Preminuo Miha Baloh, legenda slovenačke kinematografije

Baloh je generaciji stvaralaca koja je napravila ideološki preporod u slovenačkoj institucionalnoj kulturi pedesetih godina prošlog veka

  • 0
Film bioskop Foto-ilustracija: Pixabay

Glumac Miha Baloh preminuo je u 95. godini, saopštila je njegova porodica. Baloh, koji je glumio u nekoliko kultnih slovenačkih filmova, poput "Maskarada" u režiji Boštjana Hladnika i "Draga moja Iza" u režiji Vojka Duletiča, pripadao je generaciji stvaralaca koja je napravila ideološki preporod u slovenačkoj institucionalnoj kulturi pedesetih godina prošlog veka, piše Siol.net.

Na Balohov 90. rođendan 2018. Saša Pavček , kao predsednik Udruženja dramskih umetnika Slovenije, napisao je da se svi dive njegovom glumačkom opusu, „koji vrvi od jedne slobode i večne mladalačke smelosti”.

Baloh, koji je ostavio snažan trag u slovenačkoj kinematografiji, je rođen 1928. godine u Jesenicama. Diplomirao je na tadašnjoj Akademiji glume. Počeo je da nastupa u Jesenicama, igrao je u Mariboru i bio među najzaposlenijim članovima tršćanskog pozorišta u sezonama od 1953/54 do 1958/59. 1977. godine postaje član SNG Drame Ljubljana. Istovremeno je glumio u igranim filmovima jugoslovenske i međunarodne produkcije.

Među slovenačkim filmskim, dramskim i pozorišnim glumcima, ostavio je snažan trag u slovenačkoj kinematografiji svojom suptilnom, modernom pozorišnom i filmskom glumom, ali pre svega svojom estetikom i istančanim osećanjem za filmske junake i antijunake.

Njegov opus obuhvata 36 filmova, 19 televizijskih drama i 17 televizijskih serija sa 50 glavnih uloga. Afirmirao se i u inostranstvu, posebno u ulogama negativaca. Pojavio se u austrijskoj seriji "Leni" i nemačkim filmovima o Vinetuu. Bio je saradnik radija Maribor i Trst i radio programa Val 202.

Među važnijim nagradama koje je dobio su, između ostalih, zlatna arena za ulogu kurira Aleša u Veselici na Pulskom filmskom festivalu i televizijska nagrada Zlatna ruža za najboljeg jugoslovenskog televizijskog i filmskog glumca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA