar 2022 | 11:34

    Ja to napisah pre desetak dana kada, su svi nešto objavljivali pohvalne tekstove o toj glumici i Brandu i svi mi nalupase minuse. Ovo je objavljivani još pre par decenija. Žena je imala poremećaj i izmišljala identitete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA