Kejt Vinslet u novoj drami sa svojom ćerkom Mijom: "Bilo je tako teško, morala sam protiv svog instinkta"

"Nijedna reč koja izlazi iz naših usta nije napisana. Svaku stvar koju kažemo izmislili smo u datom trenutku. Ništa nije napisano na parčetu papira"

  • 0
Kate Winslet, Mia Threapleton Foto: Channel 4 / Planet / Profimedia

Кejt Vinslet je morala da se bori sa svakim majčinskim instinktom u svom telu na snimanju svog najnovijeg projekta, "Ja sam Rut". U dugometražnoj drami Channel 4, Vinslet i njena ćerka iz stvarnog života, Mija Treplton, glume majku i dete uhvaćene u hladnoj, usamljenoj pesnici krize mentalnog zdravlja.

- Bilo je trenutaka kada bih pogledala Miju i rekala: 'O moj Bože, ona to radi. Ona to zaista radi.’ I želela sam da je zagrlim i da to prestane - rekla je Vinslet novinarima na konferenciji prošle nedelje, trepćući kroz suze dok se prisećala da je njena 22-godišnjakinja izvela napad panike.

Kejt Vinslet, Kate Winslet, premijera Titanik 3D Kejt Vinslet / Foto: Shutterstock

- Moj instinkt je bio da odmah kažem: ’Držim te‘, i morala sam da mu se odupirem na svakom koraku.

Drama, koja će svakog roditelja i svakoga ko se seća kako je biti tinejdžer, ostaviti potresene, najnovija je u antologijskoj seriji "Ja sam..." pisca i reditelja Dominika Sevidža.

Sevidž radi sa svojim glavnim glumicama kako bi pronašao temu blisku njihovom srcu – kod Viki Meklur je to bila prinudna kontrola; kod Surane Džons to je bila anksioznost. Ovog puta, to je mentalno zdravlje tinejdžera i tiranija društvenih medija. Rezultat saradnje Sevidža i Vinsletove je klaustrofobična dvosatna igra mačke i miša, dok duboko depresivna Freja (Treplton) tone sve dublje i dublje, a Rut (Vinslet) se bori da je izvuče iz tog bunara.

Mare of Easttown, Kejt Vinslet Kejt Vinslet / Foto: Michele K. Short/HBO

Kejt se Sevidž obratio za projekat, i nakon što su razmotrili dugačku listu mladih glumica koji će igrati Freju, par  je na kraju izabarao Miju, koja je prošala i zvaničan proces audicije. Кada je Sevidž prvi put stupio u kontakt sa Vinslet, odmah je rekla: "Da, šta god da je, hajde da to uradimo".

- Znala sam da pravi priče sa glavnim glumcem i da je sve improvizovano - rekla je ona.

- Ideja je bila fascinantna i zastrašujuća u isto vreme. Nijedna reč koja izlazi iz naših usta nije napisana. Svaku stvar koju kažemo izmislili smo u datom trenutku. Ništa nije napisano na parčetu papira.

Kejt Vinslet Kejt Vinslet / Printskrin: YouTube/Movieclips Classic Trailers

Eksperimentalno je bilo i samo snimanje.

- Nismo gledali sadržaj planiranih scena. To bi se stalno menjalo. Ponekad bi snimke bile veoma dugačke – jedan od naših snimaka je trajao 59 minuta, a kamera nas je pratila po kući.

Kejt je rekla da bilo ličnog preklapanja kada je u pitanju odnos Freje i Rut.

- To je priča o majci i ćerki, tako da je to bilo neizbežno - rekla je ona.

Kejt Vinslet Kejt Vinslet u filmu "Revolucionarni put" / Printskrin: YouTube/Movieclips

-I mi znamo gde su osetljive tačke onog drugoj... Bila sam roditelj tinejdžerima i gledala sam prijatelje koji odgajaju tinejdžere koji su prošli kroz apsolutno užasne stvari. Mnoge stvari koje čujete u filmu su direktno iz stvarnog života koje su mi rekli prijatelji. Postoji scena kada Rut sedi na krevetu i kaže: „Ne znam ko sam, stvarno se mučim, ne volim se, ne radujem se ničemu.“ To je bukvalno razgovor koji sam vodila sa veoma bliskim prijateljem pre nekoliko godina.

Vinslet je čak angažovala jednog od Mijinih starih učitelja glume da igra zabrinutog učitelja u emisiji.

Snimajući film, Kejt je želela da ispriča priču „o našem vremenu” i „stvori put za razgovor”.

Mare of Easttown, Kejt Vinslet Foto: Michele K. Short/HBO

- Htela sam da kažem ljudima: „Ni ja nisam znala šta da radim, u redu je“ - rekla je.

- Postoje trenuci kada se, kao roditelji, pogledate i kažete: 'Šta je**te, šta da radim? Gde je priručnik?’ i toliko toga mi izmišljamo dok idemo dalje. Кada si još javna osoba, mediji od tebe zahtevaju savršenstvo i to sam oduvek mrzela, a ionako sam bila slavna ličnost. Tako da sam samo želela da ispričam priču koja je delovala blagovremeno, visceralno i istinito, iako postoje delovi koje je veoma teško gledati.

Radnja filma smeštena je u neidentifikovano predgrađe, a jedan od prioriteta u pravljenju filma bio je da se oseća bliskim i pristupačnim ljudima svih različitih socio-ekonomskih pozadina.

Mare of Easttown, Kejt Vinslet Foto: Michele K. Short/HBO

- Želela sam da se identifikujem posebno sa roditeljima - rekla je Vinslet.

- Isvakako sam želela da budem u mogućnosti da pokrijem stvari koje su često,  za roditelje, obavijene stidom. "Zar nisam uspeo? Da li sam bio previše zauzet? Zar nisam slušao?" Ponekad mislim da svet u kome živimo sugeriše da moramo da budemo jaki i da imamo odgovore, a sada, više nego ikada, ljudi ne znaju šta da rade.

- Želeli smo da ispričamo priču koja će imati odjek i da otvorimo razgovor za ljude koji jednostavno ne znaju kako da ga vode - zaključila je ona.

„Ja sam Rut“ emituje se u četvrtak, 8. decembra u 21:00 na Кanalu 4.

Pogledajte trejler:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA