≫ 

Ko je Danica Ćurčić koja u "Mraku" igra Vukicu? Danska zvezda prvi put glumila na srpskom jeziku

Danica je rođena u Beogradu 1985. godine, ali je već sledeće otišla sa roditeljima u Dansku

  • 2
Film Mrak Foto: Yana Lozeva

U psihološkom trileru "Mrak", koji je večeras emitovan na RTS-u, a koji govori o devojčici Milici, koja sa porodicom živi na Kosovu, u sablasnoj kući blizu šume sa mamom i dedom na KiM, jednu od glavnih uloga igra Danica Ćurčić, glumačka zvezda u Danskoj, srpskog porekla.

Uloge u Kraljevskom pozorištu u Kopenhagenu, nagrada na Berlinskom festivalu, prestižno dansko priznanje Bodil, hit serije koje se emituju na Netfliksu, izvrsno ocenjeni filmovi poput „Tihog srca“ i „Da skratimo priču“ – sve to je postigla za kratko vreme.

Film "Mrak" bio je njeno prvo pojavljivanje na srpskom jeziku (igrala je i u hrvatskom filmu "Murina"). Danica je pružila jednu jaku i emotivnu izvedbu majke koja se bori do podslednjeg daha za svoju ćerku ali i sebe.

Film Mrak Film "Mrak" / Foto: Yana Lozeva

– Veliki ponos osećam što sam prvu ulogu na srpskom filmu imala baš u „Mraku“, jer je u pitanju veoma izazovan film, priča koja se bavi tamnom stranom istorije ovog tla. Iako je to univerzalna priča o opstanku, o ratu u sebi samom, u porodici, okruženju u jednoj užasnoj situaciji, opet se tiče samo ovog prostora, Balkana. Gotovo ludački izbor se stavlja pred Vukicu – ili da ostane i bori se za svog oca, a time osudi čitavu porodicu na izglednu smrt ili da pobegne sa svojom ćerkom u neku neizvesnu, i opet mračnu budućnost. Nažalost, u pitanju je priča koja je naročito u ovom trenu relevantna – smatra glumica.

Danica je rođena u Beogradu 1985. godine, ali je već sledeće otišla sa roditeljima u Dansku, jer je njen otac, inače novinar, dobio posao u srpskoj ambasadi.

- Onda je počeo rat u Jugoslaviji i stalno su odlagali datum povratka kući. Tamo mi se rodio brat. Na kraju su otvorili turističku agenciju i odlučili da ostanu - rekla je Danica nakon premijere "Mraka" na prošlogodišnjem FEST-u.

U kući su govorili srpski, ona i brat su subotom išli u srpsku školu gde su učili da čitaju i pišu, letovanja su provodili u Crnoj Gori i obilascima rodbine u Srbiji. Kaže da su srpska i danska, odnosno balkanska i skandinavska kultura, u njoj neraskidivo isprepletene.

Kada sam bila mala dolazili bismo leti u Crnu Goru i srpski jezik je uvek bio oko mene, ali školovala sam se u Kopenhagenu na danskom. Zato je glumiti prvi put na maternjem jeziku u „Mraku“ bilo veliki izazov. Osećala sam se mnogo ranjivije glumeći na srpskom, nego na danskom ili engleskom. Čak i kada sam morala da izgovaram reči „mama“ ili „tata“ na srpskom, za mene je to nosilo mnogo dublje značenje.

Danica Ćurčić Danica Ćurčić / Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Glumom je odlučila da bavi "relativno kasno", tek posle srednje škole.

- Upisala sam školu za film i medije jer sam prvo htela da radim dokumentarce. Onda sam, sa 18, otišla u Kaliforniju, kod svog tadašnjeg dečka, moje velike prve ljubavi, koji je živeo preko puta škole za fizičku glumu i rekla, "Hoću ovo da probam". U toj školi su mi se potpuno otvorile oči za glumu i tu sam ostala godinu dana. Vratila sam se u Kopenhagen da probam da upišem glumu u Nacionalnoj školi za dramske umetnosti, jer mi je to oduvek bio san - ističe Ćurčićeva za Blic.

Danica Ćurčić Danica Ćurčić / Foto: Profimedia/Doreen Kennedy/Alamy

Već na trećoj godini akademije Kraljevsko pozorište joj je ponudilo angažman, što se ne dešava tako često. Tamo je debitovala jednom "velikom, ludačkom" ulogom u predstavi "Lulu", glumila je čak i kralja Lira, Hamleta i Otela u jednom eksperimentalnom komadu i bila je stalni član sve do pretprošle godine. Odlučila je da ostavi ansambl jer dobija sve više ponuda za film i televiziju.

Na malim ekranima je debitovala 2011. ulogom u seriji „Nordlicht – Mörder ohne Reue“ („Ubice bez kajanja“, prim. prev). Utelovila je Veroniku u trileru „Over kanten“ („Preko ivice“, prim. prev), te tumačila glavnu junakinju filma „Osen“ („Oaza“).

Tokom 2014. godine je snimila četiri filma. Glumila je Kimi (Kimmie) u filmu „Fasandræberne“ („Ubice fazana“), ekranizaciji istoimene knjige čuvenog danskog pisca Jusija Adlera Olsena (Jussi Adler Olsen). Ova uloga joj je donela nominaciju za nagradu „Bodil“ u Kategoriji najbolja glumica u sporednoj ulozi.

U kriminalističkoj drami „Lev Stærkt“ je igrala Signe, a u filmu „Stille hjerte“ („Tiho srce“, prim. prev) Sane (Sanne). Ovaj drugi film je nominovan za Nordijski film godine, a Danica je osvojila nagradu „Bodil“ u kategoriji Najbolja glumica u glavnoj ulozi.

Priznanje za sve što je tokom 2014. godine postigla, stiglo je u vidu nagrade „Ove Sproge“. Iste godine je dobila i nagradu za najbolju mladu glumicu na Filmskom festivalu u Berlinu.

Iako je posle serije "Mist", koju je snimila u SAD, imala priliku da tamo i ostane, odlučila je da se vrati u Dansku, preferirajući način na koji Skandinavci pričaju priče.

Danicu ćemo iduće godine gledati u crnogorskom filmu "Sirin", u režiji Senada Šahmanovića, u kome igra pored Jasne Đuričić, Marka Baćovića i Momčila Otaševića.

Video: Svetozar Cvetković: Ove godine snimam film o Golom otoku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA