• 2
 ≫ 

Petar je više od 25 puta igrao razne oficire Trećeg rajha: "Tražim da se izmaknem iz tog kalupa"

 ≫ 

Glumac je govorio o filmu "Vera", gde je igrao nemačkog oficira Karla Krausa

  • 2
Petar Zekavica

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Glumac Petar Zekavica bio je gost video serijala Tanjug ref koji je govorio o svojoj ulozi u filmu "Vera".

Zekavica je rekao da je njemu u filmu interesantan prikaz njegovog rodnog Beograda za vreme Drugog svetskog rata, koji je do tada imao mnogo večerinki, balova, bioskopa i "svi su pokušavali da zzive evropski, svetski život".

"Onda su desio užasan rat i ovaj film prikazuje zzivot u tom gradu", rekao je glumac.

U špijunskoj priči o Veri Pešić, koju igra Jovana Stojiljković, Zekavica igra istorijsku ličnost Karla Krausa, nacističkog načelnika obaveštajne službe u Beogradu, i ističe da "imamo specifičan odnos spram Nemaca iz tog perioda i teško je odvojiti sebe od konteksta rata i svega što su radili".

"Pokušao sam da mu unesem neku liniju romantike. Ne znam da li je zaista bio takav, ali pokušavam da ga štitim tako da, ako se devojka kao Vera zaljubila u njega, znači da je imao nešto u sebi što nije bilo tako svakidašnje i obično", rekao je Zekavica.

Prema njegovim rečima, Pešić je bila "neverovatna devojka, koja je u izuzetno teškim okolnostima, sa time se bori i uspeva u tome".

Zekavica je primetio da o životu u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata malo znamo pošto je to bilo zataškano.

"Imali smo revoluciju, komunisti su došli na vlast i pokušali su da izjednače kvislinge. A bilo je milion grupacija. Ni partizani na početku nisu bili ono što su bili kasnije. Četnici su se razlikovali između sebe", naveo je glumac.

Zekavica je ocenio da je film reditelja Nedeljka Kovačića "dobro prikazao vrtlog jednog strašnog vremena, u kome svaka strana pokušava da nadje svoju dobit, ponekad na uštrb svoje zemlje, a ponekad sa željom da pomogne".

"To je jako tanka granica. Vera je balansirala izmedju njih", rekao je Zekavica.

Podsetivši da ima preko 25 uloga gde je odigrao razne oficire Trećeg rajha, još od svojih glumačkih početaka u Rusiji, Zekavica je naveo reči filmskog kritičara Đorđa Bajića da je to kod njega slučaj "prokletstva plave kose i znanja nemačkog jezika".

"Ali sada uzimam pauzu i mislim da ih neće biti izvestan period. Tražim da se izmaknem iz tog kalupa", rekao je Zekavica.

Video: Premijera novog domaćeg igranog filma Vera Nedeljka Kovačića

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok