Ako trejler obmanjuje, gledaoci mogu da tuže studio: Pala prva presuda

"U suštini, trejler je reklama dizajnirana da prodaje film, pružajući potrošačima pregled filma", navodi se u presudi

  • 0
Ana De Armas Foto: Nicole Dove

Filmski studiji ubuduće bi mogli biti tuženi ako svojim trejlerima budu obmanjivali gledaoce. Presedan je nastao ovog meseca kada je američki  okružni sudija Stiven Vilson stao na stranu dvojice obožavatelja Ane de Armas u tužbi protiv Universal Pictures-a u Kaliforniji.

Tužitelji su iznajmili film "Juče" iz 2019. nakon što su videli De Armas u trejleru, samo da bi otkrili da su sve njene scene izbačene pre objavljivanja filma. Zatim su tužili Universal, koji je pokušao da odbaci tužbu pod zaštitom slobode govora koju daje Prvi amandman.

- Tačno je da trejleri uključuju određenu kreativnost, ali ova kreativnost ne nadmašuje komercijalnu prirodu trejlera - napisao je Vilson u svojoj odluci od 20. decembra.

- U suštini, trejler je reklama dizajnirana da prodaje film, pružajući potrošačima pregled filma.

Univerzalovi advokati su tvrdili da ova presuda izlaže filmske studije optužbama na odgovornost svaki put kada potrošači budu nezadovoljni filmom. Kritike protiv trejlera postale su sve češće, sa nedavnim filmovima kao što su "Samoubilački odred" (2016) i "Dina" (2021), u kojima se akcenat stavlja na Džerada Letoa i Zendaju, a oboje su se u tim filmovima pojavili na manje od 10 minuta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA