≫ 

Reditelj Dušan Milić je pre "Mraka" režirao mnoga poznata ostvarenja: Podsetimo se i koja

Na spisku su poznati filmovi i serije, a jedno od Milićevih ostvarenja nagrađenom je na festivalu u Montrealu

  • 2
FEST Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Film "Mrak", srpski kandidat za Oskara, delo je reditelja i scenariste Dušana Milića, a šira publika imala je priliku da ga večeras pogleda na RTS-u. Ovaj režiser iza sebe već ima nekoliko uspešnih projekata, a mi ćemo se podsetiti nekih.

Film "Jagoda u supermarketu":

Debitovao je sa čuvenim filmom "Jagoda u supermarketu" iz 2003. godine, za koji je napisao i scenario. Glavnu ulogu glumi Branka Katić, koja igra kasirku Jagodu, koja radi u supermarketu i mašta o pravoj ljubavi. Ona upoznaje mladog ratnika, kojeg glumi Srđan Žika Todorovoić, koji upada supermarket s namerom da osveti poniženu baku.

Naoružan je i uzima nekoliko talaca, odbijajući pri tom da pregovara sa običnim policajcima. Specijalne jedinice pod komandom Nebojše stižu u supermarket, spremne da pregovaraju... Za to vreme, Jagoda i nasilnik se pobliže upoznaju, otkrivajući mnogo toga zajedničkog.

Pogledajte trejler:

Film "Guča!"

Mićev film koji je isto privukao pažnju jeste "Guča!" iz 2006. godine. Ovo ostvarenje prati Julijanu, 16-godišnja ćerku najvećeg belog trubača Sačma Trandafilovića, koja se zaljubljuje se u vršnjaka Romea, perspektivnog trubača iz romskog orkestra Sandokanovih Tigrova.

Sačmo rezigniran Romeovom bojom kože, učini sve da ih razdvoji i zabrani ljubav. Ipak, kao strasni obožavalac Luja Armstronga po kojem nosi nadimak, Sačmo primoran obeća na svečanom porodičnom skupu da će se odreći svojih rasističkih predrasuda... ako ga Romeo nadsvira na predstojećem Saboru trubača u Guči. Finale u Dragačevu je poslednja šansa za nesrećne ljubavnike.

Pogledajte trejler:

Film "Travelator"

Dušan Milić je takođe reditelj filma "Travelator" iz 2014. godine, sa Nikolom Rakočevićem u glavnoj ulozi. Ovo ostvarenje je prvobitno imalo premijeru na Filmskom festivalu u Montrealu. Nikola Rakočević u ovo filmu glumi tinejdžera, zagriženog igrača pucačine, radi kao ubica za kriminalne grupe i od toga se izdržava. Kao ratni izbeglica, rođen u Sloveniji, u retkoj poziciji je da poseduje pasoš kojem nije potrebna američka viza, te zbog toga dobija zadatak da otputuje u Las Vegas i tamo ukloni zaštićenog svedoka, kojeg država čuva na sigurnom za predstojeće suđenje.

Pošto stigne na odredište, najpre locira žrtvu i one koji ga čuvaju, isprati njihovo kretanje i navike koje upražnjavaju, a što im je bliži dobro spoznaje oholosti kojima se ovaj okrutni kriminalac odlikovao u prošlosti i obogatio na račun nedužnih ljudi u ratovima na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, dok se danas predstavlja za heroja koji treba da pomogne državi da izađe na kraj sa mnogim tranzicionim aferama, a zauzvrat dobiti promenjen identitet i slobodu.

Film "Travelator" je osvojionagradu Innovation award, u okviru glavnog takmičarskog programa igranog filma World competition u Montrealu

Pogledajte trejler:

Serija "Folk"

Dušan Milić je bio i reditelj serije "Folk", koja je bila izuzetno popularna dok se emitovala. Ostvarenje prati dvanaestogodišnju Zvezdanu (Katarina Bogićević), koja peva po kafanama i svadbama zajedno sa svojim tatom (Boris Isaković), od čega i žive. Zvezdana popušta u školi i ima loše ocene, te joj razredna učiteljica (Jasna Đuričić) savetuje da prestane da peva ili će pasti godinu, ali njenog oca to ne interesuje. Zvezdana se priprema za republičko takmičenje u čemu joj pomaže učiteljica Slađa (Nataša Tapušković).

Pogledajte trejler:

Serija "Sumnjiva lica"

Dušan Milić je kreirao još jednu popularnu seriju, a to je "Sumnjiva lica", koja se emitovala na RTS-u. Glavni junak serije je mladi „doktor filosofije” Milorad Cvijović, koga igra Nikola Rakočević, i njegovi ambiciozni roditelji, otac Života (Boris Isaković) i majka Ljiljana (Jasna Đuričić). Oni na svaki način žele da programiraju budućnost svoga sina, iako se on tome žestoko protivi. Želja roditelja da njihov lenji, nezainteresovani i razmaženi sin, sklon lakim i brzim zadovoljstvima postane neko i nešto, moćna "zverka" u savremenoj Srbiji.

Pogledajte trejler:

Dušan Milić je radio još na ostvarenjima "Tito i ja" (pomoćnik reditelja), "Svet je veliki, a spasenje je iza ugla" (scenarista), "Stado ovaca" (producent), "Broz i ja" (pomoćnik reditelja).

Video: Svetozar Cvetković: Ove godine snimam film o Golom otoku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    5. januar 2023 | 18:04

    Nije ni do reditelja ni do samog filma vec je do tebe. Nisi razumeo film.

  • nikola

    5. januar 2023 | 09:14

    Sramota : na filmu ne vidje ni jednog coveka koi je nesto uradio porodici sa filma. Vidju coveka koi se nenormalno ponasa ,pa ispade da Italijani naoruzavaju srbe i da nevreme zapali njihovu kucuSramota? Ne dozvolite da nam filmove snimaju nasi reditelji koi nas prestavljaju kao los narod.Prikazani smo kao pijanice , neobrijani, ludi , siledije , a protivnici kao normalni. Ugledajte se na Hrvate i Bosance koi nas prikazuju u boljem svetlu nego nasiSRAMOTA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA