Jeste li prepoznali čuvenog muzičara u "Nož u leđa 2"? Drži parče pice i rešava ključnu zagonetku

Zvuči kao grozničav san nego scena iz popularne Netfliksove filmske franšize, ali zapravo je njegov kameo bio neophodan

  • 0
A KNIVES OUT MYSTERY Foto: Tanjug/AP/John Wilson/Netflix

Jedan od najgledanijih filmova trenutno na Netfliksu (koji je inače sniman i u Srbiji), "Nož u leđa: Stakleni luk", obeležio je ovu prazničnu sezonu. Кao što se i očekivalo od projekta vrednog više miliona dolara, film je prepun holivudskih zvezda, a možda i još impresivniju kameo uloga, od glumaca nagrađenih Oskarom do sportskih senzacija.

Ali jedno lice se posebno istaklo među ljubiteljima klasične muzike koji su gledali ovu misteriju. Reč je o šampionu klasičnog violončela, Jo-Jo Ma.

Ma se pojavljuje u filmu u prvih osam minuta, ulazeći u kadar sa desne strane, ali ovog puta u ruci ne drži violončelo, kako smo navikli da ga vidimo, već parče pice.

Sve ovo više zvuči kao grozničav san nego scena iz popularne Netfliksove filmske franšize, ali zapravo je Maov kameo bio neophodan (mada neočekivan) dodatak filmu.

A KNIVES OUT MYSTERY Foto: Tanjug/AP

Američki violončelista (67) se pojavljuje u sceni u kojoj grupa od pet likova – Кler, Lajonel, Birdi, Peg i Djuk – pokušava da otvori kutiju-slagalicu koju im je poslao njihov ekscentrični prijatelj milijarder Majls. Svi likovi, bar Birdi i Peg, nalaze se na različitim mestima i komuniciraju putem grupnog poziva.

Da bi otvorili kutiju, grupa mora da reši razne zagonetke; posle treće, melodija počinje da svira iz kutije. Birdi, koja je na zabavi sa Peg, samouvereno kaže da će 'Shazam' prepoznati melodiju kako bi saznala šta je to.

Međutim, pre nego što Birdi uspe da sazna koja je melodija, Ma – naizgled gost na zabavi – ulazi sa desne strane ekrana, da pruži svoju stručnost.

- Hej, ovo je Bahova mala fuga u G-molu - odmah identifikuje melodiju koja svira iz Majlsove kutije.

Peg ga pita "jesi li siguran?", na šta Ma samouvereno klima glavom i primećuje: "Da!".

Ma je možda najpoznatiji po izvođenju Bahove svite za violončelo, tako da je vrlo verovatno da bi obrazovani muzičar prepoznao melodiju, čak i kada je svirala uz glasnu muziku na zabavi. Izvođenje Male fuge koja se ovde sluša je aranžman Brandona Frankenfilda, napisan za film, tačnije ovu muzičku kutiju.

Uprkos tome što ga ne pitaju, Ma nastavlja da pruža korisne informacije, objašnjavajući, „da je fuga prelepa muzička slagalica zasnovana na samo jednoj melodiji".

- A kada ovu melodiju postavite na samu sebe, ona počinje da se menja i pretvara se u prelepu novu strukturu.

Ovo objašnjenje od Ma pomaže likovima da reše sledeću zagonetku, a vrlo brzo nakon toga, kutija se otvara i otkriva pozivnicu od Majlsa na njegovo privatno ostrvo, gde se odvija veći deo ostatka filma.

A KNIVES OUT MYSTERY Foto: Tanjug/AP

Ovo nije jedini put da čujemo  Bahovu fugu tokom "Nož u leđa 2".

Prvo što čujemo na početku fillma su prve note Bahove fuge u G-molu BWW 578 u izvođenju pokojne ruske pijanistkinje Tatjane Nikolajeve.

Snimak Nikolajeve se vraća po drugi put na polovini filma, kada lik Danijela Кrejga, Benoa Blanka, posećuje drugi glavni lik, Helen, koju igra američka pevačica Džanel Mona.

Dakle, iako Bahovu fugu čujemo tri puta tokom filma, Ma i njegovo parčete pice se pojavljuju samo jednom.

"Nož u leđa: Stakleni luk" je sniman tokom pandemije COVID-19, te je produkcija morala da se pridržava brojnih ograničenja.

To je značilo da kameo Maa zapravo nije snimljena usred užurbane luksuzne zabave, već je on stajao sam ispred zelenog ekrana... i razgovarao sa teniskom loptom.

A KNIVES OUT MYSTERY Foto: Tanjug/AP

Reditelj filma, Rajan Džonson, rekao je INSIDER-u da je snimanje tog kadra bio veoma zahtevan zadatak, posebno za neglumca kao što je Ma, kome niko nikada ranije nije tražio da razgovara sa teniskom loptom.

Kao pravi muzički učenjak, legendarni violončelista je prilagodio dijalog koji je napisao scenarista i svoje objašnjege Bahove fuge.

Još jedan impresivni kameo

Na polovini filma, Кrejgov lik, Benoa Blank, putem se video poziva razgovara sa četvoro ljudi koji igraju popularnu onlajn igru, Among Us.

Poznati brodvejski kompozitor, pokojni Stiven Sondhajm, pojavljuje se u gornjem levom uglu, a drugi značajni sagovornici su američka glumica Nataša Lion (gore desno), pokojna glumica i pevačica dama Andžela Lensburi (dole levo) i bivša profesionalna košarkaška legenda Кarim Abdul-Džabar (dole desno).

noz u ledja 2 Printskrin: Twitter

Pošto su i Sondhajm i Lensberi umrli pre nego što je film stigao na Netfliks u decembru 2022. godine, njihova pojavljivanja su dobila veće značenje nego što je možda prvobitno nameravano.

(Telegraf.rs/ClassicFM)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA