≫ 

Slobodanu Šijanu, Veri Vlajić, Darku Bajiću i Miroslavu Jeliću nagrada za doprinos srpskoj kinematografiji

Nagradu UFUS za filmsko stvaralaštvo u 2022. godini u kategoriji dugometražnog igranog filma dele kao reditelji Radivoje Andrić za “Leto kada sam naučila da letim” i Dušan Milić za “Mrak”, kaže se u saopštenju

  • 0
Reditelj Slobodan Šijan Foto: Medija centar Beograd

Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS) saopštilo je da je Nagradu za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji dodelilo rediteljima Slobodanu Šijanu, Veri Vlajić, Darku Bajiću i Miroslavu Jeliću.

Nagradu UFUS za filmsko stvaralaštvo u 2022. godini u kategoriji dugometražnog igranog filma dele kao reditelji Radivoje Andrić za “Leto kada sam naučila da letim” i Dušan Milić za “Mrak”, kaže se u saopštenju.

UFUS je povodom uručenja godišnjih priznanja na svečanosti sutra u podne u beogradskom "Aeroklubu" saopštio i da je Nagrada za filmsko stvaralaštvo u kategoriji

dokumentarnog filma dodeljena Miodragu Miloševiću za snimateljski rad na filmu “Mali i veliki”.

Nagrada u kategoriji animiranog filma dodeljena je Jeleni Bešir za scenario i režiju filma “Stvaranje – prvi kosmos”, dok je Memorijalnu nagradu "Jovan Aćin“ u 2022. godini dobila je Marta Popivoda za režiju filma “Pejzaži otpora”.

U Komisija za nagrade su snimatelj Radoslav Vladić, scenograf Miljen Kreka Kljaković, reditelji Milan Knežević, Branislav Milošević i Miroslav Jelić, koji je bio izuzet u odlučivanju za Nagradu za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji.

Danijeli Purešević nagrada "Branko Vučićević"

Istoričarka umetnosti, Danijela Purević, Miloje Radaković, ovogodišnja je dobitnica nagrade "Branko Vučićević" koja se uručuje na Sedmom festivalu meta filma u Beogradu, saopštili su organizatori.

Priznanje će joj biti dodeljeno na zatvaranju ovog festivala, u subotu, 17. decembra, u Art bioskopu Kolarac, u 20.30. Tom prilikom biće prikazana "Art zona" Danijele Purešević koja je posvećena kućnim filmovima Vukice Đilas.

Danijela Purešević, je istoričarka umetnosti, selektorka i umetnička direktorka više izložbenih manifestacija u Srbiji; autorka brojnih tekstova kataloga izložbi.

Od 1990. godine likovna je kritičarka i urednica u Redakciji za kulturu TV Beograd (RTS) za koju je uradila više od 2000 priloga iz oblasti vizuelnih umetnosti.

Dobitnica je nagrade "Ranko Radović" 2010. godine (zajedno sa arh Dankom Selinkićem) i nagrade "Lazar Trifunović" 2015. godine za kritičko promišljanje savremene umetnosti.

Nagrada "Branko Vučićević" posvećena je sećanju na izuzetnog autora, scenaristu, publicistu, prevodioca, filmskog kritičara i dizajnera, tvorca pojma "srpska montaža", koji je svojim scenarističkim opusom dao dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma.

U meta filmovima akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije, a to su ujedno i filmovi koji govore o filmovima o procesu njihove pripreme i snimanja.

U njima se koriste video materijali različitog porekla poput kućnih filmova, televizijskih snimaka i eksperimentalnih filmova.

S druge strane, meta filmovi su česta pojava i u prestižnoj holivudskoj produkciji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA