≫ 

Nove domaće TV serije stižu u 2023. godini: Koje ćete gledati?

Serija će biti na pretek

  • 1
Domaće serije Foto: Emilija Stanišić, Nemanja Miščević, Tanjug/Strahinja Aćimović, Printskrin: Youtube/Art Vista

Ljubitelji domaćih igranih TV serija tokom 2023. godine imaće prilike da gledaju nove projekte kao i nastavke poznatih serija u formatu novih sezona.

Trenutno se na RTS 1 prikazuje druga sezona TV serije "Mama i tata se igraju rata" od 10 epizoda, čiji je autor glumac Gordan Kičić (glavni glumac, ko-reditelj, ko-scenarista, producent), prema svom filmu "Realna priča".

Uz njega u seriji igraju Nina Janković, Nebojša Cile Ilić, Vojin Ćetković.

Spomenuti glumac će imati ove godine još jednu glavnu ulogu i to u triler seriji "Nemirni" reditelja Darka Nikolića (istakao se debi filmom i kasnije serijom "Jedini izlaz" 2021)

Osim Kičića, u ovoj akcionoj i napetoj seriji igraju – Anica Dobra, Milena Predić, Jelena Stupljanin, Ljubomir Bandović, Nebojša Dugalić, Gorica Popović, Vaja Dujović.

Nedavno je sa emitovanjem počela i serija "Šetnja sa lavom" na kablovskom kanalu "Superstar TV" u vlasništvu kompanije Telekom Srbija i na Prvoj televiziji.

Taj serijal će imati takođe 10 epizoda, a radi se zapravo o izvedenom produžetku igranog filma "Ala je lep ovaj svet" reditelja Filipa Čolovića, prema scenariju glumca Andreja Šepetkovskog, koji i igra, gde glavne uloge tumače Andrija Kuzmanović i Anđelka Prpić.

Takođe igraju Anica Dobra, Bane Vidaković, Tihomir Stanić, Branka Pujić, Andrija Milošević, Slobodan Ćustić, Miljana Gavrilović, Tara Milutinović i mnogi drugi.

Prema rečima reditelja, sama serija će se u mnogo čemu razlikovati od viđenog filma, koji je bio žanrovski veoma raznolik, od melodrame, romantične komedije, preko krimi priče do fantazije.

Nakon prikazivanja u Srbiji tokom pet nedelja, serija "Šetnja sa lavom" biće emitovana i na televizijama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji.

Humoristički serijal "Kamiondžije D.O.O." takođe u režiji Filipa Čolovića, prema legatu scenarija pokojnog Gordana Mihića, dobio je i svoju treću sezonu koja je završena sa snimanjem i od gledaoca će zavisiti da li će tu biti i kraj avantura omiljenih junaka u tumačenju Nenada Jezdića i Tihomira Tike Stanića.

Uz njih igraju i Paulina Manov, Branislav Zeremski, Iva Ilinčić, i mnogi drugi.

Tokom januara publiku očekuje i premijera nove mini TV serije iz 8 epizoda - “Pad” prema scenariju i režiji Bojana Vuletića, po autobiografskoj knjizi "Godina prođe, dan nikad" (2011) Žarka Lauševića, koga ovde igra – Milan Marić.

Vuletić je realizovao takođe mini seriju "Porodica" (2021) o familiji Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika SFRJ, gde je Milan Marić tumačio političara Čedomira Jovanovića.

Marić će takođe biti aktuelan ove godine i u seriji "Toma",prema istoimenom filmu u režiji glumca Dragana Bjelogrlića, koji je imao preko milion i 100 000 gledalaca u bioskopima Srbije i regiona tokom 2021. godine.

Serija čije je snimanje u decembru 2022. okončano u Sarajevu, na Baščaršiji, prikazaće detaljnije u osam poglavlja život i karijeru Tome Zdravkovića (1938-1991), jednog od najslavnijeg i najuspešnijeg pevača narodne muzike bivše Jugoslavije.

U seriji ćemo gledati iste glumce kao i u filmu – Tamaru Dragičević, Andriju Kuzmanovića, Milenu Radulović, Sanju Marković, Petra Benčinu, Paulinu Manov.

Reditelj Milan Karadžić u produkciji kuće "Firefly" snima drugu sezonu serije "Kalkanski krugovi" koji u narednih 10 epizoda donosi istu glumačku postavu (Žarko Laušević, Vojin Ćetković, Ivana Zečević, Nataša Ninković, Vesna Čipčić, Milutin Mima Karadžić) uz jedno pojačanje – Vesna Trivalić.

Produkcija "Firefly" planira i drugu sezonu brutalne serije "Crna svadba" Nemanje Ćipranića, a završila je i snimanje projekta "Deca zla".

Ta nova serija je nastala po motivima istoimenog romana sudije Miodraga Majića i govori o ritualnim ubistvima, u režiji Vladimira Tagića i Ivana Stefanovića, prema adaptaciji scenarija režisera Bojana Vuletića i Katarine Mitrović.

Okupljena je zanimljiva glumačka svita: Nikola Kojo, Anica Dobra, Ljubomir Bandović, Radovan Raša Vujović, Jovana Stojiljković, Milica Mihajlović i drugi.

Ista produkcija vredno radi i na snimanju druge sezone serije "Tajkun" u režiji takođe Ivana Stefanovića i Jelene Gavrilović, gde ponovo naslovnu rolu tumači Dragan Bjelogrlić, uz neka nova lica (Nada Šargin, Marko Grabež).

Osim toga, "Firefly" vredno radi i na međunarodnim frontovima: poslednjih dana oktobra u Sarajevu je počelo snimanje TV serije "Frust", koju kao reditelj potpisuje jedini dobitnik Oskara za režiju iz našeg regiona - Danis Tanović (za film “Ničija zemlja, 2001).

Publiku očekuje crna komedija sa primesama trilera, u kojoj je glavni lik Vedran, neuspešni mladi pisac koji je u stalnoj borbi da dobije bilo kakvu pažnju ili uvažavanje.

Kada slučajno ubije kriminalca koji teroriše njegovo naselje, iako ne otkriva svoj pravi identitet, biva proglašen za pravednog osvetnika i preko noći postaje lokalna zvezda

Svestan da je dovoljan samo jedan čovek da pokrene revoluciju - donosi odluku koja mu mijenja život.

Ovu originalnu priču donosi glumačka postava: Deni Mešić, Dunja Stojanović, Ermin Sijamija, Anđela Jovanović, Alban Ukaj, Aleksandar Dimitrijević, Milena Radulović i mnogi drugi.

Serija "Frust" od šest epizoda, prvi je regionalni projekat sa međunarodnom autorskom ekipom produkcijske kuće "Firefly" i Telekoma Srbije.

Kreatori serijala i scenarija su Srđan Vuletić iz Bosne i Hercegovine i Gabor Krigler iz Mađarske, kao i Eszter Angyalosy.

Nova godina će ponovo imati kriminalističke serije na repertoarima malih ekrana.

Prvo će se prikazati mini serija "Trag divljači" prema istoimenom filmu debitanta Nenada Pavlovića, kao adaptacija proze njegovog oca Živojina Žike Pavlovića (1933-1998).

Igra ista glumačka ekipa kao u tom trileru iz epoihe 70-ih godina – Predrag Miki Manojlović, Radivoje Raša Bukvić, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Petar Zekavica, Jovo Maksić, Milena Pavlović Čučilović.

Producent "Traga divljači" je režiser Miloš Avramović, koji je nedavno završio i drugu sezonu krimi serijala "Južni vetar" posle dva filma i serije, a glavnim junacima koje igraju Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Predrag Miki Manojlović, Jovana Stojiljković, pridružiće se i američki glumci – Vilijam Boldvin i Erik Roberts.

Snimanje u više evropskih zemalja, neprtedvidivi novi zapleti donose nastavak kroz 12 novih epizoda TV serije pod nazivom "Na granici"

Posle 100 snimajućih dana, autorska i glumačka ekipa danas je podelila prvi tizer serijala koji će u Srbiji premijerno biti emitovan od februara 2023.

U svom nastavku, "Južni vetar – Na granici", kreatora Miloša Avramovića i scenariste Petra Mihajlovića, bavi se borbom svetskih sila - Rusije, Amerike i Evrope, kriminalnim vezama i korupcijom, sukobljenim interesima u čijem je centru Srbija i naši junaci.

Snimano na lokacijama u Srbiji, Hrvatskoj i Rusiji, kao i na granicama Italije i Finske, pratimo vođu srpskog podzemlja, narko-bosa Petra Maraša, čiji poslovi sve više ugrožavaju njegovu egzistenciju.

Međunarodnu glumačku podelu čine i Oksana Akinšina i Aleksej Guskov, uz već dobro poznatog Italijana Paskvala Espozita; dok domaće glumačke zvezde predvode Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Miki Manojlović, Jovana Stojiljković, Aleksandar Berček, Bogdan Diklić, Milica Gojković, Tamara Krcunović, Andrija Kuzmanović i Stefan Kapičić.

Za celokupnu produkciju ovako zahtevnog projekta posebno su zaslužni producenti serije Tatjana Žeželj Gojković, Miloš Avramović, Miloš Biković i Miodrag Radonjić.

Režiser Petar Ristovski (“Bilo jednom u Srbiji”, “Kralj Petar Prvi”) će ponuditi publici svoj novi serijski proizvod, a to je krimi drama prema istinitim događajima - "Tunel", u produkciji njegovog oca Lazara Ristovskog i kuće "Zillion Film" sa kompanijom “Telekom Srbija”.

U pitanju je priča iz 12 epizoda o pregovaračima MUP-a koji se suočavaju sa veoma napetim i kompleksnim situacijama gde dominiraju opasni likovi i teroristi.

Glavne uloge tumače Minja Peković i Jovan Belobrković kao članovi stalne pregovaračke grupe, a u epizodnim ulogama su - Zoran Cvijanović, Nebojša Dugalić, Lazar i Danica Ristovski, Miloš Timotijević, Sergej Trifunović, Miloš Ðorđević, Branislav Lečić, Dragan Boža Marjanović, Tamara Ćustić.

Kriminalistička saga autora Predraga Gage Antonijevića - "Ubice mog oca" dobila je i šestu sezonu, koja je nedavno snimljena, te se premijera očekuje u narednom periodu, a izgleda da se tu priča ne završava sa likovima koje igraju Vuk Kostić, Tihomir Tika Stanić, Nina Janković, Marko Janketić, Slavko Štimac, Sloboda Mićalović i drugi.

Psihološka triler drama sa pomalo paranormalnim motivima “Dug moru” trenutno je u produkciji treće sezone, gde će se glavni junaci (Dragan Mićanović, Bojana Maljević, Ana Lečić, Miodrag Miki Krstović, Leon Lučev, Nada Šargin, Vesna Trivalić) suočavati sa raznim teškim izazovima.

Ovog puta, posle Gorana Gajića i Gorčina Stojanovića, režiju potpisuje hrvatski glumac Leon Lučev, inače dežurni negativac u ovoj TV priči.

Ponuda na TV tržištu podrazumeva i epohu, odnosno i ratnu tematiku.

Reditelj Lordan Zafranović trenutno snima dugo najavljivani film "Zlatni rez 42" prema scenariju Arsena Diklića, poznat kao "Djeca Kozare", a od projekta će biti i mini serija iz 6 nastavaka.

Igraju – Predrag Miki Manojlović, Leon Lučev, Jack Dimich, Irfan Mensur, i drugi.

Video: Miki Manojlović o filmu Zlatni rez 42: Ovo je izvrstan scenario. To je jako bitno

Kada su u pitanju epohe, Radoš Bajić je snimio ratnu dramu – film "Heroji Halijarda", od čega će nastati mini serija “Vazdušni most” od šest epizoda.

Osim Bajića, scenario potpisuje i Dušan Kovačević, naš vodeći dramski pisac.

Glumački tim predvodi Žarko Laušević, a uz njega su tu i Petar Božović, Nela Mihajlović, Nikola Rakočević, Radovan Vujović, i mnogi drugi.

Video: Žarko Laušević: Priča tretira istoriju koju, nažalost, nismo mogli da pročitamo u našim udžbenicima

Takođe, filmsko ostvarenje "Nije loše biti čovek" Dušana Kovačevića, očekuju nas i kao mini serija uskoro.

Podsetimo, značajna glumačka ekipa je u ovom projektu: Vojin Ćetković, Branka Katić, Lena Kovačević, Gordan Kičić, Srđan Žika Todorović, Nenad Jezdić, Hristina Popović, Andrija Milošević, Boris Milivojević, Andrija Kuzmanović.

Od statusa slobodnog kraljevskog grada, preko Srpske Atine, sve do današnje Evropske prestonice kulture, Novi Sad je jedan od retkih u Evropi koji dobija prvu filmsku sagu o rađanju grada, pod nazivom "Liberta –Rađanje grada", od čega će naravno biti i TV serija.

Novo ostvarenje koje potpisuju reditelji i scenaristi Žanko Tomić i Gvozden Đurić, prikazaće oslobođenje Novog Sada i dobijanje statusa jedinstvenog grada, a igraju - Zlatan Vidović, Ana Mandić, Tamara Krcunović, Daniel Sič, Igor Filipović, Aleksandar Đurica, Jovana Balašević, Saša Torlaković i nedavno nažalost preminuli – Davor Janjić.

Takođe, ratna filmska priča "Oluja" debitanta Miloša Radunovića, koji potpisuje scenario i režiju, biće pretvorena u TV seriju iz 10 epizoda, a govori o čuvenom progonu 250 000 Srba iz Krajine, za vreme zlokobne “Oluje” 1995. godine, velikog rata na ovim prostorima.

Glavne uloge tumače – Jovo Maksić i Zlatan Vidović, a uz njih su - Marko Baćović, Novak Bilbija, Ljubiša Milišić, Marija Mikić, Jelena Čović, Milica Stanković, Ivan Vujić, Jakov Jevtović, i takođe i ovde je igrao - Davor Janjić.

Epohu će dočarati i 10-delna špijunska TV serija "Vera" reditelja i scenariste Nedeljka Kovačića, o fatalnoj dami, “srpskoj Mata Hari” - Veri Pešić (Jovana Stojiljković), koja je za vreme Drugog svetskog rata bila - četvorostruki tajni agent. Igraju još – Petar Zekavica, Nikola Kojo, Tihomir Tika Stanić, Bojan Žirović, Viktor Savić, Miona Marković, Nebojša Dugalić, i drugi.

Produkcija Radoša Bajića - “Contrast Studio” realizuje uveliko i drugu sezonu uspešne TV serije “Azbuka našeg života” u režiji Jelene Bajić Jočić, prema romanima Mirjane Bobić Mojsilović - "Muška azbuka" i "Azbuka mog života".

Oprobanoj glumačkoj ekipi (Aleksandra Janković, Isidora Simijonović, Nebojša Milovanović, Anđelka Prpić, Jadran Malkovič, Miona Marković) pridružuju se i neka nova lica kao – Radivoje Raša Bukvić.

Obožavaoci Dr Neleta Karajlića i serije "Složna braća", lepa vest je da je snimljena i druga sezona ovog novog ciklusa “Složna braća – The Next Djenerejšn”, tako da će fanovi opet gledati avanture svojih junaka (Nataša Ninković, Marko Gvero, Andrija Kuzmanović, Radoslav Rale Milenković, Sergej Trifunović, Nikola Pejaković Kolja, Miljan Prljeta, Amar Ćorović...).

Za sve iskrene fanove telenovela, “Igra sudbine” je dobila nove nepregledne sezone i deluje da nema kraja ni posle 600 epizoda.

Takođe, produkcija "Smart Media" snimila je i novu licenciranu seriju iz miljea TV voditelja - "Od jutra do sutra" sa planiranih 300 nastavaka, prema argentinskom originalu “Los Exitosos Pells” Sebastijana Ortege, gde igraju – Ivana Dudić, Milutin Milošević, Jelena Gavrilović, Branimir Bane Popović, Toni Mihajlovski, Mina Lazarević, Milan Kalinić, Dragana Mićalović, Jana Milić Ilić, i drugi.

Kada smo već kod licenciranih serija, došao je red ponovo na Holivud.

Već nekoliko godina se priča o domaćoj adaptaciji popularnog američkog sitkoma "Svi vole Rejmonda", iz 1996. godine, sa Rej Romanom u glavnoj ulozi.

Sada je konačno došao red da serija radnog naziva "Lako je Raletu" bude realizovana, i snimanje će trajati četiri meseca, a u glavnoj ulozi do kraja godine na RTS 1 gledaćemo Andriju Miloševića.

Andrija je prethodno snimao licencirane sitkome, sličnog formata - "Andrija i Anđelka", "Mamini sinovi" i "Slatke muke" koje se već nekoliko puta repriziraju.

Pored Miloševića, među glavnim glumcima ovog sitkoma su Aleksandar Srećković Kubura, Branimir Brstina, Ljiljana Blagojević i Maša Dakić, koja živi u Americi i na srpsku scenu se vraća upravo ovom rolom.

Seriju režiraju Ognjen Janković (film i serija “Zlatni dečko” 2021) i Predrag Ličina, autor filma “Poslednji Srbin u Hrvatskoj”.

Ljubitelji paranormalnih pojava gledaće i drugu sezonu serije "Beležnica profesora Miškovića" prema romanu Ratka Dmitrovića, u režiji Miroslava Lekića, čije je snimanje nedavno završeno.

Ponovo igraju – Momčilo Otašević, Milena Radulović, Aleksandar Radojičić, Dejan Lutkić, Irfan Mensur, u produkciji kuće "Košutnjak film".

Kako je najavljeno, uveliko se planira i treća sezona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA