"Ima li pilota u avionu?" je proglašen za najbolju komediju, a ovo su zanimljivosti o legendarnom filmu

U čast ovog ostvarenja, u kojem je glumio i legendarni Lesli Nilsen, prisetićemo se nekih činjenica.

  • 3
Ima li pilota u avionu?, Lesli Nilsen Printskrin: Youtube/Rotten Tomatoes Trailers

Pre nekoliko godina, u anketi Lovefilma, komedija "Ima li pilota u avionu?"(Airplaine!) izglasana je za najsmešniji film svih vremena. Od premijere ovog ostvarenja prošlo je više od tri decenije, a neki od fora i fazona će biti ostati zamapćeni večno.

U čast ovog ostvarenja, u kojem je glumio i legendarni Lesli Nilsen, prisetićemo se nekih činjenica.

1. Za svađu spikera u vezi sa belim i crvenim zonama na aerodromu, producenti su angažovali iste glasovne umetnike koji su davali najave u stvarnom svetu na međunarodnom aerodromu u Los Anđelesu. Na pravom aerodromu bela zona je samo za utovar i istovar putnika, au crvenoj zoni nema zaustavljanja (osim tranzitnih autobusa). Takođe su bili u braku jedno sa drugim u stvarnom životu.

2. "Moram da idem odavde!" scena u kojoj stjuardesa pokušava da smiri histeričnog putnika zapravo je improvizovana na licu mesta. Originalna scena, zasnovana na sceni iz filma "Zero Hour!" (1957), jedna od putnica je pozvala stjuardesu da pokuša da je smiri, a onda drugi putnik kaže stjuardesi da će on to da sredi i onda joj ošamari, šali je trebalo da se završi. Li Brajant, koja je glumila histeričnu ženu, predložila je režiserima da se geg produži kako bi se doveli drugi iznervirani putnici koji formiraju "liniju šamara". Iako im se ideja dopala, oklevali su da to urade, plašeći se da bi Brajantova mogla biti povređena. Međutim, pristali su da probaju i čak su dodali rekvizite (bokserske rukavice, gvožđe za gume, revolver itd.) za putnike. Nakon što su ga kratko uvežbali, zadržali su ga u filmu nakon jednog snimanja. Prema Brajantovoj, drugi šamar Leslija Nilsena nije bio uvežban ili očekivan i on ju je zaista udario, mada ne namerno.

3. Uloga doktora bila je prva komična uloga Leslija Nilsena. Kasnije je rekao da je bio oduševljen što je dobio ponudu, plašeći se da postaje prestar za bilo šta osim za delove "starog dede". Studio je zapravo želeo da za doktora glumca Doma DeLuisea, ali su reditelji Džeri Zaker, Dejvid Zaker i Džim Abrahams pobedili. To je dovelo do toga da je Nilsen stekao potpuno novu karijeru u otkačenim komedijama, posebno u drugim produkcijama Zucker Abrahamsa Zuckera (ZAZ).

4. Prema komentaru na DVD-i ostvarenju, pesma "Staiin' Alive" je ubrzana za 10 odsto za plesnu scenu filma. Trebalo je dobiti dozvolu od The Bee Gees-a da bi se to ubrzalo.

5. Većinu džajv razgovora između dva crna putnika improvizovali su glumci, Al Vajt i Norman Aleksander Gibs, pošto ekipa ZAZ-a nije bila dovoljno „upoznata“ sa crnačkim uličnim jezikom. U bonus vinjeti za izdanje DVD-a „Ne zovi me Širli“, Vajt i Gibs objašnjavaju kako su došli do dijalekta za ZAZ tim. Kad god učesnici govore na uobičajenom engleskom, scena je titlovana u džajvu.

6. Piter Grejvs, poznat uglavnom po tome što igra naizgled konzervativnu vodeću osobu, očinske i autoritete, rekao je da je prvobitno odbacio scenario kao "odvratno s*anje". Nakon što je odbio ponudu i obavestio o tome svog agenta, Grejvs je rekao da je dobio poziv "u roku od sat vremena" od producenta Hoka Koha sa molbom da se sastanu kako bi razgovarali o filmu, što je Grejvs prihvatio. Do kraja sastanka Grejvs je ublažio ton kada je shvatio da će, poput Lesli Nilsena i Roberta Staka, zaista glumiti samoga sebe i ništa u vezi sa apsurdističkom komedijom nije trebalo shvatiti ozbiljno. Međutim, i dalje se protivio da igra lik koji su privlačili mladići i koji se nije posvetio filmu. Kasnije se prijavio jer su ga njegova porodica i prijatelji koji su pročitali scenario i smatrali da je uloga urnebesna, na kraju nagovorili da prihvati ulogu.

7. Filmski dijalog između Strajkera (Robert Hejs) i doktora Rumaka (Lesli Nilsen) („Sigurno ne možeš biti ozbiljan“ „Ozbiljan sam, i ne zovi me Širli“) Američki filmski institut je izglasao filmski citat broj 79.

8. Robert Stak, u 61. godini, izvodio je svoje vratolomije tokom scene tuče na aerodromu.

9. Režiseri su bili prijatelji sa Dejvidom Letermanom i zamolili su ga da ide na audiciju za ulogu Teda Strajkera. Iako im se dopalo njegovo čitanje, Letermanu je bilo vidno neprijatno zbog ideje da formalno glumi i otvoreno mu je laknulo kada mu nisu ponudili ulogu. U stvari, Dejvid Zaker je rekao Letermanovom menadžeru da misle da bi Leterman mogao da dobije ulogu (planirali su da se vrati na još jednu audiciju), ali je bio iznenađen kada je menadžer rekao da nema šanse da se to dogodi. Njegova audicija je prikazana u njegovom tok šou, na njegovu veliku sramotu.

10. Oto, automatski pilot, na kraju se raspao nakon što je nekoliko godina proveo u garaži Džerija Zakera.

11. Lojd Bridžis je imao mnogo pitanja pokušavajući da razume njegov lik njegovu motivaciju i njegov dijalog, a Robert Stak je istakao da su vizuelni gegovi bili toliko česti i besmisleni da nikog u publici nije bilo briga. "Lojd, mi smo šala", rekao je Stak Lojdu.

12. Prema njegovoj autobiografiji, legendarni Kristofer Li je odbio ulogu doktora Rumaka. On je to opisao kao "veliku grešku".

13. Filmski debi Džuli Hagerti. Filmski debi Džil Vilan.

14. Ulogu Karima Abdul-Džabara prvobitno je trebalo da igra Pit Rouz, ali je on igrao bejzbol u vreme snimanja, tako da je uloga pripala Karimu. Ponuđeno mu je 30.000 dolara da se pojavi u filmu, ali je tražio 35.000 dolara za kupovinu orijentalnog tepiha.

15. U intervjuu ubrzo nakon smrti Pitera Grejvsa 2010. godine, Rosi Haris (Džoi) je rekao da je Grejvsu bilo izuzetno neprijatno kada su njih dvoje bili zajedno na setu; Grejvs je izbegavao svaki kontakt sa njim kada nisu snimali. Haris je takođe prokomentarisao da Karim Abdul-Džabar "nije glumio" kada je eruptirao i zgrabio Džoija nakon njegovih nemilosrdnih kritika o Karimovom košarkaškom učinku. Haris je rekao da ga je Karim jako zgrabio i da je Džoijev uplašeni izraz lica bio sasvim stvaran.

16. Lik "Doktora Rumaka" je dobio ime po komšiji Zakerovih, dr Beriju Rumaku, koji je sada poznati stručnjak za toksikologiju.

17. Piter Grejvs je pristao da snimi film samo zato što se njegovoj ženi dopao scenario. Nije razumeo zašto ga žele za tu ulogu i umesto toga je predložio da glume neke smešne ljude.

18. Sigurni Viver je bila na audiciji za ulogu Elejn Dikinson.

19. Bill Marej i i Čevi Čejs razmatrani su za ulogu Teda Strajkera.

20. Robert Hejs je u stvarnom životu bio licencirani pilot, koji je završio obuku 1974. Iako je to bila potpuno drugačija vrsta letenja.

(Telegraf.rs/izvor: IMDB)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čupo

    31. decembar 2022 | 13:07

    Iako su ukusi različiti ali ovo i jeste vrh film a Lesli N vrhunski glumac.

  • Dirk Weems

    31. decembar 2022 | 16:37

    "Iako je to bila potpuno drugačija vrsta letenja."

  • Marija

    1. januar 2023 | 10:35

    Obožavam komedije i parodije. Goli pištolj haos...a onda Mister Bin. Ja sam sama sebi zabranila gledanje komedija u bioskopima. Inače bi me izbacili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA