≫ 

Puriša Đorđević (98) je svoj poslednji film snimio letos: Nijedan od dva velika prijatelja nisu ga dočekala

Đorđević je ovog leta završio snimanje novog, povratničkog dugometražnog igranog filma

  • 1
Mladomir Puriša Đorđević Foto: Tanjug/Rade Prelić

Veteran srpske i jugoslovenske kinematografije Mladomir Puriša Đorđević preminuo je u Beogradu, samo nekoliko meseci otkako je završio svoj poslednji film, u 98. godini.

Đorđević je ovog leta završio snimanje novog, povratničkog dugometražnog igranog filma, a u pitanju je ekranizacija cenjenog i voljenog romana “Usta puna zemljeBranimira Šćepanovića.

Sinopsis filma otkriva sledeće: Saznavši da mu je ostalo još samo tri meseca života, Marko beži iz bolnice u šumu. Beži od ljudi, od primitivizma, agresivnosti, zlobe, nasilja sveta koji ga okružuje, zabadanja nosa u tuđe stvari, ali tokom tog bega on zapravo susreće sve ljude od kojih se i odmetnuo.

U pitanju je svevremena priča o čovekovom životu, opraštanju od života, o postojanju, smrti, društvu i svetu, te mentalitetu čoveka.

Puriša Đorđević bio je bliski prijatelj Branimira Šćepanovića i više puta isticao da od ovog dela ne želi da odustane, radivši na njemu više od 20 godina.

Realizaciju Šćepanović nije doživeo, ali premijeru nije ni Đorđević. Ona je, prema podacima na IMDB-u najavljena za 2023. godinu.

Uloge u ovom ostvarenju tumače Radivoje Raša Bukvić, Sonja Kolačarić, Andrija Kovač, Lazar Jovanov, Aleksandra Rukavina, Nikola Marković, Ana Kostovska, Anisja Gavrilović, Marina Rakić, Dina Vucaj, Tamara Milojković, Marko Topolovacki, Marjan Apostolović

Mladomir Puriša Đorđević bio je autor klasika srpske i jugoslovenske kinematografije: “Devojka”, “San”, “Jutro”, “Podne”, “Biciklisti”, “Pavle Pavlović”… Njegovi filmovi su prikazivani na najprestižnijim svetskim filmskim festivalima, u Veneciji i Berlinu, i osvojili su i nekoliko “Zlatnih arena” u Puli, krovnom filmskom festivalu u bivšoj Jugoslaviji.

(Telegraf.rs/FCS/Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SVM

    23. novembar 2022 | 16:24

    Hvala za sve divne minute,sate i godine koje smo proveli uz male ekrane zahvaljujući Vama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA