≫ 

Srbija opet na Nacionalnoj geografiji: "Božićni specijal" prikazaće Hram Svetog Save i paljenje badnjaka

Takođe, gledaoci će moći da vidi i mnoge božićne kadrove iz Evrope

  • 0
Paljenje Badnjaka Badnje veče Hram Svetog Save Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Emisija Nacionalne geografije iz serijala "Evropa odozgo" u septembru, koja je prikazala Srbiju iz perspektive iz koje je do sada nikada nije prikazana, oduševila je mnoge. U nedelju, 11. decembra, u 21 čas na ovoj televiziji kreće sa emitovanjem "Božićni specijal".

Tamo će takođe biti prikazana Srbija, i to kroz ekskluzivne kadrove iz Hrama Svetog Save i paljenja badnjaka, piše RTS.

Takođe, gledaoci će moći da vidi i mnoge božićne kadrove iz Evrope.

"Produkciji serijala je bilo veoma zanimljivo pre svega to što se Božić u našoj zemlji obeležava sedmog januara, kasnije u odnosu na većinu zemalja. Pretpostavljam da je to bilo dosta egzotično producentima kda su došli u našu zemlju i kada su videli paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save, kao i sam hram koji je jedan od najvećih pravoslavnih svetinja na Balkanu kao i u svetu.", rekao je Nikola Dražović iz Nacionalne geografije za Srbiju gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Dron-operater Dragan Glišović ističe da mu je bila čast što je dronom uspeo da napravi kadrove samog Hrama odozgo ali i iznutra. Za njega je to bilo posebno iskustvo.

"Mi smo dva dana snimali priču o Hramu. Prvi dan smo snimali samo Hram, a drugog dana smo snimali paljenje badnjaka gde se okupilo dosta ljudi i bilo je vrlo interesantno sve to uhvatiti", rekao je Glišović, pri čemu je naveo da najrizičniji deo je, prema njegovim rečima, bilo snimanje dronom oko lustera u centralnom delu Hrama, koji je težak oko sedam tona.

Hram Svetog Save, Beograđanka Foto: Nikola Tomić

"Tu nema straha već opreznosti i odgovornosti prema poslu i lokaciji na kojoj se nalazimo, ali smo na kraju sve uspeli", rekao je Glišović.

Navedeno je da je mnogo materijala od čega deo nije iskorišćen.

"Nekih šest, sedam minuta će biti prikazano u Božićnom specijalu, tu je i razgovor sa protođakonom Hrama Svetog Save Mladenom Kovačevićem koji je sa svoje strane dočarao važnost Božića", rekao je Dražović.

nadovezao se Glišović.

U Božićnom specijalu će biti predstavljene skoro sve evropske zemlje sa temom obeležavanja Božića na različite načine i biće prikazan u više od 120 zemalja istovremeno.

(Telegraf.rs/izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA